NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Doba razuma

Već devet godina oko 30 radio stanica iz Srbije i Crne Gore preuzimaju emisiju koju proizvodi Fondacija za mir i rešavanje kriza. Do smene vlasti u Jugoslaviji cilj je bio informisanje građana. Sada se emisija najviše bavi privatizacijom, tranzicijom...

      Nezavisne produkcijske kuće u Srbiji žive već neko vreme, pogotovo kada je u pitanju televizijski program. O proizvodnji i produkciji radijskog programa se manje govori.
       Nada Kovačević, urednica i novinarka radio-emisije “Doba razuma” objašnjava da su potreba za objektivnim informisanjem i namera da se uposle “nepodobni” novinari razlog nastanka prve nezavisne radio-produkcije kod nas (osnovana je pre deset godina), pod nazivom Fondacija za mir i rešavanje kriza (osnivač je Boris Vukobrat).
       Emisija “Doba razuma” se emituje jednom nedeljno, od juna 1993. godine i, kako navodi urednica Kovačević, njena struktura je informativno-analitička, sa mnoštvom komentara, reportaža, intervjua, satiričnih elemenata. “U emisiji se bavimo aktuelnim društvenim i političkim temama. Naglasak se stavlja na ono što je od interesa za najširu javnost, posebno na ono što se odnosi na uspostavljanje veze između bivših jugoslovenskih republika, na promociju demokratskog i multietničkog društva i podršku atmosferi koja doprinosi trajnom miru”, kaže Kovačevićeva i dodaje da je radijska ekipa posebno zainteresovana za sadašnje bolne teme - za tranziciju, privatizaciju, transformaciju velikih medijskih, zdravstvenih, prosvetnih sistema.
       Emisiju besplatno preuzima tridesetak radio stanica u našoj zemlji (u Beogradu se emituje na Drugom programu Radio Beograda), a emituje se i preko Radio Študenta iz Ljubljane.
       Nada Kovačević navodi da se emisija čak i u vreme ratova na tlu bivše Jugoslavije distribuirala i slušala u Sarajevu, Splitu, Ljubljani. “Budući da nisu postojali bolji tehnički uslovi, emisija je presnimavana na kasete, potom poštom ili na neki drugi način slata stanicama koje su imale hrabrosti da je emituju. Tokom rata u Bosni, emisija je distribuirana, uz pomoć humanitarnih organizacija, u Sarajevo, a prenosio ju je Radio Zid.” Veliki broj priloga ove emisije koji su nastali tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kaže Kovačevićeva, pretočeni su i u dve knjige istog naziva kao i emisija.
       Pored “Doba razuma”, Fondacija je u okviru svoje radijske produkcije od 1999. godine počela da emituje još jednu emisiju - “Vreme promena”. Nada Kovačević objašnjava da je potreba za tom emisijom nastala iz želje da se javnost Srbije više informiše o ulozi i aktivnostima nevladinih organizacija. “‘Vreme promena’ se emituje na svim onim stanicama koje na svom programu imaju ‘Doba razuma’ i u njoj predstavljamo novoosnovane organizacije, izveštavamo sa događaja koje organizuju”. Ipak, slušanost “Doba razuma” je daleko veća.
       Emisije se, prema rečima Nade Kovačević, finansiraju najvećim delom sredstvima osnivača Borisa Vukobrata. Međutim, u produkciji emisija učestvovali su i donatori: Evropska komisija, fondacije “Konrad Adenauer”, “Fridrih Ebert”, “Džerman Maršal fonda” i NOVIB.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu