NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bez kandidata

Prema Sporazumu o predstavljanju predsedničkih kandidata na RTS-u, TV Novi Sad nema pravo da deo svog programa posveti nastupu kandidata pred kamerama ove televizije. U ovoj medijskoj kući uvređeni su zbog takvog postupka i dodaju da su na velikom materijalnom gubitku zbog toga

      Televizija Novi Sad, budući pokrajinski javni radio-difuzni servis, u aktuelnoj kampanji za predsedničke izbore u Srbiji, neće imati pravo da, u okviru svoga programa, predstavlja predsedničke kandidate. To je poenta Sporazuma o predstavljanju predsedničkih kandidata, koji je glavna i odgovorna urednica Informativnog programa RTS-a Bojana Lekić potpisala sa predstavnicima pojedinih parlamentarnih stranaka u Srbiji. Pošto je TV Novi Sad još uvek sastavni deo RTS-a (do 1. januara 2003. godine, kada će početi transformacija ove kuće u pokrajinski javni servis), jasno je da rečeni ugovor treba da se poštuje i u Novom Sadu.
       "Mi ćemo poštovati taj sporazum, jer ne želimo da se konfrontiramo s gospođom Lekić, ali ćemo nekim našim racionalnim metodama naći načina da predstavimo određeni broj kandidata", kaže pomoćnik generalnog direktora RTV Novi Sad, zadužen za televiziju, Drahomir Grnja. Po njegovom mišljenju, TV Novi Sad ima (potencijalnu) publiku od šest miliona ljudi. "Znači, taj koji misli da bude predsednik Srbije, mora i o nama malo da brine", siguran je Grnja.
       "Racionalni metodi" o kojima je zamenik direktora govorio verovatno se odnose na emisiju "Klinč", u kojoj su u nedelju ukrstili rukavice predsednički kandidati Vuk Obradović i Vojislav Šešelj. Kako saznajemo, planirano je da se u "Klinču" pojavi što više predsedničkih kandidata, pa se tako spominju imena Vuka Draškovića, Borislava Pelevića, i dvojice Velimira - Ilića i Živojinovića. Jedino je izvesno da u "Klinču" neće biti glavnih pretendenata na fotelju predsednika Srbije, Miroljuba Labusa i Vojislava Koštunice, koji su svoje odsustvo već opravdali "prezauzetošću".
       Autor i voditelj "Klinča", glavni i odgovorni urednik Informativnog programa TV Novi Sad Milovan Nedeljkov za NIN kaže da je odluka RTS-a da se predsednički kandidati mogu predstavljati samo na Prvom i Drugom programu TV Beograd i Prvom programu Radija Beograd - još jedno poniženje za TV Novi Sad.
       "Mislim da je to poniženje za TV Novi Sad, premda sam istovremeno gotovo ubeđen da nam to niko nije uradio s namerom. To je još jedan dokaz da je naša kuća na marginama i da se, verovatno, prilikom potpisivanja Sporazuma o predstavljanju predsedničkih kandidata, niko nije ni setio da TV Novi Sad postoji", smatra Nedeljkov. On ističe da je TV Novi Sad i u velikom komercijalnom gubitku, jer sekunda u predstavljanju predsedničkih kandidata košta veoma mnogo i to bi, smatra on, bio značajan izvor finansijskih sredstva za ovu materijalno izmoždenu medijsku kuću.
       "Mi sad moramo da emitujemo emisije u stilu 'tancuj, tancuj', a na lokalnim televizijama se pojavljuju predsednički kandidati. Nije teško pogoditi da naše emisije neće niko da gleda, ako već na nekom drugom kanalu ima priliku da sluša nekog predsedničkog kandidata", ocenjuje Nedeljkov.
       A predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak iskoristio je priliku da podseti na oktobar 2001. godine, kada je sa zgrade TV Novi Sad skinuo tablu sa natpisom RTS-a, ozlojeđen odlukom direktora RTS-a da, mimo volje Skupštine Vojvodine, imenuje direktora RTV Novi Sad i glavnog urednika Informativnog programa te medijske kuće.
       "Ko se čudi, tako mu i treba. Kada sam ja tvrdio da treba da se ispoštuje odluka vojvođanske skupštine još iz novembra 2000. godine, kada smo postavili ljude da vode tu televiziju i kada je malo počela da dobija na dignitetu, onda su nam i to iz Beograda opet zabranili. Poslali su svoje gaulajtere, koje je novi Komrakov, a sad se zove Crkvenjakov, definisao u svoje nove dahije koji ovde oštrom sabljom uklanjaju sve što je nepoćudno i što im ne odgovara u nastavku velikosrbijanske centralističke politike", smatra Čanak.
       Priča o ulozi TV Novi Sad u kampanji za predsedničke izbore samo je još jedna tužna epizoda u propadanju ove kuće, koja je još uvek podstanar, dok o obnovi savremene zgrade, srušene u NATO bombardovanju, više niko i ne priča. Zbunjeno rukovodstvo ove kuće, nejasne nadležnosti republičke i pokrajinske skupštine, preveliki broj zaposlenih, zastarela oprema... to su pravi problemi koji muče sve na TV Novi Sad. I kao da nikome nije jasno kako će se takva "demode" televizija pretvoriti u moderan javni servis.
       Ako taj proces, ipak, nekako uspe, na nekim sledećim izborima javni servis će sigurno imati prava da predstavlja predsedničke i ine političke kandidate.
      
       DINKO GRUHONJIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu