NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srpsko udešenije

      Knez Miloš Obrenović je naručio smrt vožda Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa 1817. godine. Ubio ga je kum Vujica u Radovanjskom lugu, a Miloš njegovu glavu poslao u Stambol.
       Četrdeset godina kasnije nasilnom smrću život okončava i knez Mihailo Obrenović. Počinioci zavere su pogubljeni, knez Aleksandar Karađorđević kažnjen je sa dvadeset godina zatočenja a konfiskovana je, potom i prodata na licitaciji sva imovina Karađorđevića u Srbiji.
       U majskom prevratu 1903. godine u Beogradu su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin. Izrešetani su mecima srpskih oficira sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom na čelu i dokrajčeni njihovim oštrim sabljama.
       Na tron je doveden kralj Petar I Karađorđević koji je pred kraj Prvog svetskog rata abdicirao u korist svog sina Aleksandra I Karađorđevića, koga je smrt stigla u Marselju 1934. godine od ustaških zaverenika i makedonskog VMRO-a.
       U međuvremenu zbio se poznati atentat u Skupštini Jugoslavije, kada je Puniša Račić pucao u Stjepana Radića.
       I komunisti su posle Drugog svetskog rata imali svoje žrtve. Sumnjivom smrću je 1949. godine život okončao Andrija Hebrang, a Goli otok je bio primer masovnog političkog ubistva.
       U trećoj Jugoslaviji prve žrtve su bile iz sfere podzemlja, da bi uskoro počeli da stradaju i visoki partijski i državni funkcioneri. Radovan Stojčić Badža, general policije i zamenik ministra MUP-a Srbije, čovek od poverenja Slobodana Miloševića, ubijen je 1997. godine. Iste godine je ubijen i Zoran Todorović Kundak, generalni sekretar JUL-a, biznismen i direktor “Beopetrola”.
       Slavko Ćuruvija, novinar i izdavač nekoliko privatnih novina, ubijen je 1999. godine, u vreme bombardovanja.
       Iste godine je izvršen atentat na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Vuk je imao sreće, ali ne i četiri visoka funkcionera SPO-a, koji su tom prilikom poginuli.
       Sledeće, 2000. godine na Draškovića je pokušan atentat i u Budvi, ali je Vuk, i pored pucanja iz neposredne blizine, bio samo okrznut. Te godine misteriozno je nestao Ivan Stambolić, nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije. I pored nedostatka bilo kakvih tragova, javnost je uverena da je Stambolić ubijen zbog politike. Bio je nekadašnji partijski saborac i kum Slobodana Miloševića, a kasnije njegov politički oponent, u čemu mnogi i vide razloge za njegovu smrt.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu