NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Smena
       Savet Savezne javne ustanove (SJU) “Borba” odlučio je da smeni glavnu i odgovornu urednicu “Borbe” Draganu Čabarkapu, uz obrazloženje da je odgovorna za pad tiraža tog saveznog državnog lista i uređivačke promašaje, “objavljivanjem spornih tekstova koji su sadržinom značajno odstupili od uređivačke politike i programske koncepcije lista ‘Borba’”. Za njeno smenjivanje glasali su direktor “Borbe” Slobodan Spasojević i članovi Saveta Žarko Jokanović (Nova demokratija) i Branko Pavlović (Socijaldemokratska partija), protiv je bio predstavnik Socijalističke narodne partije Milan Milanović.
      
       Zabrana
       Narodna banka Jugoslavije (NBJ) zabranila je BK Televiziji da prisustvuje konferenciji za novinare u prostorijama te banke. U saopštenju je navedeno da je BK TV do daljeg zabranjen pristup informacijama NBJ, uz obrazloženje da ta stanica već duže vremena “zloupotrebljava i privatizuje medijski prostor Srbije”. NBJ je ocenila da posedovanje privatne TV-stanice koja ima nacionalnu pokrivenost ne daje pravo vlasniku BK TV Bogoljubu Kariću da je “koristi kao igračku za ostvarivanje svojih privatnih sebičnih interesa”. Glavni i odgovorni urednik BK TV Milomir Marić ocenio je da je “jedini greh BK TV prema guverneru NBJ Mlađanu Dinkiću to što je prenela dve kritične izjave članova Predsedništva DOS-a na račun njegovog rada”.
      
       Otkaz
       Šef dopisništva “Večernjih novosti” u Kragujevcu Milovan Đorđević izjavio je da je dobio otkaz uz obrazloženje da Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u kompaniji “Novosti” nije utvrđena potreba za tri dopisnika iz Kragujevca. Đorđević je, međutim, naveo da otkaz ima političku konotaciju i dodao da mu je zamerano da nije “verno oslikavao situaciju” u fabrici “Zastava”, u kojoj “navodno radnici zbog otkaza vrše samoubistva”.
      
       Dogovor
       Direktor podgoričkog dnevnika “Vijesti” Slavoljub Šćekić tvrdi da su nemački medijski koncern “Vestdojče algemajne cajtung” (NjAZ) i “Vijesti” postigli dogovor o strateškom partnerstvu 28. maja u Esenu, a ugovor bi trebalo zvanično da bude potpisan sredinom juna u Podgorici. Šćekić je rekao da će NjAZ otkupiti 50 odsto vlasništva “Vijesti” i da se obavezao da ulaže u modernizaciju i tehnološko usavršavanje štamparije podgoričkog dnevnika. NjAZ je sličan ugovor postigao i sa beogradskom “Politikom”.
      
       Privatizacija
       Pomoćnik crnogorskog sekretara za informacije Abaz Džafić založio se za privatizaciju svih crnogorskih državnih listova. Džafić je na konferenciji za novinare kazao i da će Radio-televizija Crne Gore uskoro postati javni servis, na koji političke partije neće vršiti uticaj. On je naveo i da su eksperti Saveta Evrope crnogorski Nacrt zakona o elektronskim medijima ocenili kao “dobru osnovu za demokratizaciju medijskog prostora” u Crnoj Gori.
      
       Najbolji radio
       Podgorički Radio Antena M proglašen je, među 300 radio-stanica iz raznih krajeva sveta sa kojima sarađuje Radio Slobodna Evropa, za najbolji radio u 2002. godini, preneo je nedeljnik “Monitor” u najnovijem broju. Nagrada Radiju Antena M uručena je na nedavnom redovnom godišnjem sastanku predstavnika svih radio-stanica koje prenose programe Slobodne Evrope, održanom u Kijevu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu