NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Višak u Novom Sadu
       Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Đorđe Đukić izjavio je da će pokrajinska vlada materijalno pomoći transformaciju Radio-televizije Novi Sad u javni servis pokrajine, u skladu sa nedavno usvojenim republičkim Zakonom o radio-difuziji."Takođe, želimo da se politika izmesti iz medija i da političari ne pokušavaju da vrše uticaj na uređivačku koncepciju budućeg javnog servisa", rekao je Đukić. On je kazao da će u procesu transformacije "sigurno biti i viška zaposlenih".
      
       Šverc duvana
       Skupština Crne Gore usvojila je 25. jula izveštaj Komisije za ispitivanje navoda zagrebačkog nedeljnika "Nacional" o navodnoj umešanosti crnogorskih vlasti u šverc cigareta. Komisija je utvrdila da se preko teritorije Crne Gore u proteklih deset godina, a posebno od 1996. godine, "odvijao enormni šverc duvana", namenjen sivom tržištu Crne Gore, susednih zemalja i zemalja Evropske unije.
      
       Odgovornost za psovke
       Beogradska radio i televizijska stanica Studio B saopštila je da će odgovorni iz te medijske kuće "snositi posledice" zbog toga što se u javnosti pojavila izjava koju je tom radiju dao lider Nove Srbije Velimir Ilić, a u kojoj je grubo vređao potpredsednika Vlade Srbije Nebojšu Čovića i novinarku Olju Bećković. "Izjava Velimira Ilića se, pod nerazjašnjenim okolnostima, našla na Internetu i tako postala dostupna javnosti, zbog čega će posledice snositi odgovorni iz Studija B", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je neistinita tvrdnja Ilića da je snimak njegove izjave izmontiran, i da je Studio B spreman da dostavi originalni materijal nadležnim organima. Studio B navodi da je u skladu sa uređivačkom politikom odlučeno da se ne objavi izjava koja je "obilovala psovkama i kvalifikacijama daleko ispod normi pristojnosti i civilizacijskog ponašanja".
      
       Nevolje Rojtersa
       Britanska grupa za medije i finansijske usluge Rojters objavila je da je u prvom polugođu ove godine, prvi put od uključenja na berzu 1984, poslovala sa gubitkom. Rojters je u prvih šest meseci 2002. ostvario neoporezovani gubitak od 88 miliona funti (137,5 miliona evra), dok je u istom razdoblju 2001. poslovao sa dobiti od 357 miliona funti (558 miliona evra). Grupa Rojters je u junu objavila da će otpustiti 650 zaposlenih, a u poslednjih godinu i po dana već je odlučeno da se ukine 1 800 radnih mesta kako bi se smanjili troškovi.
      
       I Italija u tranziciji
       Predsednik Italije Karlo Azeljo Čampi zatražio je od parlamenta da usvoji nov zakon o informisanju koji će "obezbediti centralnu ulogu javnog servisa" i jamčiti pluralizam, nepristrasnost i jednaka prava pozicije i opozicije. Prema tom zakonu, parlament bi kontrolisao javni servis, a ta kontrola bi bila proširena i na privatni sektor. Čampi je prethodno razgovarao sa premijerom Silviom Berluskonijem, koji je saopštio da "rado i sa zadovoljstvom prihvata poruku predsednika Republike". Berluskoni je vlasnik tri privatne televizije, a kao premijer ima kontrolu i nad tri kanala televizije RAI.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu