NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

CIKLOTRON

Vreća bez dna

      Najkontroverzniji projekat u “Vinči” svakako je gradnja akceleratorske instalacije “Tesla” koja se projektuje od 1989. godine i u koju je do sada uloženo 18 miliona dolara. To je bez sumnje jedan od ozbiljnih razloga što ovaj projekat ima mnogo kritičara. Odmila ga zovu crnom rupom srpske nauke. Gradnja ovog postrojenja obustavljena je u junu 1998. godine. Graditelji ove mašine stalno ponavljaju priče o njenim primenama u medicini fizici, tehnologiji...
       Filip Vukajlović, Momčilo Tošić i Ilija Terzić su tri naučnika iz ovog instituta koji su 1993. godine objavili negativnu recenziju za “Teslu”. Tvrdili su da sve što je predstavljeno kao dobitak predstavlja samo laž i prevaru. Njeno potencijalno oživljavanje, smatraju oni, ne bi imalo smisla jer je odavno zastarela i prevaziđena. Nebojša Nešković, rukovodilac projekta, sve poriče. Dragan Domazet, ministar nauke i tehnologije, kaže da bi bilo neodgovorno “baciti u vodu 18 miliona dolara”. Navodno, za još četiri i po miliona dolara može da se za 30 meseci završi prva faza mašine. Predviđeno je, dakle, da instalacija bude multinamenska. Pola njenog radnog vremena biće podeljeno između medicinskog i naučnog rada. Nedavno je oformljena komisija koju su imenovala dva ministarstva: za nauku i zdravstvo. Ona će precizno definisati mogućnosti “Tesle”. Na osnovu stava komisije, napraviće se poslovni plan, posle čega će se tek odlučiti da li se isplati dalje ulaganje u skalameriju.
       Najznačajnija je mogućnost da se uspostavi rutinska proizvodnja radiofarmaceutika za tzv. pozitronsku emisionu tomografiju u medicinskim centrima u Srbiji. Navodno, to je najsavremenija dijagnostička tehnika u medicini.
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu