NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šut preko planete

Južnokorejska vlada je saopštila da će tokom šampionata zabraniti sve protestne skupove u krugu od hiljadu metara od mesta gde se nalazi američki tim

      Dva dana uoči svečanog otvaranja 17. po redu svetskog fudbalskog šampionata koji se od 31. maja do 30. juna igra u Južnoj Koreji i Japanu, izabran je dr Jozef Sep Blater za novog - starog predsednika Svetske fudbalske organizacije (FIFA). Ništa ne bi bilo neobično da Švajcarac Blater ranije nije optužen za finansijske malverzacije u najmnogoljudnijoj sportskoj organizaciji na svetu. Već mesecima u FIFA su se događali potresi i oni su isključivo bili vezani za finansijsko poslovanje koje je, opet, bilo u direktnoj sprezi sa izborom prvog čoveka Svetske fudbalske organizacije.
       Predsednik FIFA dr Jozef Sep Blater nalazio se pod žestokim udarom kritičara u samoj organizaciji koji su ga optužili da je pokušao da sakrije gubitak od 300 miliona dolara nakon bankrota najvećeg marketinškog partnera FIFA, kompanije ISMM, a koja je imala ekskluzivno pravo za dva naredna svetska prvenstva, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji i 2006. godine koje će se igrati u Nemačkoj.
      
       Savetnici
       Najžešći kritičar Sep Blatera bio je Lenart Johanson, predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) i njegov protivnik na izborima za predsednika FIFA pre četiri godine u Parizu. Šveđanin Johanson je Švajcarca Blatera direktno optužio za brojne finansijske malverzacije i pozvao članice UEFA da na predsedničkim izborima glasaju za njegovog protivnika Kamerunca Isu Hajatua. Prema rečima Johansona, iz sedišta UEFA upućena su pisma u 51 evropsku državu u kome se nacionalnim fudbalskim savezima "toplo" preporučuje da glasaju za Kamerunca, "kako bi se okončala velika kriza u FIFA".
       Razne vrste bojkota uopšte nisu bile strane kada je reč o bilo kojoj fudbalskoj organizaciji na svetu, od kontinentalnih sve do nacionalnih saveza, ali i uvaženih pojedinaca. Tako je francuska fudbalska legenda Mišel Platini najavio da će se kada se završi šampionat sveta u Japanu i Južnoj Koreji, povući sa posla specijalnog savetnika predsednika FIFA bez obzira na to da li će Blater ponovo biti izabran na tu funkciju. Platini je ovu izjavu potvrdio kada je nedavno izabran u Izvršni komitet UEFA: "Johanson me je više puta savetovao da bi želeo da me vidi u Izvršnom komitetu, jer bi to bilo odlično iskustvo za mene. Takođe, ovo članstvo bi mi omogućilo da sistem vidim iznutra i da se dobro pripremim za buduće značajne funkcije", naglasio je Platini. Ljudi bliski Evropskoj fudbalskoj uniji smatraju da Johanson, u stvari, sprema Platinija za svog budućeg naslednika kroz četiri godine, kada će Francuz navršiti pet decenija života.
      
       Bojkoti
       Bojkoti, u nizu, u stvari datiraju još iz 1930. i prvog šampionata sveta održanog u Urugvaju. Engleska reprezentacija nije učestvovala na svim šampionatima sveta između dva svetska rata: 1930. u Urugvaju, 1934. u Italiji i 1938. u Francuskoj. Čelnici, tadašnjeg saveza Velike Britanije otvoreno su govorili da su oni izmislili fudbal (njihov savez je osnovan 1863) i da zato nemaju potrebu da se takmiče sa "ostatkom sveta". Tako su razmišljali sve do 1950. i šampionata u Brazilu kada su se prvi put pojavili na svetskoj fudbalskoj sceni. I gle čuda, poraženi su prvo od amatera iz SAD (0:1) i neslavno završili debi na jednom šampionatu sveta...
       FIFA je uspela jednom i da spasi fudbalski šampionat od svetskog bojkota. U Argentini 1978. na vlasti je bila vojna hunta generala Videle. Argentinci su uložili neviđeni napor da privole FIFA da im ne oduzme već pripremljenu organizaciju 11. po redu fudbalskog šampionata sveta. Komisija koja je nadgledala organizaciju šampionata, u svom izveštaju dala je odličnu ocenu, a pri tom je prećutala da je svako nadgledanje vršeno u prisustvu vojnika naoružanih do zuba. Nijedna reprezentacija koja se kvalifikovala, nije bojkotovala prvenstvo.
       Argentinci su imali još jedan slučaj, ali mnogo ranije, upravo u Urugvaju na prvom šampionatu 1930. kada su posle finalne utakmice sa domaćinom turnira prekinuli diplomatske odnose. Urugvaj je u prošlosti bio deo Argentine, pa pored sportskog neuspeha i ovde se može potražiti razlog takvom ponašanju dve države. Diplomatski odnosi su ponovo uspostavljeni tek uoči Drugog svetskog rata.
      
       Pas "pacer"
       Veseli deo šampionata sveta dogodio se uoči turnira 1966. u Engleskoj. Pedantni, kako to samo znaju da budu, Englezi ni sanjali nisu šta će im se dogoditi pred početak utakmice. Trofej, namenjen pobedniku - zlatna statua boginje Nike od 1 800 grama čistog zlata, na volšeban način je nestala iz dobro čuvanog trezora Britanskog fudbalskog saveza. Sramotu bi doživeo i čuveni Skotland jard da nije bilo izvesnog psa "Piklesa"! Pas, koji u slobodnom prevodu znači "pacer", u jednom londonskom parku nanjušio je smotuljak sa statuom. Tako je "pacer" ušao u istoriju svetskih fudbalskih šampionata.
       Šampionat sveta 1958. u Švedskoj iznedrio je najslavniju među slavnim fudbalskiml zvezdama sveta - Edisona Arantesa do Nascimenta, poznatijeg kao Pele. Tamnoputi dečak stigao je na krajnji sever Evrope kada još nije bio punoletan. Brazilski selektor Feola uvrstio ga je u tim da gleda utakmice i nešto nauči. Kažu da je Miljan Miljanić, kada je prvi put video Pelea, mislio da je on rezervni golman selekcije Brazila. Mladić je toliko dobro igrao kada je dobio šansu da je odmah proglašen za prvu zvezdu šampionata, a Brazil je osvojio prvu od četiri titule svetskog šampiona.
       Budući najbolji fudbaler sveta svih vremena, Pele je ovako objašnjavao čemu treba da zahvali što je postao to što jeste: "Odrastao sam u porodici gde se više govorilo o fudbalu nego o hlebu."
       Šampionat sveta 1994. u SAD definitivno bio je kraj drugog najboljeg fudbalera sveta svih vremena. Argentinac Dijego Armando Maradona nije bio "imun" na antidoping testu. Njega je "otkrio" efedrin, ali nije samo to bilo u pitanju. Maradona je i ranije bio sklon kokainu, zbog čega je početkom 1990. bio proteran iz Italije gde je igrao u popularnom "Napoliju". Pre toga nestašni "gaučo" se proslavio 1986. u Meksiku kada je u polufinalnoj utakmici protiv selekcije Engleske gol postigao rukom. Nikada se posle toga nije pokajao.
       I bez obzira na to koliko je slavan u svetu, Japan nije Maradoni dozvolio ulazak u svoju zemlju. Maradona je trebalo da bude komentator jedne meksičke televizijske stanice. Ali, zbog zakona u Japanu, koji ne dozvoljava ulazak strancima koji su bili krivično gonjeni, Argentinac koji je zbog droge imao problema sa zakonom, neće moći u zemlju "Izlazećeg sunca".
      
       Strah "Amera"
       U strahu od terorističkih napada na reprezentaciju SAD na šampionatu sveta, čiji se deo igra u Južnoj Koreji, američkom timu biće dodeljeno dodatno obezbeđenje. Naravno i drugi timovi će imati obezbeđenje policije, ali ne u tom broju koliko fudbaleri američkog tima. Pored redovnog obezbeđenja, tim SAD imaće i osam pripadnika specijalnih jedinica, ali i svojih civilnih čuvara koji dolaze u Južnu Koreju.
       Južnokorejska vlada je saopštila da je zabranila sve protestne skupove u krugu od hiljadu metara od mesta gde je smešten američki tim. U američkoj ekipi su fudbaleri uglavnom poreklom iz latinoameričkih država, pa opet, domaćin turnira smatra da su mogući teroristički napadi na ovaj tim.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ
      
      
Blater drugi put

Novi-stari predsednik FIFA ubedljivo je "potukao" protivkandidata Isu Hajatua iz Kameruna
       Dr Jozef Sep Blater je glasovima 139:56 u odnosu na svog konkurenta Afrikanca Isu Hajatua, po drugi put izabran za predsednika Svetske fudbalske organizacije (FIFA). Dan uoči izborne procedure u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, održan je Vanredni kongres (FIFA), zakazan na zahtev 54 nacionalne federacije i na kome je trebalo da se razjasni finansijska situacija u "svetskoj kući fudbala", ali je umesto konstruktivnog razgovora jedva izbegnut fizički sukob zainteresovanih strana.
       Prvi put u 98-godišnjoj istoriji FIFA iz kongresne sale se čulo zviždanje i galama što je česta pojava na stadionima a ne na kongresima. U hol su povremeno izlazili zajapureni delegati, uglavnom protivnici Sepa Blatera. Kada je nakon petočasovnog "haosa" Blater prekinuo dalje zasedanje, novinari i televizijske ekipe su imali priliku da prisustvuju njegovom žestokom verbalnom duelu sa jedinim protivkandidatom na predsedničkim izborima Isom Hajatuom iz Kameruna.
       Bolji poznavaoci prilika u FIFA skloni su tvrdnji da su Lenart Johanson, predsednik Evropske fudbalske unije, i prvi čovek južnokorejskog fudbala i potpredsednik Svetske fudbalske organizacije Čung Mong Jun loše organizovali kampanju u korist Kamerunca Hajatua. Očigledno da evropske nacionalne fudbalske federacije nisu poslušale preporuku svog predsednika Johansona, ali i mnoge druge. Zato će morati da sačekaju nove četiri godine i sledeće izbore.
      
       Al. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu