NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Knjiga sa Interneta

Balkanska antologija

      U Americi je ovih dana objavljeno izdanje "Voces from the Faultline - A Balcan Anthology", selekcija eklektične i necenzurisane proze i poezije 24 autora iz svih balkanskih zemalja. Dok je svetska javnost bila fokusirana na nasilje i političke događaje na Balkanu, veliki broj umetnika se trudio da očuva bogato literarno nasleđe ovog, neprilikama opterećenog, dela Evrope.
       Prezentovani autori su: Dragoljub Acković, Elena Aledžijeva, Venko Andonovski, Kamil M. Budžukčolak, Lidija Dimkovska, Jelena Đurović, Fatima Gorenčevska, Igor Isakovski, E. Ivić, Nikolina Kulidžan, Vladimir Levčev, Silviu Lupasku, Ivijana Panadžotova, Alek Popov, Milić Popović, Milan Mladenović, Ana Ristović, Erik Siljak, Florentin Smarandahe, Eni Spahiu, Mihajlo Spasojević, Atanas Stošev, Danko Taborosi i Zoran Terzić
       U svom osvrtu profesor Džon Kolstin, kao recenzent knjige, kaže: "Najadekvatniji način da se studenti upoznaju sa ovim zapostavljenim kutkom Evrope je da, kroz radove mladih pisaca i pesnika, spoznaju vezu između prastarih mitova i sadašnjice." A kako je naglasio dr Florijan Bibijer, profesor na Centralnom evropskom univerzitetu u Budimpešti, "možda je najinteresantnija činjenica da je jedan deo autora poreklom sa Balkana, ali već duže vreme živi u zapadnim zemljama, pa poređenje njihovih radova sa onima koji su u svojim zemljama ostali, od ove Antologije čini svojevrsni ponovni susret i literarnu razmenu iskustava tokom poslednjih deset godina".
       Knjigu je objavila izdavačka kuća "Zayu press", čiji je urednik Albert Džonson pre godinu dana postavio konkurs na veb sajtove organizacija i časopisa, tražeći autore sa čitavog balkanskog regiona, koji bi, kraćom književnom formom, mogli da učestvuju u pravljenju "Antologije". Tako je kompletna komunikacija između pisaca i izdavača tekla putem Interneta.
       Upravo se na ovaj način knjige i najbolje plasiraju u Americi,pa je i prvi tiraž upravo počeo da se prodaje putem sajta ove izdavačke kuće http://www.zayupress.com
      
       V. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu