NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Plemeniti gorostasi

Jedni kažu da su lipicaneri najlepši konji na svetu, dok drugi tvrde da su arapski konji neprevaziđene lepote

      Divlji konji, tarpani imali su sve karakteristične osobine pravih divljih životinja, a danas ih ima još samo u planinskim stepama Afrike i Mongolije. Pretpostavlja se da sve lake rase domaćih konja vode poreklo od njih, a teške tzv. hladnokrvne rase od teškog kvarternog konja (eljuus Abeli). Krajem sedamnaestog veka odgoj konja je bio na nižem stupnju nego u srednjem veku kada su postojale značajnije veze sa Istokom. Sve do tada odgajivači nisu marili za njihovo oplemenjivanje. Odgoju konja u srednjoj Evropi posvećuje se veća pažnja tek početkom devetnaestog veka. Sredinom devetnaestog veka skitali su po stepama jugoistočne Evrope čopori divljih konja, praoci i divlji potomci domaćeg konja.
       U Pruskoj je kralj Fridrih Vilhem I usmerio odgoj konja na pravi i dobar put. Da bi svoje staje snabdeo dobrim konjima osnovao je ergelu tračana i na taj način utemeljio oplemenjivanje srednjoevropskih konja. Mnogostrukim ukrštanjima sa arapskim i engleskim punokrvnim konjima postepeno je odgojen tip tračana koji su bili srodni engleskim trkačima, ali su od njih bili snažniji i sposobniji za veće napore. Radni konji srednje Evrope su takozvani belgijanac i njegov rođak, hladnokrvni donjerajnski konj. Već i sam pogled na njega je impozantan: u ramenima je visok 180 centimetara i može da povuče ogroman teret. Danas je pitomi konj rasprostranjen po celoj Zemljinoj kugli. U suvim krajevima uspeva bolje nego u vlažnim i močvarnim iako se hrani lošijom hranom od one koju jedu druge domaće životinje. Konje odgajaju u divljim, poludivljim i pitomim stadima.
      
       Pogled zaljubljene žene
       Pripitomljavanje konja, nastalo iz čovekove potrebe da brže i udobnije prevaziđe razdaljine i da olakša teške radove u polju, dovelo je do toga da je konj u početku uzgajan kao tovarna, tegleća i jahaća životinja. Najduža je arapska tradicija uzgoja konja, a najpoštovaniji arapski konji odgajani su na visoravni Nexed. Za Arape je konj oduvek bio najplemenitija od svih životinja koja zaslužuje podjednako poštovanje kao i ugledan čovek. Oni veruju da su se plemeniti konji hiljadama godina održali u istom savršenstvu pa se zbog toga sa velikom pažnjom vodi računa o njihovom uzgoju uz sve poštovanje tradicije. Osamnaest meseci star konj je spreman za odgoj i na njemu počinje da jaše dečak, sa dve godine, konj se osedlava, a tek kada navrši sedmu godinu smatra se da je potpuno odgojen. Prema njihovim kriterijumima, plemeniti konj mora da ima sledeće osobine: harmonično građeno telo, kratke i lepe uši, teške ali i nežne kosti, glavu bez mesnatih delova, široke nozdrve, lepe oči sa “pogledom kao u zaljubljene žene”, malo povijen vrat, široke grudi, uska leđa, okrugle stražnje bokove, dugačka, prava i vrlo lepa leđa, čvrsto telo, dugačke natkolenice, crna kopita bez mrlja, finu grivu. Ove osobine dokazuju da se radi o konju dobre rase koji je izuzetno brz. Konj potpuno jasno razume smisao reči svog čuvara i sluša ih. Dobro dresiran arapski konj daje zaista izvanredne rezultate - snaga ovog pastuva je velika, njegova hrabrost ogromna, a iz očiju mu izbija vatra.
      
       Konji na Mreži
       Arapski, turski i berberski konji su praoci trkačkog konja koji je nastao kao rezultat upornog nastojanja Engleza da se odgoji najbrži konj. Trogodišnji čistokrvni trkački konj prevaljuje oko 850 metara u minutu, a svaki punokrvni konj mora, da bi mu se priznala ova osobina, da bude registrovan u pedigre britanskih konja, pa se prema tome i daju dokazi o njegovom poreklu (sajt britanskog udruženja konja je na adresi http://www.bhs.org.uk/welfare/adopt.htm)
       O počecima uzgoja konja u Rusiji informišite se na adresi http://www.zov.co.yu. Tu ćete saznati da je organizovanim uzgojem krajem osamnaestog veka Orlov kasač prva rasa koja je stvorena, kada je u ergelu dopremljen arapski ždrebac Smetanka. Sa organizovanjem trka kod njih počelo se 1834. Zanimljivo je i to da je na teritoriji Rusije, kako stoji, 1917. godine registrovano 6056 ergela.
       Uobičajen način kretanja konja koji žive u slobodi prilično je brz kas ili srazmerno polagan galop. Jedino pravo uživanje za svakog konja je trčanje, a u stanju su i da iz čistog zadovoljstva vuku kola u galopu po čitav dan. Kod konja se linja samo kratka dlaka i to u proleće. Dlaka u grivi i repu ostaje neizmenjena.
       Konj koji je rasprostranjen po ravničarskim predelima Vojvodine i Slavonije, krupan je i visok oko 160 cm, osrednje težine oko 500 kg. Nastao je ukrštanjem engleskog pastuva i normanskih kobila. Kao lakšeg engleskog polukrvnjaka treba spomenuti konja iz južne Srbije i severne Bačke (lakši nonijus). Lipicaner je uglavnom paradni konj i jedna od najstarijih plemenitih rasa. Visok je oko 155 cm, težak oko 450 kg i veoma je izdržljiv. Ergela “Kelebija”, jedna od najpoznatijih sa ovih prostora, predstavljena je na sajtu http://www.subnovine.co.yu.
       Još 1835. godine za potrebe tadašnje vojske Miloša Obrenovića, uvezeni su prvi konji u Srbiju, a 1858. godine stvorena je i ergela. Knez Mihailo, na predlog ministra Cukića i upravnika državne ergele Jefte Stojanovića, 20. maja 1866. godine dotadašnjem dobru “Morava” menja ime u “Ljubičevo”. Zvanična prezentacija Ljubičevskih konjičkih igara, koje se održavaju svakog prvog vikenda u septembru, postavljena je na adresi http://www.qki.org/program. Sportski deo programa obuhvata četiri galopske i tri kasačke trke, preponsku utakmicu, a posebnu atrakciju predstavlja i ljubičevski višeboj.
       Do početka devedesetih glavni odgajivači konja kod nas bile su ergele “Ljubičevo”, “Karađorđevo”, “Zobnatica” i “Bečej” a od 1994. godine i ergela “Kelebija”. Na sajtu PIK Bečeja (http://www.pikbecej.co.yu) predstavljen je dvorac “Dunđerski” i ergela sa 70 konja, a o reviji paradnih konja Novog Bečeja čitaćete i na sajtu http://www.politika.co.yu/ilustro/2224/5.htm. Ljubitelji kasačkog sporta pronaći će arhivu sa rezultatima, rekordima, pobedama, plasmanima i zaradama na adresi http://www.kas.co.yu/fr1.htm.
       Ako želite da provedete odmor u nekom od konjičkih klubova Evrope i sveta: posetite http://www.horseweb.com/link/Vacations_Travel i http://www.travelreview.com/rentals/europe_vacation_rentals.htm. Raspored održavanja trka u celom svetu nalazi se na http://www.ridingnjorld.com/europe. Kompletan istorijat pobednika, xokeja i trenera od 1873. godine do danas dat je na sajtu http://www.sportsline.com/u/racing/horse/triplecronjn/2002/preakness_history.htm.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu