NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Drame Gorana Markovića
       Knjiga sabranih pozorišnih drama pozorišnog i filmskog reditelja Gorana Markovića u izdanju novosadskog dnevnog lista “Dnevnik”, koju je priredio Miško Lazović objavljena je prošle nedelje u Novom Sadu. Knjiga sadrži šest pozorišnih komada od kojih su četiri izvedena: “Turneja”, “Govorna mana”, “Pandorina kutija (Lakrdija)” i “Parovi”; i dva neizvedena dramska teksta: “Osma sednica” i monodrama “Susret sa Himerom”.
      
       Zmajeve igre
       Tradicionalna manifestacija 45. “Zmajeve dečje igre” počela je u ponedeljak na grobu velikog dečjeg pisca Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici uručivanjem nagrada ovogodišnjim dobitnicima.
       Igre je otvorio pesnik Dušan Ilić, koji je ove godine nosilac “Zmajevog štapa”, odnosno domaćin Igara. Na “Zmajevim dečjim igrama” biće obeležena i 80-godišnjica od rođenja Duška Radovića, kao i 70 godina od rođenja Miroslava Antića.
       Povelju “Zmajevih dečjih igara” za odanost duhu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama dobio je beogradski književnik Stevan Raičković, dok je nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu pripala Zoranu Stanojeviću. Književni teoretičar i profesor Učiteljskog fakulteta u Vranju Tihomir Petrović nagrađen je za izuzetan doprinos širenju i popularizovanju književnosti za decu.
      
       Nova knjiga Vide Ognjenović
       Knjiga “Drame” Vide Ognjenović, u izdanju “Stubova kulture”, predstavljena je u Galeriji “Artget” Kulturnog centra Beograda, u okviru serijala “Svet pisane reči”. Vida Ognjenović objavila je knjige drama “Melanholične drame”, (1991), “Kanjoš Macedonović” (1993), “Devojka modre kose” (1993) i “Setne komedije” (1994), kao i zbirke priča “Otrovno mleko maslačka” (1994) i “Stari sat” (1996), roman “Kuća mrtvih mirisa” (1995), kao i studije “Strah od scenske rasprave” i “Šekspiromanija” (1980).
      
       Mira u knjizi
       Monografija o glumici Miri Banjac predstavljena je u sredu na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u okviru svečanosti povodom 50-godišnjice njenog umetničkog stvaralaštva.
       Monografija sadrži više od 220 tekstova i fotografija o mnogobrojnim filmskim i pozorišnim ulogama Mire Banjac, dobitnice prestižne nagrade “Dobričin prsten” za 2000. godinu.
      
       Đuri u čast
       Tradicionalna pesnička manifestacija “Liparske večeri - Đurini dani” počeće u petak u Srpskoj Crnji uručenjem nagrade “Đura Jakšić” beogradskom pesniku Dejanu Iliću za zbirku poezije “Lisabon”, u izdanju “Rada”. U žiriju za dodelu nagrade bili su književnik Đorđe Pisarev, pesnik Ivan Danikov i književni kritičar Srđan Tešin. Manifestacija “Liparske večeri” trajaće do 21. juna.
      
       Neprijatelj naroda u Beogradu
       U nedelju, 16. juna u 19.30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta izvešće se premijera predstave rađene po tekstu velikog norveškog i evropskog pisca Henrika Ibzena “Neprijatelj naroda”. Autori adaptacije su Maja i Boro Drašković, koji je ujedno reditelj i scenograf predstave.
      
       Boban Marković na turneji
      
      
       Najbolji trubački orkestar u Srbiji nastavlja svoju koncertnu sezonu nastupima širom Evrope. Zbog velikog interesovanja publike, posle samo mesec dana Orkestar Bobana Markovića nastupio je 9. i 10. juna u Ljubljani, a potom i na festivalu “Gypsy Drom” u Moskvi. U periodu od 15. do 18. juna sastav će svirati u Nemačkoj na jednom od najvećih World Music festivala “Massala” u Hanoveru kao i na prestižnom “Ost-West Jazz” festivalu u Nirnbergu.
      
       Nagrada Makavejevu
      
       Reditelj Dušan Makavejev ovogodišnji je dobitnik nagrade “Mića Popović” koja se dodeljuje stvaraocima iz onih oblasti umetnosti u kojima je Popović bio aktivan - likovne umetnosti, pozorišta, filma i književnosti. Dosadašnji dobitnici nagrade su Danilo-Bata Stojković, Predrag Koraksić Koraks i Dušan Otašević, a kuriozitet je to što je ovo druga nagrada istog naziva koju je Makavejev dobio - prvi put to je bilo u Zagrebu pre 39 godina, za amaterski film “Antonijevo razbijeno ogledalo”. Vida Ognjenović, koja je bila u odboru za dodelu nagrade, istakla je da poznati reditelj uspeva da istraje u sukobu sa banalnošću svih nivoa i da sačuva umetničku radoznalost mladića.
      
       600 nebo
       Povratak beogradske grupe Presing označio je treći studijski album “600 nebo” u izdanju novonastale nezavisne muzičke produkcije “Skver”. Bend koji postoji od 1990. izvršio je nezaobilazan uticaj na beogradsku muzičku scenu u protekloj deceniji, našao se na ključnim kompilacijskim albumima tog perioda, komponovao muziku za domaće filmove (od “Geto - tajni život grada” do “Munja”). Pesme na novom albumu, nastale tokom proteklih pet godina, objavljene su u izvornoj, kompjuterski needitovanoj verziji, u kojoj dolazi do izražaja jedinstveni zvuk ovog benda.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu