NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Javni servis ne postoji

Veran Matić,
predsednik ANEM-a

      Ovaj zakon je važan zbog dve stvari: zbog regulatornog tela - Saveta koji će davati dozvole za rad i zbog uređenja državne televizije kao javnog servisa. Svi se ponašaju kao da je tu sve u redu i da je ta priča završena. Međutim, naša je situacija da državna televizija nije funkcionisala kao javni servis, ne funkcioniše dobro ni sada i pitanje je da li će i kako uopšte i funkcionisati. Zbog toga su u proteklom vremenu druge televizije bile preuzele ulogu koju je trebalo da ima državna televizija i sasvim je moguće da će to biti slučaj i ubuduće. To treba da se ima u vidu i da se takvim televizijama pomogne.
       Kod nas nije situacija kao u drugim zemljama u tranziciji gde je uređenje medijskog prostora počelo od nule, pa je bilo i prirodno da vlade preuzmu brigu o tome. Mi zakon donosimo u uslovima gde već postoji veliki broj radio i TV stanica, od kojih su neke preuzele važnu društvenu funkciju.
       Neću da kažem da je vrednije za Srbiju da B 92 dobije nacionalnu pokrivenost nego Pink, nego samo to da je opasno da se vladi ostavi mogućnost da utiče na taj proces, naročito u našim prilikama gde imamo političku krizu i u okviru nje rat medija koji podržavaju jednu ili drugu stranu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu