NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Internet porodica
       Jedna britanska “privremeno stvorena Internet porodica” načinila je mali eksperiment - četvoro njenih članova provelo je nedelju dana u izlogu velike robne kuće Harrods, a prolaznici, kao i surferi preko Interneta, mogli su da ih posmatraju. Ova četiri čoveka odabrani su preko web-a i smešteni u simuliranoj kući u izlogu Harrodsa, gde su imali mnoštvo modernih tehnoloških napravica - frižider sa ugrađenim multimedijalnim mogućnostima (uključujući i TV), veš-mašinu čiji se programi mogu preuzeti direktno sa Interneta i mikrotalasnu pećnicu koja je, takođe, u stanju da sa Mreže skida recepte za jela. “Porodicu” su činili: Karl Njumen, 40-godišnji savetnik za prodaju, Sara Vuster, 41-godišnja opštinska odbornica, Stiv Vilson, 18-godišnji učenik i Čarli Parker, 17-godišnji učenik. Ovaj eksperiment je zapravo predstavljao promociju proizvoda firme LG Electronics, a posebno interesantno je to što su posetioci sajta mogli direktno da vrše izbor aktivnosti kojima su se članovi porodice bavili za vreme njihovog radnog vremena - od 10 do 19 časova.
      
       Roditeljima preči e-mail
       Roditelji koji rade, u proseku provedu dvostruko više vremena baveći se svojim e-mail porukama nego što se igraju sa svojom decom, pokazalo je istraživanje britanske vlade. Tamošnji zaposleni provedu u proseku 49 minuta na dan uz elektronsku poštu, a tek 25 minuta dnevno boraveći sa potomstvom. Otkriveno je da britanski radnici vrlo često uzimaju bolovanje zbog stresa, a odsustva radnika sa posla iz tog razloga koštaju britansku industriju 370 miliona funti godišnje. Zanimljivo je da prosečni radnik svakog dana preskoči čak 24 minuta pauze za ručak, pa se tako godišnje skupe dve sedmice “manjka” slobodnog vremena.
      
       Umreženi McDonald’s
       Uz hamburger i grickanje prženih krompirića, u japanskim restoranima McDonald’s uskoro ćete moći da surfujete Internetom. Usluga za pristup širokopojasnom Internetu će se naplaćivati 12,43 američka dolara mesečno, a nudiće se u tamošnjih 4 000 restorana brze hrane. Instalacija bežičnih lokalnih mreža omogućiće ljudima sa prenosivim računarima da primaju i šalju podatke.
      
       Hakeri - umetnici?
       U frankfurtskom Muzeju primenjene umetnosti otvara se tronedeljna izložba pod nazivom “I Love You Computer_Viren_Hacker_Kultur”. Organizatori ove izložbe čvrsto veruju da pažljivo izrađen kod kompjuterskog virusa predstavlja pravu savremenu umetničku formu. “Po nekim mišljenjima, programiranje nije sredstvo za proizvodnju umetnosti, već umetnička forma sama po sebi, a kompjuterski kod se evaluira korišćenjem standardnih estetskih kriterijuma lepote, elegancije, proporcije i efikasnosti. To je vrsta digitalne poezije”, tvrdi autorka postavke. Posetioci će moći da posmatraju animacije koje prikazuju efekte različitih virusa na kompjuterskim sistemima, uz vizuelnu dokumentaciju istorije tih opakih programa, i to na osam pi-sija, četiri iMaca i sedam Sun Ray Unix radnih stanica.
      
       D.K.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu