NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čitaj kako je napisano

("Zameo ih novac, NIN br. 2691, "Država ne preuzima 'Progres'", NIN br. 2692, "Čari ozbiljnog čitanja", NIN br. 2693)

      Sasvim je jasno, gospođice Jakobi, zašto Vam je (kako kažete na početku Vašeg teksta "Čari ozbiljnog čitanja") teško da razumete šta je senzacionalno u rečenici kako se Vlada Srbije nada da će zgrada "Progresa" preći u državne ruke. Nema sumnje da je tu u pitanju upravo odsustvo smisla za realnost (koje nama spočitavate na kraju Vašeg reagovanja).
       Normalno, dakle, da Vam je sve nejasno, gospođice Jakobi, kada odbijete da prihvatite realnost da u poslednjem broju internog glasila "Progresa" nije štampana samo dvanaesta strana, na kojoj se nalazi rešenje Republičke uprave javnih prihoda o razrezivanju poreza na postojeći ekstraprofit naše kompanije.
       U ovom broju lista "Progres" postoji, naime, i prvih jedanaest strana. Kao što je realnost da ne postoje nijedne novine bez prvih jedanaest strana, realnost je i da su na tim stranicama čije postojanje Vi odbijate da prihvatite, odštampani žalba naše kompanije na pomenuto rešenje, saopštenje za javnost "Progresa", i uz sve to stav grupe najeminentnijih jugoslovenskih ekonomskih i pravnih eksperata, koji su najčvršćim argumentima opovrgli sve navode iz rešenja RUJP i zaključili da je ovde reč o nezapamćenoj zloupotrebi Zakona o ekstraprofitu.
       Među pomenutim ekspertima je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, dr Nikola Malenović koji je bio i vaš profesor i svakako Vas nije učio da iz realnosti oko Vas izvlačite fragmente, na osnovu njih donosite sudove i čak ih pretenciozno sugerišete drugima - ovaj put čitaocima NIN-a. Da ste pročitali ovu obimnu dokumentaciju na prvih jedanaest strana lista "Progres", u čijoj pripremi je učestvovao i Vaš profesor, tu biste našli stav (koji je i njegovo mišljenje), da ne može biti naplaćen porez od "Progresa" za pšenicu, kukuruz i brašno koji su bili - državni. Tvrditi suprotno, gospođice Jakobi, bilo bi isto kao kada biste pomogli nekome da proda, recimo, stan a onda morali da platite porez na vrednost tog stana, iako nije Vaš.
       Na tih jedanaest strana lista "Progres", čije postojanje Vi na tako neshvatljiv način ignorišete, našli biste i stav da Zakon o ekstraprofitu dozvoljava jedino oporezivanje zarade. Ova vlast, sa smislom za realnost koji je sličan Vašem, previđa tu činjenicu i krši Zakon o ekstraprofitu. Ona nepristojno navodi ovaj zakon kao osnov za oporezivanje "Progresa" što je čista manipulacija i zloupotreba. Reč je faktički o silovanju zakona, a budući da je on čedo ove vlasti, onda sve ima prizvuke - pravno-političkog incesta.
       U takvoj situaciji posao novinara je odbrana javnog interesa. Nadam se, gospođice Jakobi, da je i Vama jasno da je odbrana zakonitosti, dakle odbrana od zloupotrebe zakona - ključni javni interes. Vaš posao, gospođice Jakobi, nikako nije odbrana vlasti (Đelić i Dinkić valjda sami mogu da tvrde da su bolji ekonomisti nego muzičari), niti napad na "Progres", već odbrana zakona, pa i Zakona o ekstraprofitu.
       Kada vlast tako osiono krši ovaj zakon, Vaše je da ga svim silama branite, pa i tako što nećete ignorisati argumente date na prvih jedanaest strana lista "Progres", i još ćete činjenicama osnažen stav da je zakon ugrožen, preneti i u Vašem listu. To je novinarsko pravilo "druge strane" koje je uslov objektivnosti. Poštovanje ovog pravila pruža šansu javnosti da vrši pritisak na vlast da ne krši svoje zakone. Drugačije ponašanje novinara, koje čak svesno previđa očito kršenje zakona, javno demonstrira odustajanje od jednog od najvažnijih ciljeva profesije - borbe za javni interes. Kako Vam nije jasno, gospođice Jakobi, da u meri u kojoj odustajete od ovog pravila, Vi prestajete da budete novinar?
       To je, gospođice Jakobi, (auto)lustracija, koja Vam osporava pravo da uz svoje ime dodajete odrednicu - novinar. Pogotovo odrednicu - novinar tako ugledne redakcije kakva je NIN.
      
       ĐORĐE MARTIĆ,
       glavni urednik lista "Progres"


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu