NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Zaveštanje Hane Arent
       U Beogradu se od 3. do 7. jula, u organizaciji Beogradskog kruga i Centra za ženske studije, održava međunarodna konferencija pod nazivom “Zaveštanje Hane Arent: s one strane totalitarizma i terora”.
       Na ovom značajnom skupu predviđen je dolazak više od sto uglednih gostiju iz zemlje i inostranstva, među kojima i veliki broj stručnjaka za delo Hane Arent, iz SAD, Evrope i Balkana.
       Multimedijalni program realizacije ove konferencije uključuje i izložbu fotografija Hane Arent, promociju knjige Daše Duhaček i Obrada Savića (priređivači), “Zatočenici zla: Zaveštanje Hane Arent” i prikazivanje filma o Hani Arent (intervju sa Ginterom Grasom).
       Sa liste učesnika konferencije treba pomenuti Ričarda Bernstina, Leoru Bilski, Šejlu Benhabib, Lauru Boela, Svetlanu Bojn, Hauke Brunkhorst, Vesnu Kesić, Žarka Koraća, Žarka Puhovskog, Dubravku Ugrešić, Albrehta Velmara, Elizabetu Šelevu, Vojina Dimitrijevića...
      
       Istina i istorija
       U Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani od 5. do 9. jula održavaju se po peti put Filozofski susreti, stručni seminar u kome učestvuju profesori, naučni radnici, asistenti, postdiplomci i studenti iz svih univerzitetskih centara u našoj zemlji, a očekuje se i učešće gostiju iz Banjaluke.
       Tema ovogodišnjih Filozofskih susreta glasi “Istina i istorija”, a govoriće, između ostalih, profesori Simo Elaković, Mišo Kulić, Savo Laušević, Aleksa Buha, Mladen Kozomara, Mirko Zurovac, kao i Irina Deretić, Nebojša Grubor, Vladimir Milisavljević, Rade Kalik, Drago Đurić, Zoran Avramović, Dragan Jovanović...
      
       Filmovi u Firenci
       Jugoslovenski igrani i kratkometražni filmovi biće prikazani na festivalu “Firentinsko leto” u Firenci, u programu “Dani jugoslovenskog filma - Srbija, godine nulte”. U četiri tematske celine biće prikazano 14 igranih i pet kratkometražnih filmova Aleksandra Petrovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, Gorana Markovića, Srđana Karanovića, Miloša Radivojevića, kao i reditelja mlađe generacije Janka Baljka, Milutina Petrovića i Ivana Markova. Na festivalu “Firentinsko leto”, koji će biti otvoren do 13. jula, pored programa jugoslovenskog filma, biće predstavljeni i programi klasične i etnomuzike i književnosti. Gostovanje srpskog filma u Firenci organizovale su gradske vlasti Firence i Beograda, u saradnji sa kancelarijom Ujedinjenih nacija koja podstiče saradnju gradova i proces decentralizacije u svim oblastima društvenog života (UNOPS).
      
       Festival u Kotoru
       Jubilarni, Deseti Festival pozorišta za decu u Kotoru, na kojem će do 10. jula biti izvedeno u zvaničnom programu 14 predstava domaćih i stranih pozorišta, počeće programom pod nazivom “Osvajanje grada - prvih deset godina”, u režiji Petra Pejakovića. U takmičarskom programu biće izvedeno po sedam dramskih i lutkarskih predstava.
       Gradsko pozorište iz Podgorice izvešće komad “Arlekin, sluga dvaju gospodara”, Lutkarsko gledališče iz Ljubljane “Spet kosovirji”, Narodno pozorište Niš “Damojed ne voli sladoled”, beogradsko Pozorište lutaka “Pinokio” predstavu “Carevo novo odelo”, Pozorište “Duško Radović” - “Sestre po metli”, niško Pozorište lutaka “Lepoticu i zver”, Lutkarski teatar Volgorod “Kolobok”, Pozorište “Konstatin Veličkov Pažardžik” predstavu “Kose-bose”, Moskovsko državno pozorište “Baladu o popu i njegovom radniku Baldu”, Beloruski teatar “Lalka” predstavu “Bremenski muzikanti”, Dečje pozorište iz Subotice “Buru”, Lutkarski teatar Los Anđeles “Marionetske varijacije”, Pozorište “Boško Buha” iz Beograda “Knjigu o džungli” i Pozorištance “Puž” iz Beograda “Miladinovu čarobnu lampu”. Selektor dramske produkcije je režiser Goran Bulajić, a lutkarske Živomir Joković, doajen jugoslovenskog lutkarstva.
       Predstave će biti igrane na kotorskim trgovima, kao i scenama Letnje pozornice i Kulturnog centra, a festival će biti završen dodelom nagrada žirija grada Kotora, stručnog i dečjeg žirija. Ovogodišnji festival koštaće oko 120 000 evra.
      
       Beogradska filharmonija u Ljubljani
       Jubilarni, 50. Ljubljanski letnji festival, na kojem će do 14. septembra biti održano 79 programa sa oko 3 000 učesnika iz 23 zemlje, počeo je u Cankarjevom domu u Ljubljani baletom “Žizela” moskovskog Boljšoj teatra. Boljšoj teatar izvešće narednih dana i operski gala koncert, kao i operu “Evgenije Onjegin”, sve pod vođstvom dirigenta Fuata Mansurova. Na festivalu će, između ostalih, nastupiti Litvanski nacionalni balet i simfonijski orkestar, pod upravom čuvenog Mstislava Rastropoviča. Oni će izvesti balet “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva, u koreografiji Vladimira Vasiljeva. Na festivalu će nastupiti i poznati poljski kompozitor Krištof Penderecki, koji će dirigovati izvođenjem njegovog dela “Sedam vrata Jerusalima”. Posle višegodišnjeg odsustva na Ljubljanskom festivalu, ove godine nastupiće i Beogradska filharmonija, sa solistom Stefanom Milenkovićem i dirigentom Urošem Lajovicem. Nastupiće i Budimpeštanski koncertni orkestar, koji će izvesti “Rekvijem” Volfganga Amadeusa Mocarta.
      
       Orkestar SNP u Italiji
       Orkestar Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada počeće u Padovi turneju u Italiji, prvi put posle desetak godina. Orkestar SNP-a nastupiće u operama “Nabuko” i “Trubadur”, ali i na nekoliko samostalnih koncerata u italijanskim gradovima. Turneja će biti završena 15. jula.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu