NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Pozitivan stav
 

      Savez distrofičara Srbije, kao republička organizacija distrofičara sa razgranatom mrežom od 17 gradskih, okružnih i pokrajinskih organizacija nosilac je zajedničkih aktivnosti koje će se tim povodom organizovati, a u cilju afirmacije invalidskog pokreta u našoj zemlji, stvaranja pozitivnog imidža u javnosti osoba sa distrofijom kao i što veće prisutnosti i “vidljivosti” u našem društvu.
       Neuro-mišićne distrofije koje se javljaju u preko 300 različitih oblika jesu progresivne, nasledne i neizlečive bolesti, nepoznatog uzroka nastajanja. U Srbiji je, prema najnovijim podacima, registrovano oko 1 800 osoba. Najčešće su u pitanju deca i mladi ljudi, jer se bolest uglavnom javlja u detinjstvu, a mahom su i korisnici invalidskih kolica i drugih ortopedskih pomagala.
       Osobe sa ovom vrstom invaliditeta imaju očuvane mentalne i intelektualne sposobnosti zahvaljujući kojima ne samo da prevazilaze svoje fizički umanjene funkcije, nego ih često i znatno nadmašuju, a najbolji primer za to su ugledni i afirmisani pojedinci iz javnog, kulturnog i društvenog života, kod nas i u svetu. Pozitivnim stavom i takvom strukturom društva koje će sve svoje sisteme, institucije i službe učiniti podjednako dostupnim svima, ne vršeći diskriminaciju po osnovu invalidnosti - preći ćemo sa društvenih margina u centar zbivanja.
       Dakle, zalaganje za osnovna ljudska prava na koja posebno skrećemo pažnju kao i sva druga koja su duži niz godina ugrožena - pravo na ortopedska pomagala, na rehabilitaciju i lečenje, na prevoz, na samostalni život... - predstavlja osnovni cilj našeg organizovanog delovanja.
       Borba na prevazilaženju ovog teškog hendikepa koji uglavnom dovodi do trajnog korišćenja invalidskih kolica ostavljajući i druge posledice na sveukupno zdravlje, potpuna društvena integracija distrofičara, školovanje, zapošljavanje, pristupačan prevoz, rušenje predrasuda, podsticanje naučno-medicinskih istraživanja i slično, takođe su značajni ciljevi ove organizacije osnovane pre 34 godine, koja se poslednjih godina ne bori samo ovim, već i ne manje teškim, ekonomskim, odnosno materijalnim problemima.
       Nažalost, takvo stanje, potpomognuto teškim nasleđem prethodne decenije, većinu našeg članstva je dodatno osiromašilo, obespravilo, osujetilo, demotivisalo i višestruko marginalizovalo. Kao posledica toga, preko 90 odsto članova ima nagomilane probleme u svim segmentima života koji traže brži i efikasniji odgovor društva, kao i svih odgovornih činilaca koji pokazuju razumevanje, ali i nedovoljno efikasno delovanje. A istina je da je rešenje u rukama društva, jer invaliditet ne mora uvek da bude hendikep. Stoga je to, isključivo, socijalna kategorija, jer su uzroci biološke prirode, a neučešće u društvenom životu i narušavanje prava na iste mogućnosti posledica koja se može i mora otkloniti!
       Zato, koristimo i ovu priliku da vladu i nadležna ministarstva opomenemo da u mnogobrojnim promenama zakona koji se odnose na invalidsku zaštitu, nađu načina da oni ne budu suviše restriktivni, da obezbede njihovu primenu i da pristupe ozbiljnom i konstruktivnom dijalogu sa nama. Jer i ova populacija predstavlja ne samo deo glasačkog tela, već, pre svega, građane koji žive sa vama, a ne pored vas.
       Cilj tranzicije i jeste stvaranje novog tipa društva, a ne samo prelazak iz jednog sistema u drugi. Dakle, cilj je formiranje zajednice sa odgovarajućim socijalnim mehanizmima, koja podjednako “brine” o svim svojim građanima, a to znači i o marginalizovanim grupama, posebno osobama sa invaliditetom. To je conditio sine ljua non modernog društva i ako hoćemo da postanemo deo toga, moramo da prihvatimo takve standarde.
       Postanimo toga svesni i ne zatvarajmo oči pred svima koji se razlikuju, jer je upravo pravo na različitost osnovno načelo demokratije.
       (Autor je glavni i odgovorni urednik lista “Vesnik MD” i stručni saradnik Saveza distrofičara Srbije)
      
       IVANKA JOVANOVIĆ
      
      

A istina je da je rešenje u rukama društva, jer invaliditet ne mora uvek da bude hendikep


      
      
      
      
      
      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu