NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Berza

      Mesec jul prošao je u znaku bankrota moćnih svetskih firmi u Francuskoj i u Americi. Firme od velikog poverenja u SAD lažno su prikazivale svoju likvidnost. Svetske berze su uznemirene kao retko kada u istoriji. Ko god ima akcije u svetu, pomno bulji u berzanske izveštaje, a Amerikanci proveravaju pre svega dau-indeks.
       Kako još nismo ozbiljno uključeni u svetske ekonomske tokove i za sada brinemo samo srazmerno male finansijske brige, lične i državne, kod nas se o svetskoj finansijskog drami veoma malo pisalo. Jedva je poneki veliki bankrot, kao onaj najveći u istoriji sveta američkog Vorldkoma, objavljen na ponekoj prvoj stranici naše dnevne štampe. Teško da naši ekonomisti ne znaju da će uzdrmano poverenje u investicije u velikim kapitalističkim zemljama uticati i na dolazak stranih investitora kod nas. Pa ipak mi smo mirni kao deca kad se odrasli pobiju.
       Počnimo od berze, mesta na kome se najbrže odražava sve što se u kapitalističkom svetu dešava.
       Praoblik berze pojavio se već u 12. veku u Francuskoj u obliku garantnih pisama u trgovačkim transakcijama. Kralj Filip Lepi (1268-1314) stvorio je profesiju "kuratora razmene", praoblik brokera. Nekako istovremeno u flamanskom gradu Brižu ispred kuće porodice Van der Bijerse (skupljali su se trgovci da bi se dogovarali o razmeni dobara. Ime poznate porodice postalo je sinonim berze, naravno izgovorene pogrešno, onako kako je ko to umeo.
       Berza je mesto slobodne razmene vrednosnih papira (akcija, obligacija i dr.). U Londonu i Njujorku je nezavisna od države, a u Evropi je čak uobičajeno da službenike berze imenuje vlada.
       Prva berza u savremenom smislu reči u Americi je osnovana u Filadelfiji 1791. godine
       Pomenuti dau-indeks (Donj-Jones averages) pokazatelj je prosečnog porasta ili pada cena reprezentativnih akcija na berzi. Nosi ime po izdavačkoj kući "Dau Džons" koja je od 1897. godine objavljivala prosek akcija dvanaest preduzeća, a danas trideset velikih industrijskih korporacija.
       Kada ubuduće u svetskim listovima ugledate stranicu sa zastrašujuće sitno naštampanim pravim čaršavom brojki, ne plašite se! Reč je o jasnom berzanskom indikatoru. U poslednjem stupcu u procentima izražen pad (-) ili rast (+) akcija jučerašnjeg dana u trenutku zatvaranja berzi. I vi možete postati broker. To je onaj koji se dere na Volstritu, nudeći akcije.
       Post scriptum: Koliko je berza osetljiva, pokazuje da su američke akcije ovih dana skočile, jer je u SAD nedavno objavljen zakon koji sprečava korporacijsko štimovanje likvidnosti.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu