NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Striptizete na birou

Norveški zavod za tržište rada objavio je nekoliko ponuda za posao koje su izazvale buru negodovanja feministkinja

      Norveški zavod za tržište rada objavio je na svom sajtu nekoliko ponuda za posao koje su izazvale buru negodovanja kod tamošnjih feminističkih organizacija. Naime, među ponudama su svoje mesto našli i oglasi u kojima se traže striptizete i modeli za golišave fotografije. Od zainteresovanih aplikantkinja traži se da pored uobičajenih podataka pošalju i svoje fotografije u donjem rublju ili kupaćem kostimu. Feminističke organizacije protestovale su na sve moguće načine, pišući i državnim organima i zahtevajući da se degradirajući oglasi sklone. Iz zavoda je stigao odgovor da nije na bilo kome da procenjuje za kakve će se poslove građani prijavljivati - to je važno samo onima koji takav posao nude, i onima koji bi ga prihvatili.
      
       Dokazi na aukciji
       Aukcijski sajtovi postali su omiljena meta advokata koji na njima povremeno uspevaju da pronađu dokaze za slučajeve koje vode. Tako je Mark Lanije iz Hjustona platio 1 350 funti za priručnik jedne mašine iz 1940. godine, kako bi odatle izveo dokaze za trovanje azbestom u jednom svom slučaju. Gospodin Lanije je inače specijalizovan u zastupanju žrtava od trovanja azbestom i tvrdi da je na poznatom eBadž aukcijskom sajtu pronašao do sada već nekoliko dokaza koji su mu pomogli da dobije parnice. Prastara dokumentacija do koje na ovaj način dolazi, pomaže mu da ukaže na postojanje štetnih materija čak i u slučajevima kada je izloženost njima bila pre nekoliko decenija. Da nije Interneta, do ovih retkih dokumenata bi znatno teže dolazio, ili bi ostao bez njih.
      
       Novi WTC
       Ubrzo nakon prošlogodišnjeg rušenja Svetskog trgovinskog centra otpočeli su planovi za podizanje novih zgrada na istom mestu. Još nije odlučeno hoće li se podići ponovo dve kule identične porušenima, ili će se na prostoru od preko milion kvadratnih metara izgraditi nešto sasvim drugačije. Sredinom jula na sajtu Renewnyc.com Korporacija za razvoj Menhetna postavila je nekoliko projekata koji su za sada izabrani kao potencijalno najzanimljiviji. Interesovanje Amerikanaca za ove projekte bilo je toliko da je samo u prvih tri sata otkako je sajt proradio, bilo više od 40 miliona posetilaca! Kako je adresa sajta prosleđivana elektronskom poštom, posetilaca je bilo sve više i više, pa je došlo do ozbiljnog zagušenja Internet saobraćaja. Rekord u broju posetilaca bilo je osam miliona tokom jednog jedinog sata! Planovi su detaljno izloženi, sa skicama i trodimenzionalnim modelima, a glavne kritike posetilaca tiču se toga da previše liče jedan na drugi.
      
       Školske dogodovštine
       Jedan američki srednjoškolac našao se pred sudom jer je na Internetu objavio erotsku priču čiji su protagonisti bili njegovi drugovi iz razreda i profesori. Vinsent Fušino pokazao se vrlo darovitim i maštovitim - njegova priča proteže se na više od 40 stranica ispunjenih sočnim prizorima. Problem je nastao kada se po razredu pročula adresa sajta na kojem je priča bila objavljena. Nekoliko Vinsentovih drugarica otišlo je na tu adresu i sa zaprepašćenjem su se prepoznale u priči, a podjednako lako je bilo otkriti i profesore kojima su, očekivano, dodeljene uloge seksualnih aktera. Ubrzo su ljudi iz Vinsentove okoline podneli protiv njega tužbu koja ga može odvesti i u zatvor.
       Ista sudbina možda čeka i profesorku u jednoj britanskoj srednjoj školi. Ona je osumnjičena kao pošiljalac vrućih ljubavnih i-mejlova jednom učeniku. Slučaj je prijavljen policiji i detektivi su tokom istrage utvrdili da su poruke slate sa školskog kompjutera. Odatle je bilo lako identifikovati članicu nastavnog osoblja koja je baš u određeno vreme koristila taj računar. Doduše, to još ne znači da je dotična profesorka zaista kriva, ali se “osnovano sumnja”. Naravno, moguće je da je neki “šaljivxija” zloupotrebio njeno korisničko ime i lozinku, znajući šta iz toga može proisteći. Istraga je još u toku, ali je profesorka ipak suspendovana.
       U Škotskoj su đaci otišli korak dalje. Na jednom sajtu postavili su fotografije svojih profesora, pozivajući posetioce da ih na svaki način uznemiravaju, a bilo je i pretnji smrću. Policijski narednik koji vodi istragu objasnio je da stvar nije nimalo bezazlena - na sajtu se nalaze slike profesora u krugu svojih porodica, sa kućnom adresom, brojevima telefona, i-mejlovima... Kraj njih su ispisane vrlo oštre poruke, sa pozivima posetiocu da lica sa fotografija gnjavi, prati, telefonira im, piše, preti, potkrada ih, po mogućstvu fizički ili psihički povredi. Ako je i za osvetu zbog slabe ocene, mnogo je. Međutim, istražitelji nisu uspeli da tačno utvrde koji učenici su stvorili ovako morbidan sajt. Učenicima na koje se sumnja da bi mogli biti autori uručene su opomene, ali konkretnih i nepobitnih dokaza ipak nema. Naravno, sajt je ukinut čim su se napadnuti profesori požalili Internet servis provajderu na čijem se serveru nalazio.
      
       NENAD VASOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu