NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Predatori
       Reporteri bez granica (RSF) dopunili su listu najvećih neprijatelja slobode medija, koja sadrži 37 imena. U julu je na listu dodat izraelski premijer Arijel Šaron, a sredinom avgusta dodati su militantni islamisti, koji su u Pakistanu ubili američkog novinara Danijela Perla, kao i nekoliko novinara u Alžiru. Na listu je upisan i bangladeški ministar policije koji je preduzeo represivne mere protiv više od 150 novinara otkako je imenovan na tu funkciju, u oktobru prošle godine. Na listi "predatora" su i filipinske bezbednosne snage, za koje RSF sumnja da su ubile četiri novinara od početka prošle godine. Neprijateljem slobode medija proglašen je i premijer Nepala Šer Bahadur Deuba, koga je RSF optužio da je uvođenje vanrednog stanja u novembru prošle godine iskoristio za pretvaranje zemlje u "najveći svetski zatvor za novinare". Lista "predatora" je na sajtu njnjnj.rsf.org.
      
       Procena
       Savezna vlada usvojila je izveštaj Komisije za procenu vrednosti sredstava u državnoj svojini kojima raspolaže savezna javna ustanova "Borba". Vlada je ocenila da je prvi put posle 58 godina na zadovoljavajući način obavljena procena vrednosti medijske kuće "Borba". Procenjena vrednost državnog kapitala u SJU "Borba" predstavlja osnov buduće transformacije te medijske kuće, navedeno je u saopštenju sa sednice vlade, u kojem nije precizirano na koliko je procenjena vrednost državnog kapitala u SJU "Borba".
      
       Protest na TV NS
       Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Televizije Novi Sad Milovan Nedeljkov podržao je zahtev redakcije Informativnog programa na mađarskom jeziku da njene emisije ne budu emitovane u novim terminima. Nedeljkov je rekao da je Kolegijum Informativnog programa TV NS protestovao jer je ubačen kviz na mesto termina političkog magazina na mađarskom jeziku "Naši dani", koji je ponedeljkom uveče emitovan poslednjih dvadesetak godina. Redakcija na mađarskom optužila je rukovodstvo TV NS da samovoljno menja termine njenih emisija i tako dovodi do pada njihove gledanosti. Pored promene termina emisije "Naši dani", promenjen je i termin emitovanja kulturnog magazina na mađarskom jeziku "Jelen-let", koji je poslednje dve godine emitovan utorkom od 20 do 20.30 sati.
      
       Smenjen direktor
       Upravni odbor Televizije Budva smenio je dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika Mihajla Kapisodu i na tu funkciju izabrao Marka Kenteru. Kentera je odbornik Socijalističke narodne partije u Skupštini opštine Budva. On je rekao da novom programskom šemom TV Budva, koja još nije u potpunosti definisana, neće biti favorizovana nijedna politička opcija. Kentera je rekao i da niko od zaposlenih neće ostati bez posla zbog političkog uverenja.
      
       Zaštita privatnosti
       Nacionalni savet audio-vizuelnih sredstava informisanja u Bukureštu usvojio je paket mera koji podrazumeva zaštitu privatnosti i ličnosti. Prema tim normama, radio i televizijske stanice više neće moći da objavljuju slike građana i snimke koji se tiču njihovog privatnog života bez njihove saglasnosti. Nepoštovanje ovih normi podrazumeva kazne do 500 miliona leja (preko 15 600 evra), a u slučaju teških prekršaja, radio ili TV stanici može se povući dozvola za emitovanje programa.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu