NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Zdravo je gledati TV
       Pojedini televizijski programi stimulišu dečju maštu i uče ih važnim društvenim veštinama, zaključak je jedne australijske studije. Dva meseca, 314 majki, sa decom od tri do šest godina pratilo je šta gledaju njihova deca i o njihovim reagovanjima obaveštavalo psihologe Univerziteta La Trob u Melburnu.
       Studija, koju je finansirala američka televizija “Buena Vista Home Entertainment”, pokazala je da deca nisu pasivni gledaoci, već da pevaju, igraju i oponašaju glasove koje čuju na televiziji, rekla je vođa studije Helen Skauteris. Generalni zaključak je da je za decu zdravo “umereno” gledanje televizije.
      
       Protest
       Većina radio-stanica članica Udruženja nezavisnih elektronskih medija 1. avgusta nisu emitovale program od 12.30 do 13 sati u znak protesta što set medijskih zakona koji je urađen u saradnji sa Savetom Evrope (SE) nije usvojen u crnogorskom parlamentu. Koordinator UNEM-a Ranko Vujović kazao je da se protestu pridružila i većina lokalnih radio-stanica, izuzimajući Radio Pljevlja i Radio Herceg Novi. Glavna i odgovorna urednica radio “Free Montenegro” Nataša Novović kazala je da se ta radio-stanica pridružila protestu, ali da nisu prekidali program.
      
       Sporna suspenzija
       Odgovornoj urednici novosadskog dnevnika na mađarskom jeziku “Mađar so” Eržebet Marijanov 1. augusta je odlukom direktora lista Rudolfa Mihoka zabranjen ulazak u zgradu. U odluci o suspenziji koju joj je uručio direktor navodi se da je ona svojim “nesavesnim radom i zloupotrebom položaja” izazvala materijalnu štetu veću od 100 000 dinara. Marijanova je rekla da “nema pojma” o čemu se radi i da ne zna kako da se brani. Ona je ocenila da “iza svega stoji Savez vojvođanskih Mađara”, jer je njihov funkcioner Zoltan Bunjik predsednik Upravnog odbora lista i “mora da zna šta se događa”. Najavila je da će o svemu obavestiti Skupštinu Vojvodine, koja je osnivač lista.
       Predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Đorđe Subotić izjavio je da direktor dnevnika “Mađar so” Rudolf Mihok “nije imao ovlašćenje da suspenduje odgovornu urednicu Eržebet Marijanov”, niti da joj zabrani ulazak u zgradu lista. Subotić je rekao da ovlašćenje za suspenziju ima samo Skupština Vojvodine, kao osnivač lista, a koja je i postavila Marijanovu na mesto vršioca dužnosti odgovorne urednice i Mihoka na mesto vršioca dužnosti direktora lista.
      
       Pravila ponašanja
       Urednički kolegijum Informativnog javnog preduzeća “Sloboda” u Pirotu usvojio je pravila ponašanja zaposlenih tokom predizborne kampanje. U okviru preduzeća “Sloboda” posluju nedeljnik “Sloboda” i Radio i Televizija Pirot, a pravila će se odnositi i na lica koja će gostovati u tim medijima. U kodeksu piše da će mediji javnost obaveštavati “objektivno, nepristrasno, izbalansirano i pošteno, koristeći reprezentativne i ovlašćene izvore informisanja”, i da neće objavljivati “optužbe bez argumentacije i dokaza, klevete i insistiranja na privatnom”, niti “tolerisati mišljenja koja podstiču zajednicu na netoleranciju, mržnju i nasilje”.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu