NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Petrič

      Volfgang Petrič je ove nedelje završio svoj mandat visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i preneo svoju dužnost na britanskog političara lorda Pedija Ešdauna.
       U postdejtonskoj Bosni Petrič je tri godine bio neprikosnoveni gospodar te zemlje. Štampao je i knjigu pod naslovom "Bosna i Hercegovina pet godina posle Dejtona". Doneo je 42 veoma bitne odluke na najrazličitije teme, smenio sedamdesetak tamošnjih funkcionera i proglasio deset zakona. Raspolagao je neprikosnovenim pravima koja je obilato koristio do poslednjeg dana, kada je doneo Zakon o informisanju.
       Iako po odlukama tvrdokoran, dopisnici prenose da je prošlog petka na kraju svog oproštajnog govora čak i zasuzio. Pričao je o tome da se i sam nije nadao da će od BiH ponovo stvoriti državu. Danas ona, po njegovom mišljenju, to jeste. Bilo je puno sumnji i katkada teško, ali, rekao je, uz suze, vredelo je.
       Austrijska štampa naglašava da Petrič, rođen u Klagenfurtu, pripada slovenačkoj manjini. Studirao je istoriju, germanistiku, prava i politikologiju na Bečkom univerzitetu. Neprestano se usavršavao u svojoj struci, kako u teoriji, tako i u praksi. Imao je Fulbrajtovu stipendiju na Univerzitetu u Los Anđelesu, a zatim je bio sekretar kancelara Bruna Krajskog. Godine 1997. imenovan je za ambasadora Austrije u Beogradu. Sećam se da mi je na početku svog mandata u Beogradu kao upravniku Jugoslovenskog dramskog pozorišta došao u zvaničnu posetu. Jedini ambasador koji je to učinio. Ne čudim se, jer je Austrija verovatno jedina zemlja na svetu iz čijeg se državnog budžeta više daje za kulturu nego za vojsku. Poštuju ljudi pozorište.
       Austrijski mediji prenose da je Petrič imenovan za ambasadora pri međunarodnim organizacijama u Ženevi.
       Petričevo prezime je patronim od apostolskog imena Petar, u čijoj osnovi stoji grčka imenica, petros, kamen.
       Volfgang je srednjovekovno lično ime od Njolf vuk i (Njaffen)gang, borba, što odgovara drugom delu naših ličnih imena tipa Velibor i Dalibor. Među prvim poznatim ličnostima sa tim imenom nemačka istorija beleži biskupa Volfganga iz Regensburga u X veku.
       Ime Volfgang je bilo u modi 50-ih godina dvadesetog veka, a popularno je i danas. Veruje se da je to zbog toga što su ga nosile takve veličine kao što su Volfgang Amadeus Mocart i Johan Volfgang fon Gete.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu