NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zbrka sa grbom

("Vojvodina kao Karići", NIN br. 2689)

      Tekst "Vojvodina kao Karići" odlično je odrazio sve kontroverze oko usvajanja grba Vojvodine: dok za jedne taj događaj predstavlja "poštovanje heraldičke tradicije Vvojvodine" i ostvarenje "dugogodišnje želje" većine njenih građana, za druge je to "falsifikat", čak "simboličko etničko čišćenje Vojvodine", jer se usvojeno rešenje "oslanja isključivo na mađarsku heraldičku tradiciju" (citirano prema: "Zrenjanin", 05.7.2002. i 12.7.2002). Jedino jasno u svemu tome je da je grb Vojvodine usvojen naprečac, bez ikakve javne rasprave koja bi omogućila da građani Vojvodine iznesu svoja mišljenja.
       Pre svega, logično je da grb Vojvodine sadrži grbove Bačke, Banata i Srema. Grbovi Bačke i Srema jesu nekadašnji grbovi mađarskih županija, zato što su te oblasti prvobitno i bile županije.
       Bilo bi logično da je i grb Srpske Vojvodine sa krstom i ocilima, kao jedini postojeći grb Vojvodine od 1848. do 2002, uključen u sadašnji grb, ali to bi, zbog mnoštva dobro poznatih razloga, moglo čak i da poveća sporove oko grba. Zato nije lako insistirati na tome, ali ipak bih napomenuo da taj grb pokazuje kako nije tačno da predloženo rešenje za grb Srbije ne predstavlja i Vojvodinu.
       Ipak, ono što najviše zabrinjava je činjenica da još nije jasno kako novi grb Vojvodine zapravo izgleda. Naime, dok npr. "Dnevnik" (papirno i Internet izdanje od 28.6.2002) prikazuje grb Banata sa zlatnim lavom na crvenom polju (kao što i treba), na televizijskim snimcima usvajanja grba u pokrajinskoj skupštini vidi se banatski zlatni lav na srebrnom polju, a rogovi jelena i vrh čempresa sa grba Srema zalaze na polje na kojem je grb Banata. Ovo ne samo što je netačan prikaz, već krši i osnovna pravila heraldike, koja zabranjuju postavljanje zlatnih figura na srebrno polje (i obrnuto) i propisuju da kod složenih grbova nijedan grb ne sme da izlazi iz granica svog polja.
       Tako je izmišljen jedan novi grb koji, pored lokalne, krši i jednu znatno širu heraldičku tradiciju, zajedničku celoj Evropi, a to je u suprotnosti sa razlozima navedenim za njegovo usvajanje. Najzad, "Nezavisni" od 11.7.2002. prikazuje grb sa tačnim bojama, ali ovde je grb Srema odvojen od druga dva zakrivljenim linijama (umesto pravim kao kod prethodnih rešenja), a rogovi jelena, vrh čempresa i šapa banatskog lava prelaze granicu između dva polja. Tako je dobijen i treći grb, takođe sa greškama. Ostali listovi uvećavaju konfuziju tako što prenose slike nekog od opisanih grbova.
      
       TOMISLAV TODOROVIĆ,
       Zrenjanin


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu