NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šarmantna predstava

Naslov: Večeras slušate
Pisac: Dušan Ristić
Reditelj: Zlatko Paković
Pozorište: Zvezdara teatar

      Vladimir Stamenković
       U kratkom, šarmantnom komadu "Večeras slušate", Dušan Ristić je prikazao iz komičnog ugla šta se događa iza pozorišnih kulisa; u stvari, u jednom od studija beogradskog radija, gde se u pionirskim danima radiofonije, neposredno pred napad Nemačke na Jugoslaviju, u aprilu 1941, prvo priprema, pa potom i uživo izvodi jedna radio-drama, zapravo posrbljena, iz temelja izmenjena verzija tada u svetu čuvene dramatizacije romana "Rat svetova", koja je preko noći donela slavu Orsonu Velsu.
       Tu domaću verziju proslavljenog radiodramskog dela, pisac je, u saradnji s rediteljem Zlatkom Pakovićem, odlučno pomerio ka parodiji, u područje otvorenog, duhovitog ismevanja originala preuzetog od američkog autora. Oni su, pri tom, upotrebili model pozajmljen od jedne popularne, zabavne emisije, koja je početkom četvrte decenije prošlog veka pune tri godine svake subotnje večeri bila na programu Radio Beograda. U taj kolažni obrazac, u kojem se neprestano smenjuju moderni šlageri i neveliki karakteristični pasaži uzeti iz bulevarskih dramskih tekstova, njih dvojica su uneli niz komičnih događaja, seriju smešnih nesporazuma do kojih neminovno dolazi kad se okupe na istom poslu glumci ili surevnjivi jedni prema drugima ili upleteni u izukrštane međusobne ljubavne afere.
       Tako je naposletku nastala predstava ostvarena u visokocivilizovanom maniru. U njoj su dejstvovali slikoviti i zanimljivi junaci, inače nimalo grubi ili prosti, umešani u izuzetno ubrzanu i optimalno karikiranu radnju koja, međutim, ni u jednom trenutku ne prelazi u oblast vulgarne burleske iz koje je izostavljeno svako delikatnije psihološko objašnjenje ljudskog ponašanja. I ti likovi, i takve priče, pružili su publici mnogo zabave, ali su i opominjali da efekt umetničkog dela uvek neposredno zavisi od konteksta u kojem se ono pojavljuje, da kod nas pred aprilski rat naprosto nije bilo moguće ponoviti podvig Orsona Velsa, već i zbog toga što je stvarnost uveliko pretila da prevaziđe strahote koje dočarava umetnička fantazija.
       S druge strane, da je pisac u komadu "Večeras slušate" dao opipljiviju, upečatljiviju, verodstojniju sliku predratne epohe nego što jeste, da je omogućio da likovi spontano izrastaju iz svoje prirodne, društvene sredine, odlična glumačka ekipa predvođena Đurđijom Cvetić i Miodragom Radovanovićem učinila bi ovu predstavu još prijatnijom, još zabavnijom i šarmantnijom.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu