NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Sporni "TV Divani"
       Emisija "TV Divani" na hrvatskom jeziku nezavisne produkcije iz Subotice nije emitovana 9. avgusta na Televiziji Novi Sad, uz obrazloženje da je reč o "širenju govora mržnje". Urednica te emisije Dušica Dulić odbacila je to obrazloženje kao neosnovano. Ona je rekla da je reč o prilogu sa skupa kojim je Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Stjepan Radić" obeležilo 4. avgusta u Slankamenu stogodišnjicu postojanja, te da je u emisiji samo "kamerom i mikrofonom" preneto to da su učesnici bili dočekani "četničkim pesmama, kokardama, petardama".
      
       Konkurs
       Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać ocenio je da će za nacionalnu televizijsku frekvenciju, pored RTS-a, na tenderu na osnovu novog Zakona o radio-disfuziji, konkurisati bar tri stanice - B92, Pink i BK TV. Rekao je i da ima naznaka da bi mogao da konkuriše i neko ko nikada nije emitovao program širom Srbije, ali nije precizirao o kome je reč. On je konstatovao da su mediji izloženi pritiscima, ali je ocenio da oni ne dolaze samo od vlasti, već i od raznih formalnih i neformalnih grupa, finansijskih i interesnih lobija, čak i iz inostranstva. Korać je ocenio da su ti pritisci opasniji od političkih, kao i da bi mediji sami trebalo da se izbore sa njima.
      
       Ostavka
       Predsednik Upravnog odbora jagodinske medijske kuće "Novi put" Aleksandar Milošević podneo je ostavku na tu funkciju i optužio vršioca dužnosti direktora "Novog puta" Gorana Đurđevića za samovolju i nepoštovanje odluka UO. Milošević, koji je predsednik jagodinskog odbora Demokratske stranke Srbije, optužio je 8. avgusta na konferenciji za novinare Đurđevića, funkcionera Demokratske stranke, i za "uvođenje svojevrsne cenzure, kakve nije bilo ni u prethodnom režimu". Đurđević je odbacio te optužbe, ocenjujući da predstavljaju "politički marketing onih koji nemaju šta da ponude biračima i koji, zamenom teza,nanose štetu 'Novom putu'".
      
       Brz pristup Internetu
       U pošti u Pohorskoj 8, u Beogradu 7. avgusta otvoren je specijalizovani šalter na kojem građani mogu da dobiju sve informacije i da uplate priključak na kablovsko-distributivni sistem PTT Srbija. To javno preduzeće saopštilo je da će kablovsko-distributivna mreža obezbediti kvalitetan prijem zemaljskih i satelitskih TV i radio-kanala, kao i vrlo brz pristup Internetu, a početak njenog rada je za desetak dana.
      
       Nagrade
       Međunarodna federacija novinara (IFJ) raspisala je godišnji konkurs za novinarsku nagradu "Lorenco Natali" za izveštavanje o stanju ljudskih prava u kontekstu procesa razvoja. Nagrada je vredna 10 000 evra. Konkurs je otvoren do 23. septembra, a članci kojima se konkuriše, moraju biti iz perioda od 1. januara do 31. decembra 2001. godine. Više informacija nalazi se na sajtu njnjnj.ifj.org/hrights/lorenzo.inpr.htm1.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu