NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ima li organizovanog kriminala?

      Dragor Hiber (GSS)
       Pojam i definicija organizovanog kriminala morali bi da budu prethodno utvrđeni. Ovim pojmom obično zovemo grupe koje u vidu profesije i zanata stalno i redovno vrše kriminalne radnje uključujući i vršenje teških krivičnih dela. Jednostavno, reč mafija se koristi kolokvijalno. To su grupe organizovane da vrše krivična dela i rekao bih da ih kod nas ima.
      
       Dejan Mihajlov (DSS)
       Predlog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala pokazuje da u Srbiji postoji organizovani kriminal, odnosno mafija. To ne treba ni dokazivati. Postavlja se pitanje kako se protiv njega boriti. Da li samo zakonom i njegovim donošenjem ili je, pre svega, potrebna politička volja. Zato smo mi u DSS-u za jedan konsenzus, koji ne treba da bude samo verbalan kakav smo do sada imali. Treba izaći javno, onoliko koliko to može da bude javno, sa dostupnim podacima o kojima je bilo reči poslednjih nedelja, a Ministarstvo ih poseduje. Naći ljude koji su čisti i uz politički konsenzus, kampanjom i javnim pritiskom krenuti u akciju.
      
       Slobodan Šoškić (advokat)
       Ako se pod mafijom podrazumeva oblik organizovanog kriminala, onda ona sigurno postoji na našim prostorima. Negiranje postojanja mafije ili pak organizovanog kriminala, znači neiskren stav u borbi protiv kriminaliteta. To je ozbiljan problem kojim se, manipuliše u poslednje vreme, u redovima političara. Umesto iskrenih namera, to je više stvar ličnih interesa i političke pakosti koju treba naneti političkom protivniku.
      
       Dragan Veselinov (ministar poljoprivrede Vlade Srbije)
       Ubeđen sam da organizovanog kriminala ima i da je to razlog što ćemo doneti zakon o borbi protiv njega. To je ujedno i upozorenje javnosti da ga ima i da ćemo se sa njim boriti. Bitange treba goniti u svakom slučaju.
      
       Vuk Drašković (SPO)
       Glavni pokrovitelji ubica i kumova mafije u Srbiji su upravo oni koji govore da mafije nema i koji istovremeno, da bi obmanjivali javnost, paradno najavljuju neke specijalne zakone protiv mafije. Očekivati da će oni da razbiju tajne organizacije kriminala i pohapse ubice, slično je kao kada bi SAD pozvale Mulu Omara i njegove ljude da rasture Al kaidu.
      
       Velja Ilić (NS)
       Čačak je miran. Ja nemam problema ni sa kriminalom, ni sa mafijom. To je problem drugih. Ne bi ga ni imali da nije prevelike centralizacije. Voleo bih da smo posle silnih ubistava ušli u mirnije vode.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu