NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Različiti standardi

Slobodan Milosavljević
dr Vladana Hamović

      Da bi što tačnije sagledali kako živimo, statističari su pored standardne uveli i minimalnu potrošačku korpu. Obračunom minimalne potrošačke korpe zasad se bave Ministarstvo za trgovinu i turizam i Institut za tržišna istraživanja. Metodologija izračunavanja i sadržina korpe su različiti pa se zbog toga razlikuju i dobijeni rezultati. Po rečima Slobodana Milosavljevića, ministra za trgovinu i turizam, ovo ministarstvo je odredilo korpu u kojoj se nalaze namirnice potrebne četvoročlanoj porodici čija je kalorijska vrednost 2 214 kalorija, kao i troškovi za struju, najminimalniju odeću i još nekoliko stavki koje opterećuju svaki budžet.
       Po našim rezultatima, vrednost minimalne korpe iznosi 9 875 dinara i za nju je potrebno 1,13 prosečnih neto zarada, jer je prosečna zarada u aprilu bila 8 739 dinara, kaže Milosavljević.
       U Institutu za tržišna istraživanja već nekoliko godina izračunavaju vrednost troškova minimuma egzistencije prosečne tročlane porodice. Po rečima dr Vladane Hamović, na to su ih naterale okolnosti “jer najveći deo stanovništva odavno ne može da kupi ono što se nalazi u prosečnoj potrošačkoj korpi”.
       - U tom obračunu se nalazi samo ona hrana koja omogućava puko preživljavanje tročlane porodice koja je kod nas najzastupljenija. Pored hrane, odeće, komunalija i još nekih stavki, posebnu pažnju obraćamo na grejanje. U najnepovoljnijem položaju nalaze se oni koji se greju na ugalj. U aprilu su morali da izdvoje 11 239 dinara da bi pokrili troškove minimalne egzistencije za šta je bila potrebna 1,29 prosečna plata ili 1,88 prosečna penzija.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu