NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Svetska konfederacija

Kratka istorija mafije i kako su, po Edgaru Morenu, nastale lude krave

      Svako može reći: Pakao su drugi! U tome je prednost totalno olabavljene federacije nad drugim oblicima državnog uređenja. Ako bi spoljni faktor, primerice, osumnjičio šefa jedne federalne jedinice za bliskost s mafijom, druga strana bila bi u dispoziciji da se uvek, sa iskrenom zluradošću, pozove na tu činjenicu. Kako se odbraniti? Jedino odlaskom iz labave federacije, što se postiže potpisima građana ili referendumom. U tom slučaju, izdvajanjem do otcepljenja, osumnjičeni šef sada već suverenog entiteta, branio bi državničkim imunitetom svoj integritet od pakosti iznutra i istražnog sudije spolja.
       Nije, opet, sve tako crno da bi se pribeglo krajnjim merama. Bacimo li letimičan pogled na istoriju mafije, videćemo da ta respektabilna međunarodna institucija, dubokih korena, ima utemeljenje u istoriji. Deluje od 1282. godine na jugu Italije, kao nevladina organizacija, a oko 1860. pojavila se na Siciliji u savremenom, svima nama znanom obliku. Najviše domete dostigla je u Americi dvadesetih godina minuloga veka i nadalje, ali je izvorno evropski produkt. Ko hoće u Evropu, morao bi i s tim da računa. Sve što je evropsko ne sme nam biti strano...
       Sama reč mafija izvedena je od sicilijanskog prideva sa značenjem hrabrost, snaga, agilnost, brzina, izdržljivost i inteligencija. Lično ne bih žalio da posedujem takve karakteristike, zašto bi tek žalio šef federalne jedinice. Ponovimo još jednom: hrabrost, inteligencija!
       Predrasude su, međutim, jače, i mafija je na zlu glasu. Šef federalne jedinice, ako drži do sebe, mora da se brani. Ukratko, ukoliko bi ga neko osumnjičio za bliskost s mafijom, makar bio spoljni faktor, taj bi to činio s ciljem političke destabilizacije federalne jedinice, skretanja s kursa reformi i približavanja Evropi. Demokratske tekovine padaju u oči, zato je demokratija trn u oku.
       Braćo Crnogorci! Sada vam je jasno zašto su Srbi izmislili teoriju zavere. Nužda ih je priterala. Uveli su im ničim zaslužene sankcije. Onda su oni na referendumu rekli ne: nećemo da se strani faktor meša u naše unutrašnje poslove, da nam ruši dostojanstvo, demokratiju i dostignuća. Strani faktor se ipak umešao, srušio mostove, činio kolateralnu štetu; demokratija je poklekla pred silom. Tako je bilo. Zato čuvajte to što imate kao zenicu oka svoga, istrajte na kursu reformi, da biste se, uprkos zaveri spolja (pa i iznutra), nekako prošvercovali u Evropu...
       Jer oni, vaši neprijatelji, rekli bi da optužbe nemaju političku pozadinu (vama je jasno da imaju), da tužilaštvo u Bariju radi svoj posao i da šef vaše federalne jedinice, ako ima čistu savest, ne bi trebalo da se uzbuđuje. (Na kraju krajeva, kad su jednom ranije osumnjičili vašeg šefa za istu stvar, skočio mu je rejting; mogu samo da kažem bravo!). I znate šta bi još rekli: kako nema potrebe da traže mišljenje od svoje diplomatije o imunitetu vašega šefa, jer Crna Gora, navodno, nije nezavisna država i samim tim nije nosilac međunarodnog javnog prava!
       Sve se uklapa u teoriju zavere!
       A kod nas, u drugoj federalnoj jedinici - ne mogu da se ne pohvalim - cveta hiljadu cvetova! Poznanik, funkcioner iz DOS-a, vidim ga na slici u novinama, uzdržano izjavljuje: Srbija je danas demokratskija nego ikada u svojoj istoriji! (Mada, napominje, demokratije nikad dosta). Jedan drugi veli da je novi Poslovnik Skupštine Srbije iskorak unapred! Treći, ekspert, G-17 plus, upozorava: izbori su štetni! Može, kaže, ali kad mi završimo posao...
       Narod srećan, neće promene.
      
       * * *
      
       Bio je u Beogradu francuski filozof i sociolog Edgar Moren, pisac čuvene studije Duh vremena. Rekao je, o globalizaciji: stanje sveta, naročito onoga koji nazivamo nerazvijenim, još predstavlja tamnu tačku svih posledica dosadašnjih globalizacija kojima je potčinjen. I on je pomenuo mafiju: danas, veli, imamo svetsku mafiju na delu! Potrebna je svetska politika, a ne globalna policija. Najzad: ne možemo živeti u senci imperije najveće svetske sile, Sjedinjenih Država, koja zaista vlada svetom, nego moramo istražiti mogućnost stvaranja svetske konfederacije!
       Meni se, ako smem da kažem nešto lično, naročito dopada njegov pesimistički aktivizam. Moren je rekao: Preostaje nam da napustimo mišljenje prema kome istorija ide stalno ka boljem i sve boljem, i da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke.
       Ali kako? Šta će reći Amerikanci? Nisu li globalnu sudbinu uzeli u svoje ruke?
       Mnogo pitam.
       Neka blažena naivnost prati filozofa Edgara Morena. On kaže da se Evropska unija zasniva na računici iz Brisela, koja je dovela do pojave ludih krava! U Francuskoj su hranili svinje nečim tako groznim, da su zagađene podzemne vode. Nadvladaće, dakle, politika kvaliteta, postoji mnogo pravaca na kojima bi to moglo da se učini. Počev od razvoja i povratka selu, na primer.
       Francuzi su, inače, skloni sanjarenju; i Ruso je tako govorio.
      
       MILIVOJE GLIšIć


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu