NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Stanić u Monaku
       Crnogorski slikar i akademik Vojo Stanić učestvuje na izložbi “Savremeno slikarstvo”, koja je ove nedelje otvorena u Monaku, pod pokroviteljstvom princa Renijea. Stanić je predstavio tri slike, pored umetnika iz Italije, Španije, Portugalije, Francuske i drugih evropskih zemalja. On je pozvan na izložbu u Monaku posle otvaranja Jesenjeg salona u Parizu, na kojem je bilo izloženo njegovo platno “Ulica”. Stanićevi radovi predstavljeni su i na izložbi “Savremena evropska umetnost” u Hajdelberškom zamku.
      
       Rečnik mitologije
       U Beogradu je predstavljen Enciklopedijski rečnik “Slovenska mitologija” grupe autora, u redakciji Svetlane M. Tolstoj i Ljubinka Radenkovića i izdanju “Ceptera”. Delo na oko 800 strana, u devet kategorija - Lica (bogovi, demoni, epski junaci, sveci...), Životinje, Biljke, Predmeti, Pojave (vatra, vetar, grom, duga, svetlost, senka...), Prostor (nebeska tela, mitološki prostori...), Vreme (kalendar, praznici...), Radnje (obredi, zabrane...) i Atributi (boje, brojevi), komparativno prikazuje mitološke osnove narodne kulture slovenskih naroda. Autori rečnika su, između ostalih, ruski akademici Nikita Tolstoj, Svetlana Tolstoj, Vjačeslav Ivanov i Vladimir Toporov, 13 naučnih istraživača iz Instituta slavistike Ruske akademije nauka, kao i beogradski profesori Ljubinko Radenković i Aleksandar Loma.
      
       Beograd u Beču
       U bečkom Istorijskom muzeju otvorena je izložba Narodnog muzeja u Beogradu, pod nazivom “Od Barbizonske škole do konstruktivizma”, čime je počela višemesečna manifestacija “Dani Beograda u Beču”. Prema autorskoj koncepciji Tatjane Bošnjak i Dragane Kovačić, izloženo je više od sto dela pedesetak umetnika, koja su nastala od 30-ih godina 19. do 30-ih godina 20. veka. Između ostalog, biće predstavljena dela Vinsenta van Goga (1848-1903), Tuluza Lotreka (1864-1901), Pabla Pikasa (1881-1973), Anrija Matisa (1869-1954), Pita Mondrijana (1872-1944), Morisa Vlamenka (1874-1958), Lasla Moholji - Nađa (1895-1946) i El Lisickog (1890-1947). Mnoga od tih dela otkupio je knez Pavle Karađorđević ili su pokloni tadašnjih slavnih kolekcionara i uglednih ličnosti.
      
       Kraj sezone
       Beogradska filharmonija održaće u petak 7. juna završni koncert u sezoni u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, pod vođstvom svog šefa-dirigenta Uroša Lajovica iz Slovenije. Kao solisti će nastupiti violinista Sreten Krstić, flautista Ljubiša Jovanović i oboista Dragan Lazić, a na programu su kompozicije Antonija Salijerija, Volfganga Amadeusa Mocarta i Amandusa Ivančića. Beogradska filharmonija obeležiće 13. juna godišnjicu, a specijalni program najavila je i za 21. jun, Svetski dan muzike.
      
       “Pećinske slike”
       U beogradskoj Galeriji grafičkog kolektiva otvorena je prva samostalna izložba grafika mlade umetnice Simonide Radonjić, kojom završava postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Reč je o grafikama iz ciklusa “Pećinske slike”, rađenim u protekle tri godine u tehnici visoke i duboke štampe. Radonjićeva je do sada izlagala na međunarodnim izložbama grafike u Bitolju, Varni, Rijeci, Gornjem Milanovcu.
      
       Stefan i Ani
       Poznati jugoslovenski violinista Stefan Milenković, američka violončelistkinja Ani Aznavurian i učesnici Milenkovićevog šestodnevnog majstorskog kursa održaće završni koncert u nedelju u 20 sati u Centru lepih umetnosti “Guarnerius” u Beogradu.
       Milenković predaje na prestižnom Džulijardu u Njujorku, dobitnik je mnogih nagrada na uglednim takmičenjima širom sveta.
      
       Nagrada Evi Ras
       Književna nagrada “Žensko pero”, koju časopis “Bazar” dodeljuje za najbolju proznu knjigu, roman ili zbirku pripovedaka objavljenu 2001. godine, biće u petak, 7. juna, uručena glumici, slikarki i spisateljici Evi Ras. Ona je nagrađena za roman “Petla na panj”, u izdanju “Narodne knjige”.
       Nagrada se sastoji od povelje časopisa “Bazar”, i 2 500 evra. U konkurenciji je bilo 50 dela, a u najužem izboru bile su knjige “Ikona” Ljubice Arsić i “Poslednja tačka za kružnicu” Svetlane Popović-Mihajlović, obe u izdanju “Narodne knjige”.
      
       Pomamljeni
       U četvrtak 6. juna u 19 časova u Kući Đure Jakšića, u Skadarliji u Beogradu održaće se promocija knjige “Pomamljeni” podgoričkog pisca i pilota Vladislava Vlahovića, u izdanju “Gutenbergove galaksije”. Satirična proza, 24 priče o (ne)snalaženju Crnogoraca u vremenu promena, tranzicije i novog svetskog poretka ilustrovane su crtežima Gorana Ćeličanina i Olivera Rosa. Vlahović je poslednjih godina često nagrađivan za satiru na konkursima “Ježa”, u Pljevljima i Kruševcu. Ovo mu je šesta knjiga. O knjizi će govoriti Radivoje Bojičić, Aleksandar Baljak i autor.
      
       Dimić na romskom
       Zbirka pesama beogradskog književnika Mome Dimića “Ciganski krevet”, koju je beogradsko “Delo” objavilo daleke 1968. godine, pojavila se ovih dana i na romskom jeziku (prevodilac je Alija Krasnići, poznati romski pesnik i prevodilac). Reč je o dvojezičnom izdanju (romskom i srpskom) kuće “Rominterprint”, čiji je urednik Dragoljub Acković, romski književnik i publicista. U knjizi se nalazi i više tekstova o Dimićevoj poeziji iz pera Dušana Matića, Radomira Konstantinovića, Muharema Pervića, Aleksandra Ristovića, dr Rajka Đurića i prevodioca Alije Krasnićija. Crteži Bore Iljovskog preneti su iz prvog izdanja ove knjige. Promocija dvojezičnog izdanja “Ciganskog kreveta” (Rromano pato) predviđena je za petak, 7. juna u 18 sati u “Roma komjuniti centru 8. april” (Beograd, Službeni put 86a).
      
       “Paviljoni” u Ljubljani
       Predstava “Paviljoni” mlade beogradske autorke Milene Marković, u izvođenju studenata Akademije dramskih umetnosti u Ljubljani, biće u subotu premijerno odigrana na Maloj sceni ljubljanskog Slovenskog narodnog gledališča. To je diplomska predstava koja govori o životu mladih u novobeogradskim blokovima, a u režiji Alise Stojanović premijerno je izvedena u aprilu prošle godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu