NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Angažovana snaga

      Prvi put u ovoj kolumni pišem o jednoj sintagmi, a da čitaocima neću uspeti da objasnim šta ona znači. Reč i jeste o tome da je ona ispala neobjašnjiva. To je i jedan od povoda što je došlo do smene na čelu republičkog Ministarstva za energetiku.
       Naš premijer Zoran Đinđić je priznao da ni on nije shvatio šta na mesečnom računu za elektriku znači angažovana snaga. “Ako ja ne mogu da razumem, onda mislim da ni građani Srbije nisu mogli to da razumeju”, dodao je on.
       Ceo narod se bunio protiv plaćanja nečega što nije mogao da shvati, što je, pored svih objašnjavanja, ispadalo da se plaća nešto što nije potrošeno.
       Jedan taksist mi je najlepše objasnio šta, po njegovom mišljenju, znači plaćanje angažovane snage. “To je kao da vam ja ovu vašu vožnju do Terazija, naplatim kao da vas vozim do Novog Sada, jer ja imam kapaciteta da vas dotle vozim.”
       Razmišljajući najdobronamernije šta je to Elektroprivreda naplaćivala preko stavke “angažovana snaga”, mislim da bi to moglo da je ono kad trgovci ugrađuju u cenu neke robe više nego što ona faktično staje. Na primer, kad se za kvarljivu robu, kao što su, na primer, maline, naplaćuje i rizik koliko se neće voća prodati i pokvariti se.
       U proizvodnji električne energije retko ko shvata da se ona ako se proizvedena ne potroši u datom trenutku, ne može uštedeti za naredni dan ili nedelju. Dakle, Elektroprivreda ocenjuje koliko će biti potražnje struje i onda se toliko proizvodi. Mogu da se uštede vodene rezerve u hidroelektranama ili može da se pozajmi struja u nekoj drugoj zemlji, a onda ta zemlja-pozajmljivač vrati struju kada je sposobna da je proizvede. Tu se negde krije problem angažovane snage na računima. Ali ni u to nisam siguran.
       Sada će sve što Elektroprivreda gubi ukidanjem angažovane snage, biti ugrađeno u fiksnu cenu struje, koja će poskupeti 50 odsto, kako nas obaveštava novoimenovana ministarka Kori Udovički. Tako narod očigledno više voli, mada to, po mom mišljenju, ispada na isto.
       Reč angažovan je nastala od francuskog glagola koji se sastoji od prefiksa en i imenice gage, što znači plata, gaža, to jest suma za koju se neko iznajmljuje, angažuje, rezerviše na osnovu dogovorene plate.
       A snaga je praslovenskog i indoevropskog porekla i označavala je nekada čistoću, što etimolozi dokazuju staroindijskim glagolom snati, kupati se.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu