NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Riznice znanja

Encyclopaedia Britannica Online omogućava korisnicima da za mesečnu pretplatu od pet američkih dolara dobiju pun pristup bazi koja obuhvata sva do sada štampana izdanja Britanike

      Razvoj informatičkih tehnologija omogućio je korisnicima računara da na brz i jednostavan način dođu do podataka koji su se doskora nalazili samo u skupim, štampanim enciklopedijskim izdanjima. Pre ere Interneta, prve elektronske varijante opštih enciklopedija poput Britanike, Enkarte, Grolijera i Hačinsona dolazile su na kompakt-diskovima i iz godine u godinu postizale sve veću popularnost, pre svega zahvaljujući bogatim multimedijalnim ilustracijama (slike, animacije, tonski i video-inserti). Napretkom Interneta, elektronske enciklopedije dobile su mogućnost ažuriranja putem web-a, što je donelo definitivnu prevagu u odnosu na štampane varijante. Knjige, jednostavno, nisu mogle da se mere s prednostima CD-ROM izdanja, na čijoj su strani kompaktnost, lakoća pretraživanja, bogate ilustracije i uvek aktuelni podaci.
       Enciklopedije na Internetu su vrlo brzo prerasle u samostalne projekte koji su u kratkom roku bukvalno preplavili svetsku Mrežu. Online enciklopedije danas predstavljaju pravu riznicu znanja, kolekciju stotina hiljada članaka i multimedijalnih datoteka iz svih oblasti ljudske delatnosti. Najviše pažnje privlače enciklopedije opšteg tipa, koje se međusobno razlikuju po obliku, količini informacija i, naravno, ceni korišćenja.
       Svake godine kompanija Microsoft objavljuje reviziju najprodavanije opšte enciklopedije na PC računarima. Kao referentan program u svojoj kategoriji, Encarta Encyclopedia uvek iznova iznenađuje svojim kvalitetom i obimom, naprednim opcijama i brzinom pretraživanja. Takav je slučaj i sa njenim Internet izdanjem, koje se nalazi na adresi http://encarta.msn.com. Radi se o besplatnom servisu koji sadrži gotovo 40 000 članaka i preko 12 000 ilustracija, fotografija, mapa i tabela. U paketu se nalaze i prilično upotrebljiv englesko-engleski rečnik s opcijom za izgovor reči, kao i online atlas koji se, doduše, ne može pohvaliti bogatim mapama. Sajt postoji u verzijama za englesko, francusko, nemačko, italijansko i špansko govorno područje.
       Najpoznatija opšta enciklopedija u štampanom, i večiti rival Encarte u elektronskom izdanju, može se pohvaliti odličnom Internet verzijom. Encyclopaedia Britannica Online (http://www.britannica.com, http://www.eb.com) omogućava korisnicima da za mesečnu pretplatu od pet američkih dolara dobiju pun pristup bazi koja obuhvata sva do sada štampana izdanja Britanike. Osim brojnim, informacijama bogatim člancima, korisnik se može koristiti i moćnim pretraživačem, kao i hrpom linkova na članke časopisa Discover, The Economist i Nenjsnjeek, za koje nije potrebna posebna doplata. Posebno su interesantne sekcije s interaktivnim mapama, mada je i dalje primetan nedostatak raznovrsnijih multimedijalnih sadržaja.
       Grolijerova enciklopedija (http://gme.grolier.com, http://www.grolier.com) korisnicima nudi mogućnost besplatnog dvonedeljnog korišćenja, kao i godišnju pretplatu u iznosu od oko 60 dolara. Za taj novac dobija se odlična online enciklopedija, koja ispod prijatnog korisničkog interfejsa krije preko 35 000 članaka i više od 20 000 korisnih hiperlinkova. Pretraživanje baze, koja se uredno ažurira i na mesečnom nivou dobija i po nekoliko stotina novih članaka, vrši se na jednostavan način, a tu su i atlas sa oko hiljadu mapa, godišnjak, interaktivni kvizovi i zbirka od
       5 000 slika.
       Na adresi http://www.encyclopedia.com nalazi se prva prava Internet enciklopedija, koja od svog nastanka postoji samo na Mreži. Korišćenje je potpuno besplatno, zarad čega treba istrpeti nekoliko propagandnih poruka, dok je za “dublju” varijantu potrebna pretplata. U kolekciji sajta nalazi se petnaestak hiljada konciznih i lepo organizovanih članaka, kao i neverovatnih 200 hiljada linkova. S ovog sajta moguće je besplatno pristupiti sadržajima drugih enciklopedija, kao što su Columbia (http://www.bartleby.com/65, šesto izdanje) i Electric. Na naslovnoj strani, između ostalog, mogu se pročitati interesantni podaci na temu “desilo se na današnji dan”. Kao manu navodimo mnoštvo slovnih grešaka i loše transkripcije naziva. Sajt sličnog karaktera, s nešto bogatijim opcijama i zanimljivim dnevnim almanahom, koji se takođe oslanja na Kolumbiju, nalazi se na adresi http://www.infoplease.com.
       Njorld Book Encdžclopedia u online izdanju (http://www.worldbookonline.com, http://www.worldbook.com) sadrži 3 700 članaka više nego u štampanoj verziji i korisniku za nadoknadu od 50 dolara godišnje nudi sjajne članke, bogat pregled aktuelnih događaja, atlas s mapama visokog kvaliteta i dosta multimedijalnih elemenata. U kvalitete ove lokacije možete se uveriti i tokom tridesetodnevnog probnog perioda, u kome je korišćenje besplatno. Jedna od najvećih Internet biblioteka, prevashodno orijentisana na enciklopedijska izdanja, nalazi se na adresi http://www.xrefer.com. Među dečijim enciklopedijama najistaknutije mesto zauzima moćni Factmonster (http://www.factmonster.com), enciklopedija koja ispod šarenih menija krije bogatu bazu članaka koji će dobrodoći i starijim korisnicima.
       Osim opštih, Internet obiluje i specijalizovanim izdanjima, enciklopedijama koje pokrivaju pojedine oblasti i među njima se može naći zavidan broj izuzetno kvalitetnih lokacija. U svakodnevnom radu na računaru neizbežno nailazimo na sijaset novih pojmova, čija objašnjenja nisu uvek nadohvat ruke. Jedna od najbogatijih tehničkih enciklopedija na Mreži stoji iza adrese http://whatis.techtarget.com i pomoću nje se korisnik brzo upoznaje sa značenjem tehničkih termina. Za svaki upit korisnik dobija koncizno objašnjenje, uz listu srodnih pojmova, putem kojih se može doći do konkretnijih objašnjenja iz oblasti Interneta, telekomunikacija i visokih tehnologija. Posebnu vrednost predstavljaju sporedne informacija koje, iako se u prvi mah ne čini tako, mogu biti od velike koristi. Sajt sličnog sadržaja nalazi se na adresi http://www.webopedia.com i odlikuje se nešto manjim obimom informacija, ali znatno lepšim interfejsom.
       Enciklopedija grafičkih simbola nalazi na lokaciji http://www.symbols.com/contents.html, i tu ćete naći crteže i objašnjenja za preko 2 500 grafičkih simbola, od idiograma sa zidova pećina kromanjonskog čoveka, do grafita iz podzemne železnice. Ljubiteljima borilačkih veština i istočnjačke kulture namenjen je sajt http://www.bushido-online.com, koji se može pohvaliti dobrim izborom kvalitetnih članaka i bogatom grafičkom i zvučnom podlogom. Medicinske enciklopedije, kao jedna od najposećenijih grupa, takođe se mogu pohvaliti velikim brojem kvalitetnih prezentacija, a mi za ovaj put izdvajamo http://www.healthcentral.com i http://medlineplus.adam.com. Za pomoć u kućnim poslovima konsultujte http://www.publicbookshelf.com/public_html/The_Household_Cyclopedia_of_General_Information. Online enciklopedija okultizma i paranormalnih pojava nalazi se na adresi http://www.themystica.com.
       Ako glad za znanjem ne možete zadovoljiti predstavljenim lokacijama, pogledajte ponudu koju donose sajtovi http://www.encyberpedia.com/cyberlinks/links/index.html i http://www.refdesk.com/factency.html. A to je tek početak...
      
       GRADIMIR JOKSIMOVIĆ
      
      
Kako radi?

Kada je u pitanju potraga za novim znanjima, sajt koji nikako ne treba zaobići nalazi se na lokaciji http://www.howstuffworks.com. U pitanju je izuzetno obiman i sadržajno jedinstven projekat na Mreži, koji je magazin Time ove godine uvrstio među pedeset najboljih Internet lokacija, a to je uspeh vredan poštovanja. Na ovoj adresi naći ćete odgovore na sva pitanja u vezi s mehanizmom rada mašina, kako mehaničkih (bojler, frižider, motori), tako i najsavremenijih elektronskih aparata (računari, mobilni telefoni, GPS satelitska tehnologija) i bioloških sistema (rast i razvoj, DNK struktura). Članci su opširni i pisani izuzetno zanimljivim stilom, a postoji i pretraživač koji pronalazi sadržaje na web-u, kao i unutar samog sajta koji je, naglašavamo to još jednom, zaista prebogat. U okviru sajta nalazi se i niz potkategorija (npr. http://express.howstuffworks.com - varijanta s temama koje su prilagođene korisnicima mlađeg uzrasta).


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu