NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nisam to izjavio

(“Izjava nedelje”, NIN br. 2688)

      U vašem cenjenom listu od 4. jula, u rubrici “Izjava nedelje” uz moju fotografiju je objavljeno da sam izjavio da bi žene trebalo da promene navike i počnu da kuvaju noću.
       Molim vas da, istine radi, objavite moj demanti sledeće sadržine:
       Nikada nigde i nikome nisam rekao da žene treba da kuvaju noću jer tako nešto niti stručno, kao profesor elektroenergetke, niti kao čovek, nisam niti bih izjavio.
       Kao stručnjak, uvek sam isticao da u doba niže, “noćne” tarife treba da se uključuju veliki potrošači u domaćinstvu, posebno oni koji imaju mogućnost da na neki način akumuliraju električnu energiju kao što su npr. elektro akumulacioni bojleri, TA peći, zatim mašine za pranje rublja i posuđa. Naime, u to vreme opterećenje elektroenergetskog sistema je manje i EPS ima dovoljno snage i energije koju potrošačima može da ponudi po četvorostruko nižim cenama.
       Inače, da podsetim: ni u vreme postojanja jeftinije dnevne tarife, zaposlene žene takođe nisu mogle da je koriste za kuvanje, jer je električna energija po nižoj ceni isporučivana u periodu od 13 do 16 časova, kada su one najčešće još bile na poslu. Stoga je netačna tvrdnja da upravo sada, zbog novog tarifnog sistema, žene kuvaju noću i pravo iz kuhinje odlaze na posao.
       Šporet u prosečnom domaćinstvu mesečno troši između 80 i 100 kNjh električne energije. To znači da trošak za kuvanje po cenama u višoj - dnevnoj tarifi, zajedno sa porezom, iznosi od 200 do 250 dinara, što verovatno nije toliki izdatak zbog čije visine bi se naše domaćice orijentisale na noćno kuvanje, niti bi im se to moglo preporučiti, posebno kada se ima u vidu kakvom bi maltretiranju pri tome bile izložene.
       Verujem da ćete ubuduće, ukoliko u NIN-u budu objavljivani citati iz mojih izjava, proveriti njihovu tačnost.
      
       Prof. dr LJUBOMIR GERIĆ,      
       generalni direktor EPS-a


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu