NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ludi Švaba

Mihael Šumaher je, peti put, postao prvak sveta u trkama formule 1 skoro u sred šampionata i "smanjio doživljaj" ljubitelja ovih trka, jer ostatak sezone više nije zanimljiv

      Najveći sportisti svih vremena, najvoljeniji, najslavniji su Kasijus Klej (Muhamed Ali) i Ajrton Sena.Tako je čak i kad nam se čini da nije tako - a može nam se činiti samo iz lične pristrasnosti ili posebne sklonosti. Ma koliko novinari, poslednjih godina, pravili liste popularnosti, tako je ispadalo. Iako ni Ali niti Sena nikako nisu bili najuspešniji borci u svom sportu.
       U automobilizmu do sada je bio najuspešniji Argentinac Huan Manuel Fanđo sa pet titula - Sena je imao manje. Manje i od Prosta... ali je bio istinski i omiljen šampion. Šumahera nisu voleli još otkad je počeo da vozi, a i danas kada je postao petostruki šampion ima mnogo protivnika i "mrzitelja". Zvali su ga "ludi Švabo" po liku iz "Valda Pepera", smatrali da je grub, nefer vozač, da muči jadnog, dobrog Hila (Dejmon) i bezobzirno juri na cilj ne poštujući nikakva pravila.
       Ali Šumahera mnogi i vole. Baš zato što je hrabar, bezobrazan, "lud".
       U formuli 1 (kao i u automobilizmu uopšte, ali u manjoj meri) protivnici vozača su ostali takmičari, vremenske prilike, tehnika, mehanika, elektronika, vođa tima... a najveći protivnik je vozač - sam sebi. U svakoj trci treba pobediti i svoju hrabrost i svoju ludost i svoje želje i sne.
       U nekad čuvenom filmu o trkama formule 1, "Gran pri", jedan vozač (Iv Montan) objašnjava drugome kako se prolazi "zid" u Monci: Voziš 140 km na sat. Ako voziš 139 izgubio si, ako voziš 141, mrtav si. Gotovo svi veliki vozači pokušali su da se bore protiv sebe i protiv te logike. I uspevali su. Najviše Sena. Zato je postao tako omiljen.
       I Šumaher je činio čuda - protiv zakona logike i fizike, i još je živ, ali na nebu nema mesta za dvojicu.
       Mihael Šumaher (33), petostruki svetski šampion (kao Fanđo) sa 62 "gran pri" pobede (Fanđo 24), sada treba da stigne samog sebe. Ne bi mu "vredelo" ni da pogine, opet bi bio iza Sene. Znači, Šumaher ima još jednog protivnika - duha Seninog.
       Sedite u formulu, vozite 330 na sat, sa svim tim u glavi, i budite pažljivi da ne izgurate sa staze nežnog Hila, neiskusnog Raikonena (Kimi), hrabrog i besnog Montoju (Pablo), opasnog Kultarda, Barikela i rođenog brata Ralfa. Svi oni čekaju da postanu kalifi umesto kalifa, a publika želi mrtvog kralja (možda ne želi, ali očekuje, zašto inače toliko uzbuđenja 300 hiljada ljudi koji i ne vide formulu kad proleti pored njih).
       Šumaher je najbolji i najuspešniji vozač formule jedan do sada i teško je verovati da će iko uspeti da ga nadmaši, jer pred njim je još nekoliko godina vožnje (ako ga sreća posluži) i trenutno je najskuplji sportista na svetu. Košta (mnogo) i njegov angažman i njegove pobede i njegovo pojavljivanje (na reklamama... bilo gde, čak i njegova smrt). U veku elektronike čovek dobija sve manje značenje (takve su sad trke formule 1), zato su izgledi da ga neko nadmaši minimalni, praktično nikakvi, ali doprinose da se njegov istinski uspeh ne shvata onako kako to Šumaher zaslužuje.
       Sledeću sezonu Šumaher čeka sa nadom da će opet biti šampion (tome se, valjda, mnogi nadaju) i, možda (to mi ne znamo), da će se i za njega naći mesto na nebu, besmrtnih, koje je odavno zaslužio, ali za koje ga nije vezala sudbina. Što bi rekao drugi Švaba (izvinite, nemački Jevrejin) : "Nebo ne zna za miljenike."
      
       MILAN DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu