NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

       Purčarovi "Crvenokošci"
       Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine Petko Vojnić Purčar (63) objavio je novi roman pod nazivom "Crvenokošci" u izdanju Karlovačke umetničke radionice. Ovo je njegov prvi roman posle "Večernjeg buđenja" iz 1987. godine. Ovaj romansijer, pripovedač, pesnik, dramski pisac i filmski autor je poslednju knjigu objavio 1990. Reč je o pet pozorišnih komada u knjizi "Kraćenje života".
      
       Stigao "Blejd 2"
       Akcioni horor film španskog režisera Giljerma del Toroa, "Blejd 2" koji je nastavak istoimenog hita iz 1998. godine, prikazuje se u beogradskim bioskopima od 31. maja, u distribuciji "Taka". Glavnu ulogu Blejda, ubice vampira, igra Vesli
       Snajps, kao i u prvom delu. Film je u prvom vikendu prikazivanja u Americi (krajem marta) ostvario dvostruko veću zaradu od "osvežene" verzije komercijalnog hita Stivena Spilberga "E.T. Vanzemaljac".
      
       "Supermarket" u Moskvi
       Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda izvešće predstavu "Supermarket" Biljane Srbljanović, u režiji Alise Stojanović, na Festivalu "Nove drame" u Moskvi. Festival je organizovan prvi put, (preuzeo je funkciju Bonskog bijenala) prikazuje predstave nastale na osnovu novih, savremenih tekstova iz Evrope. U komadu "Supermarket" igraju Slobodan Ninković, Cvijeta Mesić, Goran Šušljik, Nataša Šolak (Paulina Manov), Boris Milivojević i Predrag Ejdus.
      
       Gaveline slike u Valjevu
       U Modernoj galeriji Valjevo od 1. juna do 5. jula trajaće izložba crteža i slika Dušana Gavele. Gavela je rođen 1939, završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (1967), studirao na Ecol des Beaux-Arts u Parizu i bio profesor na Višoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu. Umro je 1999. godine u Beču.
      
       Bajka za decu i odrasle
       Za 1. jun zakazana je u Narodnom pozorištu nova operska premijera "Ivica i Marica" Engelberta Humperdinka koji je 1893. godine stekao svetsku slavu ovom bajkovitom operom. Reditelj ove predstave je Borislav Popović, dirigent je Dejan Savić, a izvođači su Olivera Dukić, Ivana Dimitrijević, Sofija Pižurica, Mirjana Jovanović, Ana Rupčić, Suzana Šuvaković Savić, Oliver Njego, Nenad Nenić, Tanja Andrijić, Ivana Karaković, Violeta Srećković i Zoran Rajković. Prva repriza je u nedelju 2. juna u 11 časova.
      
       Turneja Dragana Velikića
       Povodom nemačkog izdanja romana "Slučaj Bremen", izdavačka kuća "Ulštajn" iz Berlina organizovala je promotivnu turneju autora Dragana Velikića koja je počela u Salcburgu, nastavila se u Beču i Gracu, da bi posle toga ovaj pisac imao književne večeri u Frankfurtu, Bonu, Bremenu, Kilu i Berlinu. Roman "Slučaj Bremen" objavljen je početkom ove godine u deset hiljada primeraka, a veoma dobre kritike objavljene su u najvažnijim nemačkim listovima i časopisima.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu