NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pogled preko Drine

Internet scena Republike Srpske beleži spor napredak tokom proteklih godina. Ipak, sajtova zanimljivih i za posetioce iz Srbije, Crne Gore i dijaspore - ima

      Većina veb prezentacija koje potiču iz Republike Srpske registrovana je pod međunarodnim generičkim domenima (.com, .org i .net), ili pod .yu domenima. Razlozi su manje-više svakom jasni, tako da je prava retkost naći sajt koji se završava sa .ba, zvaničnim bosansko-hercegovačkim top-level domenom. Ipak, postepeno povezivanje dvaju entiteta čini svoje, tako da se u budućnosti mogu očekivati promene.
       Zvanična prezentacija entitetske vlade i predsednika RS nalazi se na adresi http://www.vladars.net. Na njoj se može naći i kraći osvrt na ovaj BiH entitet, lista njegovih pravnih akata i određen broj korisnih informacija. Direkcija za privatizaciju ima prezentaciju na adresi http://www.rsprivatizacija.com, a Privredna komora na http://www.pkrs.inecco.net. Prezentacija Javnog tužilaštva je na adresi http://www.tuzilastvo-rs.org, a Uprave carina na http://www.rucrs.com.
       Kako se Republika Srpska nalazi, kao i cela država, pod međunarodnim protektoratom, uočljiva je aktivnost međunarodnih organizacija i institucija: Misije OEBS-a (http://www.oscebih.org), OUN-a (http://www.unmibh.org), visokog predstavnika za BiH (http://www.ohr.int), Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu (http://www.stabilitypact.org), SFOR-a (http://www.nato.int/sfor), MMF-a (http://www.imf.org/external/country/bih/index.htm), Svetske banke (http://www.worldbank.org.ba), Programa za razvoj OUN-a (http://www.undp.ba), Predstavništva nemačke privrede (http://www.ahk-bih.ba), Ombudsmana za ljudska prava (http://www.ohro.ba) i USAID-a (http://www.usaid.ba).
       Među prvima na prostorima Srpske bile su prezentacije njenih gradova: Bijeljine (http://www.bijeljina.com), distrikta Brčko (http://www.brcko.com), Mrkonjić Grada (http://www.mrkonjic-grad.com), Modriče (http://www.modrica-online.com), Teslića (http://www.teslic.net). Ipak, hercegovački grad Trebinje imao je čast da prvi dobije Internet portal Republike Srpske, na adresi http://www.trebinje.com. Tu ćete naći mnoštvo linkova, vesti, informacija i servisa, koji daleko prevazilaze gradske okvire. Na njemu se nalazi i mogućnost preuzimanja poznatog Instant Messaging programa “Odigo”, lokalizovanog na srpski jezik, u ćiriličnoj varijanti (http://www.trebinje.com/odigo).
       Oficijelni sajt Banjaluke nalazi se na lokaciji http://www.banjaluka.com. Urbanog, servisnog karaktera, dopadljivog je izgleda, što se može reći i za još jedan banjalučki sajt - http://www.banjalukaguide.com, virtuelni vodič kroz grad. Možda najlepši sajt koji nam dolazi iz zapadne srpske zemlje registrovan je pod .yu domenom. Reč je o prezentaciji Univerziteta u Banjaluci - http://www.urc.bl.ac.yu/uni. O glavnom gradu RS govori se i na zvaničnom sajtu o turizmu BiH - http://www.bhtourism.ba/index.htm.
       Skromni stepen razvijenosti Interneta RS vidljiv je i po skromnim dometima prezentacija lokalnih provajdera: Inecco-a (http://www.inecco.net), Skauta (http://www.skaut.net), RSTela (http://www.rstel.net) i Blica (http://www.blic.net). Na potonjem bismo izdvojili mogućnost on-line slušanja programa Radija Blic (http://iradio.blic.net). Beležimo i sajt Radija Balkan na adresi http://www.radio-balkan.com.
       Od medijskih kuća, na vebu su prisutna papirna izdanja Nezavisnih novina (http://www.nezavisne.com) i magazina “Reporter” (http://www.reportermagazin.com), novinskih agencija SRNA (http://www.srna.co.yu/top.phtml) i Flash (http://www.suc.org/news/flash), Alternativne televizije Banjaluka http://www.atvbl.com, na čijem sajtu možete u RAM formatu slušati najnovije vesti.
       Izbor korisnih sajtova nije prevelik, ali se svojim sadržajima izdvajaju pretraživač (ne samo prostora Republike Srpske) Srpko (http://www.srpko.com), čija je vizuelna i koncepcijska sličnost sa Guglom nesumnjiva, lokacija posvećena Aleksi Šantiću (http://www.aleksasantic.com), zatim sajt namenjen pribavljanju poslovnih informacija iz cele BiH na adresi http://www.mapabih.com, mali oglasnik (http://www.malioglasi.com), uvek zanimljiv, posvećen problematici nalaženja besplatnih stvari na Internetu (http://www.besplatne-stvari.co.yu) i jedinstven i možda najprimamljiviji od svih - sajt indikativnog naziva “Xaba” (http://www.dzaba.com), koji nudi svakom svom registrovanom korisniku besplatan hosting 20 megabajta ličnog prostora, uz sve potrebne operacije na srpskom jeziku. Tom prilikom korisnik dobija prezentaciju u formi http://ime.dzaba.com, a možemo reći da se među postavljenim personalnim prezentacijama može naći sadržaj svakakve vrste, od maksimalno profesionalnog i komercijalnog, do polulegalnog (ili u najmanju ruku nemoralnog).
      
       DUŠAN KATILOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu