NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mađarski delvidek

       Skupština AP Vojvodine dana 27. juna 2002. usvojila je Odluku o istorijskim znamenjima iza čijeg eufemističkog naziva se krije odluka o grbu Vojvodine. Neki od poslanika su dovodili u pitanje potrebu da Vojvodina ima grb, ali niko nije postavio pitanje izgleda ponuđenog znamenja.
       Usvojeni grb je kombinacija grbova tri mađarske kraljevske županije: Bačko-bodroške, Sremske i Tamiške, koji predstavljaju simboličko priznavanje mađarskog istorijskog prava na prostorima Vojvodine. U usvojenom rešenju nema heraldičkih simbola srpskog nacionalnog pokreta i Vojvodine Srbske iz 1848. Današnja AP Vojvodina nosi ime Vojvodine Srbske i baštini tradiciju srpskog nacionalnog pokreta, koji ju je izveo iz Mađarske 1918. i prisajedinio Srbiji. O ovome nema ni traga u Istorijskim znamenjima koji brišu svaki trag srpskog istorijskog i nacionalnog postojanja na prostorima Vojvodine. Usvojeni grb nije grb Vojvodine već mađarskog delvidek (donja zemlja) sastavljenog od tri mađarske kraljevske županije.
       Zamislite kada bi za novi grb Republike Srbije bio usvojen polumesec sa zvezdom, znamenje Otomanske imperije, zar to ne bi bio skandal? U Vojvodini se to već desilo.
       Autor inicijative za donošenje Istorijskih znamenja i njihov kreator je gospodin Nenad Čanak. U više navrata on je izjavljivao da je protiv odvajanja Vojvodine od Srbije, međutim konstrukcijom ovakvog grba on je na nivou heraldičkih simbola Vojvodinu (mađarski delvidek) izdvojio iz Srbije i pripojio Mađarskoj.
      
       GLIGORIJE TODORIĆ,
       advokat,
       Novi Sad
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu