NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uradi sam

Prvi korak u potrazi za savetima za kućne "majstorluke", nije zgoreg načiniti na adresi www.doityourself.com

      Čak i van prostora Balkana, nemali broj ljudi smatra ličnom sramotom ako ne zna da popravi neki kućni aparat, bicikl, automobil, električnu ili vodovodnu instalaciju. Ako se "kućni majstor" ipak nađe na nepoznatom "terenu", ne preostaje mu ništa drugo nego da se posavetuje sa stručnjakom, pa makar on bio lociran na - Internetu.
       Prvi korak u potrazi za potrebnom informacijom i uputstvima nije zgoreg načiniti na adresi http://doityourself.com. U pitanju je obiman korisničko-komercijalni portal, sa kojeg može da krene bilo kakvo vaše interesovanje za izgradnju, renoviranje, ukrašavanje ili opravku delova kuće, kućnih uređaja, travnjaka, okućnice, bicikla, automobila... Ako vam već dati saveti i uputstva nisu dovoljni, možete se obratiti drugim posetiocima sajta, preko internog foruma.
       Oštra konkurencija na ovom polju rada u kući donela je izuzetno pozitivne rezultate: sajt http://www.diynet.com daleko je bolje organizovan i dizajniran od malopre pomenutog, što korisniku olakšava snalaženje i pronalaženje željene informacije. Moto sajta glasi "Pogledaj, klikni, štampaj, uradi!" i apsolutno odgovara njegovoj dinamici. Pažljivijim pregledanjem sadržaja, ustanovili smo da saveti na njemu nisu dati "odoka", već da se radi o onima koje su dali stručnjaci iz pojedinih oblasti. Sem uobičajenih, mogu se naći mnogobrojni saveti koji se tiču manje raširenih aktivnosti (instalacija xu-boksa ili uputstvo za one koji počinju da se bave urbanim planinarenjem), odnosno za vrlo specifične situacije koje se mogu zadesiti i u vašem domu: kako oplemeniti sobu sa golim ili sa žutim zidovima, kako sam postaviti brodski pod "od nule" ili kako popravljati i održavati automobil - oldtajmer. Za oba sajta koja smo do sada prikazali važi isti detalj: ako se desi da imate problem na koji niko nije naišao, možete ga poslati "na razmatranje" ekspertima.
       Jedan od ogromnih izvora stresa za prosečnog Amerikanca je selidba? Toliki, da postoji poseban sajt posvećen isključivo problemima koji su vezani za promenu boravišta. Na njemu su vrlo konkretni saveti koji su prezentovani u zabavnoj formi kratkih priča o događajima za vreme nečijeg seljenja (http://www.homestore.com/Moving/DIY/default.asp). Ti događaji su, inače, indikativno stavljeni u sekciju prigodno nazvanu "horor priče".
       Ako se i ne selite, veoma je moguće da u stanu ili kući imate neprijatne "podstanare", koji ne samo da ne plaćaju kiriju, već su vrlo štetni ili barem dosadni. U pitanju su, naravno, insekti i "srodna" im bića, miševi i pacovi. Sajt http://www.doyourownpestcontrol.com posvećen je borbi protiv mrskih nam malih životinja. Njih dvadesetak opisano je na njemu, zajedno sa njihovim navikama u ishrani i ponašanju, uticajima i opasnostima za čoveka i domaćinstvo, kao i - što je najbitnije - savetima za njihovu eksterminaciju.
       Dobar sajt za ono što svaku kuću kad-tad pomuči - problem sa vodovodnim i instalacijama u kupatilu je http://www.a-ball.com/tips/tips.html. Na njemu su uputstva koja se tiču popravki vrlo starih komponenti, kakvih sigurno ne manjka u domovima prosečnih Jugoslovena. Ako ste apsolutni početnik u toj (ili nekoj drugoj) oblasti, kosultujte sadržaj sa sajta http://begin.com/fixit, koji je podeljen u dve osnovne sekcije - "po sobi" i "po poslu". Još jedno mesto namenjeno onima koji bi želeli da uvide na koji način nešto (to "nešto" je vrlo široko dato, što je kvalitet sajta) funkcioniše, je na adresi http://www.howstuffworks.com (u slobodnom prevodu - "kako stvari rade").
       Sjedinjene Države su svakako svetski centar discipline koju bismo mogli prevesti kao "unapređenje doma" (home improvement). Štampani magazin o toj tematici ima i svoje on-line izdanje, na adresi http://www.homeimprover.com, dok je sajt http://www.homeimprove.com isključivo elektronski časopis, sa solidnim brojem nekomercijalnih saveta i ideja kako oplemeniti svoju kuću. Da se u svemu ovome otišlo još dalje, svedoči i postojanje odgovarajuće virtuelne enciklopedije - http://www.bhg.com/bhg/category.jhtml?catref=cat10002. Lokacije http://www.nettips.com/homepage.html, http://www.msue.msu.edu/msue/imp/mod02/master02.html i http://www.kitchen-bath.com takođe su vrlo korisne adrese.
       Koliko je "uradi sam" zajednica u Americi organizovana i etablirana, svedoči postojanje "resornog" nacionalnog udruženja. Iako se članstvo u njemu plaća, postoji opcija za besplatno jednomesečno članstvo, čime novi član stiče sve pogodnosti koje ono nosi, a pre svih da prima savete koji se tiču njegovog hobija (ili pasije). Adresa udruženja je http://www.handymanclub.com.
      
       DUŠAN KATILOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu