NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dostojanstvenost i vedrina

OBJEKAT: Francuski kulturni centar u Beogradu
AUTORI: arhitekti Goran Vojvodići Bratislav Milojević

      Francuski kulturni centar svakako spada, i lokacijski i delatno, u reperne tačke Knez Mihailove ulice. Smešten na raskršću Zmaj Jovine i Kneževe ulice, on punih pet decenija uspešno predstavlja kulturu svoje zemlje i veoma aktivno sudeluje i u našem opštem kulturno-umetničkom životu. Oštećenja koja su zadesila njegove prostorije u poznatim protestnim demonstracijama s proleća 1999. godine nametale su znatnije popravke, pa je Uprava rešila da posle jednogodišnje radne pauze pristupi ne samo obnavljanju nego i temeljnoj rekonstrukciji i preuređenju Centra. Posebnu pažnju privukla je odluka da se ovaj izazovni posao u sopstvenom objektu, umesto francuskim dizajnerima, poveri našim arhitektima Goranu Vojvodiću i Bratislavu Milojeviću. Pri tome je, verujemo, ne malu ulogu odigrala Vojvodićeva stvaralačka reputacija koja se poslednjih godina postojano uvećava.
       Preuređenje Centra obuhvatilo je diskretno obnavljanje fasadnih elemenata (izloga, prozora, portala) i kompletno preformiranje tri unutrašnje etaže.
       Jednostavna, skladno skrojena ulazna vrata vode u lučni vetrobran čiji nov unutrašnji zid od staklenih prizmi istovremeno, sa druge strane, čini okvir dobro smišljenoj recepcijskoj niši. Centralni prostor ustanove, koji u prizemlju zauzima čitaonica, zadržao je uglavnom isti namenski raspored uz potpuno nove obrade zidnih, plafonskih i podnih površina. Sve su one izvedene jednostavno: pod - keramičke ploče, zidovi - ravni, obojeni kombinacijom svetlih i žutookerastih tonova; plafon - kasetirana struktura belih elemenata. Glavni prostorni akcenat dat je lučnom stepeništu koje vodi na sprat, a izvedeno je u kombinaciji metala i drveta veštom dizajnerskom rukom. Dva stepeništa usmerena prema suterenu su manje primetna, ali stilski prilagođena onom glavnom. Izlozima je poveren samo vizuelni kontakt sa ulicom, bez drugih detalja osim (danju jedva primetnih) reflektora. Vredne pažnje su radijatorske maske i pored njih, naročito, recepcijski pult. Uz izloge prema Knez Mihailovoj u pod su domišljato ugrađene staklene ploče sa namenom da u suteren propuste difuznu dnevnu svetlost. Nameštaj je nabavljen iz industrijske proizvodnje, ali je formom, materijalima i bojom prilagođen fiksnom enterijerskom okviru. Topli kolorit na stolicama i zidovima, uz prikladne forme mobilijara, stvara vedru atmosferu pogodnu za lagodno prelistavanje i čitanje novina i časopisa.
       Na prvoj etaži smešteni su biblioteka, separe za manje sastanke i kino-sala koja može da bude upotrebljena i za druge svrhe - predavanja, konferencije, prezentacije... Obrada prostora na spratu je dosledan nastavaak one iz prizemlja. Novim rešenjem suteren je dobio veću površinu i namenjen je novim elektronskim medijima. Posebno lepo je plasirana lučna polukružna niša za video-projekcije koja se javlja kao oblikovni pandan glavnoj recepciji.
       Najvažniji zadatak projektanata bio je da reprezentativni, informativni i edukativni karakter ustanove, kakav ima Francuski kulturni centar, prenesu u enterijerski milje, privlačan i udoban za raznovrsnu publiku. Vojvodić i Milojević su u tome sasvim uspeli i pokazali da uz projektantsku maštovitost u savladavanju funkcije imaju i izuzetan osećaj za izbalansirani odnos likovnih sredstava i raspoloživog prostora, što je, sve skupa, rezultiralo visokom kreativnošću. Zapazio je to i sam predsednik Francuske Žak Širak kada je proletos svečano otvorio obnovljeni Centar.       
      
       MILORAD H. JEVTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu