NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ekran - slika države

Nemam utisak da u saveznoj vladi postoji ozbiljan interes da se YU Info reformiše i sačuva. Pri tom, ova ravnodušnost uopšte nije znak demokratskog odustanka od informativnog monopola, što bi se još moglo razumeti i pozdraviti, nego će pre biti da se interes koncentriše oko jačih centara moći, a oni se sada nalaze u republičkim ustanovama

      Za televiziju YU Info često se kaže da ima objektivan i kultivisan program. Zasluge za to, svakako, po prirodi stvari, pripadaju glavnom i odgovornom uredniku Želidragu Nikčeviću, po obrazovanju diplomiranom pravniku, a po opredeljenju - pesniku i književnom kritičaru, sa sedam objavljenih knjiga. Nikčević je jedno vreme bio i ministar bez portfelja u saveznoj vladi, a danas je, osim posla kojim se bavi na televiziji, i član Glavnog odbora Srpske narodne stranke u Crnoj Gori.
      
       Kako se pisac i književni kritičar snalazi na mestu glavnog i odgovornog urednika velike državne medijske kuće?
       - Jasno je da televizija, sa svojim brzopoteznim, površnim a beskrajno pretencioznim opisima sveta, predstavlja izuzetnu opasnost za sve domene kulturnog stvaralaštva. Umesto da bude neka vrsta pomoćnog instrumenta neposredne demokratije, ona je, u našim uslovima, postala oružje simboličkog ugnjetavanja. Recimo, naši mediji sa neverovatnom lakoćom preuzimaju ulogu nosilaca najtežih moralnih osuda, ili ulogu navodno nepristrasnog svedoka zločina, a istovremeno, u totalnoj dvosmislenosti, i sami postaju svojevrsni teroristi i zločinci, ne manje realni i opasni po civilizaciju u čiju se odbranu žustro stavljaju.
       Ovaj na prvi pogled moralno i profesionalno legitimni impuls utvrđivanja pravog značenja događaja može početi kao bezazleni urednički komentar, a završiti vlastitim predlogom liste ratnih zločinaca. Ta monstruozna ovlašćenja, izgleda, nudi nam upravo mit o medijima kao instrumentima Istine, Znanja i Demokratije, a pisac je, razume se, oslobođen takvih predrasuda. Stvari su ipak znatno složenije.
      
       Kakav je status YU Info kanala?
       - Pošto je YU Info za sada jedini savezni TV kanal, njegova budućnost čvrsto je vezana za budućnost zajedničke države. Znajući izvanredan politički značaj i moć savremenih medija, lako je zaključiti da pomalo važi i obrnuto: dalja sudbina ove države nesumnjivo zavisi i od sudbine njene televizije.
       To jeste prvorazredna politička činjenica, i nimalo se ne ustručavam da je istaknem. Svaka ozbiljna vlast dužna je da svojim građanima obezbedi zvanični integrativni okvir, jer - prema jednoj simpatičnoj definiciji - država, to su ljudi koji zajedno idu na izbore, zajedno donose zakone i zajedno gledaju televiziju! Prostije rečeno, bez zajedničkog glasanja, informisanja i poslovanja, posle izvesnog vremena nema ni zajedničke države.
       Pošto se YU Info već duže vremena nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji, postoji realna opasnost da zajednička država ostane bez svog jedinog informativnog okvira, i to baš u trenutku kad se direktno odlučuje o njenoj daljoj sudbini.
      
       U kom obimu savezna država pokriva vaše finansijske potrebe?
       - Do sada su budžetska sredstva bila veoma skromna, naročito s obzirom na činjenicu da je naša tehnička opremljenost na izdisaju.
       Po mom mišljenju, koncentrišući snagu i sredstva na informativnu funkciju, YU Info bi se mogao i samostalno održavati, uz neznatnu budžetsku podršku. Ukoliko to nije moguće, onda bi prilikom najavljene delimične vlasničke transformacije ove kuće savezna vlada morala da zadrži uticaj na informativni program i dodelom nacionalne frekvencije sačuva njegov savezni karakter. Na taj način bi državni interes, tj. pravo građana na slobodno i objektivno informisanje, u potpunosti bio zaštićen.
      
       Koliko se srpsko-crnogorski interesi prelamaju kroz YU Info?
       - Građani Srbije i Crne Gore danas predstavljaju izrazito komplikovanu, ranjivu i uglavnom nepovezanu društvenu zajednicu, kojoj je potrebna efikasna i moderna međusobna komunikacija. U tako složenim istorijskim okolnostima veoma je važno da ljudima budu pristupačni prostori integracije kako bi oni sopstvenom energijom razvili odbrambene mehanizme i sačuvali osnovne elemente ugroženog državnog zajedništva.
       Pri tom, moramo imati na umu da je građanima Crne Gore već nekoliko godina nametnuta izrazito redukovana, rezervatska informativna optika, koja skriva prednosti života u zajedničkoj državi sa Srbijom, a sve što dolazi iz Beograda, proglašava se za neku vrstu okupacije. Prema tome, uopšte nije dovoljno da mediji u našim republikama budu otvoreni i demokratični, nego ljudima mora biti na raspolaganju i savezni, načelno objedinjavajući informativni okvir - kao neka vrsta preduslova za konkretno funkcionalno zastupanje legitimiteta zajedničke države. Taj okvir jeste YU Info televizija.
      
       Može li YU Info da se gleda u celoj državi?
       - Nažalost ne, najpre zbog ometanja od strane crnogorskog režima, a onda i zbog izuzetnih teškoća na koje nailazimo pri održavanju mreže predajnika. Sve je to krhko i zastarelo. Niko ne da novac za opravke, a gledaoci ispaštaju. Zovu nas svakodnevno, reč je o stotinama i hiljadama poziva, iz svih krajeva naše zemlje, i svaki od tih poziva po pravilu sadrži istu brigu, ljutnju i nevericu. Instance koje odlučuju o sudbini ove televizije morale bi imati na umu taj svakodnevni građanski apel, morale bi pažljivo oslušnuti taj anonimni i masovni hor bez čijeg uplitanja, na kraju krajeva, nikakva politika nema ni smisla ni opravdanja.
      
       Šta vam najčešće zameraju?
       - Postoji mišljenje da se politički nismo svrstali ni u jedan od aktuelnih blokova u Srbiji, ali to smatram komplimentom.
       U poslednje vreme čuju se prigovori na račun zaista niskožanrovske estradne produkcije koja se probila na YU Info. Nažalost, kao glavni i odgovorni urednik nisam mogao to da sprečim, jer direktor naše kuće tvrdi da je taj ustupak poslovna nužda - jedini način finansijskog opstanka i oporavka. Nisam uveren da je to dobar put, ali "koalicionog" dogovora nema.
      
       Kakav status može očekivati YU Info kada Jugoslaviju smeni državna zajednica Srbija i Crna Gora?
       - Nažalost, nemam utisak da u saveznoj vladi postoji ozbiljan interes da se YU Info reformiše i sačuva. Pri tom, ova ravnodušnost uopšte nije znak demokratskg odustanka od informativnog monopola, što bi se još moglo razumeti i pozdraviti, nego će pre biti da se interes koncentriše oko jačih centara moći, a oni se sada nalaze u republičkim ustanovama. U svakom slučaju, zanemarivanjem YU Info televizije nanosi se veoma ozbiljan udarac procesu primene beogradskog Sporazuma i unapred pristaje na slabljenje državne zajednice Srbije i Crne Gore.
      
       JOVAN JANJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu