NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Muke na četiri točka

Prosečna starost vozila u našoj zemlji je oko petnaest godina, što vozačima stvara ogromne probleme održavanju i servisiranju

      Prosečan Jugosloven poseduje veoma razvijen emocionalan odnos prema svom četvorotočkašu, što se izražava na različite načine, ali najčešće kao autentično srpska “mantra”: “Samo da mi ne stane sad, samo da mi ne stane sad...”. Ako automobil ipak otkaže lojalnost, sledi lavina pogrda na njegov račun, koje on ne želi da razume, po čemu se savršeno uklapa u profil tinejxerske generacije kojoj (u najboljem slučaju) pripada.
       Naši drumovi, parkinzi i garaže poodavno su već postali groblja automobila za koje je eufemizam reći i da su polovni. Prosečna starost vozila u zemlji iznosi oko 15 godina, što njihovim vlasnicima stvara ogromne probleme u održavanju i servisiranju. Ako se ipak odlučite za kupovinu nekog dela ili novog (polovnog, naravno) auta, Internet se može pokazati kao koristan resurs za prikupljanje informacija. Uz njegovu pomoć, moći ćete da pronađete povoljniju ponudu ili ono za čim (bezuspešno) tragate.
       Ako imate uslova i mogućnosti da pribavite polovan automobil iz inostranstva, vaša prva virtuelna destinacija bi trebalo da bude http://www.mobile.de. Na ovom sajtu nalaze se korisni podaci o “polovnjacima” iz gotovo čitave Zapadne Evrope, a sama web lokacija ima šest posebnih odeljaka, za šest država: Nemačku, Veliku Britaniju, Švedsku, Španiju, Francusku i Austriju. Na njoj se nalazi moćan pretraživač raspoloživih ponuda, u okviru kojeg možete tragati za željenim vozilom prema kriterijumima koji vam stoje na raspolaganju (tip, model, cena, godina proizvodnje, pređena kilometraža, boja, snaga motora), kao i prema specifičnim kategorijama (kola za invalide, nova ili starosti do samo jedne godine, sa automatskim menjačem, oldtajmer i drugo). Ovaj sajt je referentan i pruža odličnu sliku o tome u kakvom je stanju tržište polovnih vozila u Evropi u datom trenutku i, što je još važnije, kakav je objektivni cenovni raspon pojedinih modela.
       Među domaćim lokacijama, teško je uočiti jednu koja bi drastično odskakala od ostalih. Ipak, pažnju privlači http://www.autoklub.co.yu, odnosno http://www.autoberza.co.yu.. U pitanju je sajt koji veliku pažnju poklanja Formuli 1, ali se mnogo korisnije informacije mogu naći unutar menija, kojima se izuzetno lako pristupa sa početne stranice. Za nove automobile, postavljena su obaveštenja o ovlašćenim prodavnicama auto-delova za gotovo sve poznate marke, a za polovna postoji skromna baza objavljenih oglasa, koji se pretražuju po marki, tipu i ceni vozila.
       Kao primer tehnički briljantnog sajta i u sadržinskom i u dizajnerskom smislu navodimo http://www.automarket.co.yu. Prvo što pada u oči su dva neverovatno prilagođena i korisna pretraživača auto-delova - prvi, kojima se oni traže po kategorijama (žmigavci, sirena, lamela, karburator) i drugi, u kojima se pretraga vrši kroz niz sekvencijalnih menija koji postepeno sužavaju izbor. Na sajtu se nalazi i prostor za oglase, kao i mnoštvo podataka o zaštiti automobila od krađe, trenutnom stanju na putevima, neophodnim prolećnim radovima na kolima...
       Kratak i sažet sajt koji se bavi postavljanjem oglasa nalazi se na adresi http://www.automobili.co.yu, mada njegova sličnost sa http://www.mobile.de daleko prevazilazi slučajnost... Za razliku od njega, web lokacija http://www.autodelovi.co.yu je koncepcijski autentična, mada je njen katalog auto-delova na tržištima Srbije i Crne Gore za sada relativno skroman. Lokacija http://www.autopijaca.co.yu ima sadržaj koji je vidljiv na prvi pogled, a njegova prednost se sastoji u fotografijama vozila ponuđenih na prodaju. Vredi pogledati i sajt na adresi http://www.autoponuda.co.yu.
       Ukoliko imate dobru volju, iole vešte ruke i želju da izbegnete skup susret s majstorom, ne bi bilo loše da konsultujete savete sa adrese http://www.ac-andjelkovic.co.yu ili http://www.yuauto.8m.com/savet_majstora.htm. Lider u stručnoj literaturi ove vrste je engleska izdavačka kuća “Haynes”, čiji zvanični predstavnik za našu zemlju poseduje prezentaciju na http://www.autotehnika-dsn.co.yu, sa koje možete izvršiti naručivanje.
      
       GRADIMIR JOKSIMOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu