NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Globalna anketa
       Povodom Samita o prirodnoj okolini i održivom razvoju u Johanesburgu (Južnoafrička Republika) (http://www.johannesburgsummit.com), organizovana je velika svetska Internet anketa ili, kako njeni priređivači kažu, "prva globalna on-line anketa o pitanjima prirodne okoline i održivog razvoja". Sa idejom da svet pripada svima nama i da se mora čuti svačiji glas, ljudi širom planete su u prilici da kroz formu anketnih pitanja iskažu svoje mišljenje o prirodnoj okolini u svetu i zemlji u kojoj žive. Kraj ankete je predviđen za 4. septembar, a dostava rezultata može se naručiti preko e-mail-a i oni bi trebalo da stignu u roku od oko tri sedmice od svršetka kampanje. Rezultate će dobiti i svetski uticajni donosioci odluka, a i budući kandidati na raznim izborima će verovatno povesti računa o njima. Adresa: http://www.netpulseglobalpoll.com/home.asp.
      
       Internet - smrt za muziku na CD-u
       Prodaja muzičkih CD-ova opala je za čitavih sedam procenata u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine, a glavni razlog za to su Internet servisi koji omogućavaju besplatnu razmenu muzičkih fajlova. Ovaj pad se nastavlja na prošlogodišnji pad prodaje od ukupno 5,3 odsto. To se nalazi u najnovijem izveštaju Američkog udruženja muzičkih izdavača (http://www.riaa.com/pr_story.cfm?id=552). U njemu se još navodi da "63 odsto ljubitelja muzike koji imaju vezu sa Internetom, skinuli su sa veba u prošloj godini bar jedan CD. Broj onih koji su izjavili da su narezali 11 ili više muzičkih CD-ova prošle godine povećao se sa 10 na 24 odsto." Takođe: "35 odsto korisnika Mreže će, čim čuje pesmu nepoznatog izvođača koja im se sviđa, otići na Internet i skinuti je besplatno, dok će svega 10 odsto njih kupiti album." U brojevima, to izgleda ovako: u prvoj polovini prošle godine, u SAD je prodato 442,8 miliona nosača zvuka, dok je u prvih šest meseci ove godine prodato svega 398,1 miliona, a izraženo u novcu, to je pad sa 5,93 milijardi na 5,53 milijardi dolara.
      
       Osamino pismo na vebu
       Na islamskom sajtu http://www.islamonline.net pojavilo se rukom pisano pismo na četiri stranice koje je, navodno, napisao lično vođa terorističke mreže Al kaida, Osama bin Laden i u kojem on poziva avganistanski narod na "džihad i otpor američkim snagama u Avganistanu". On dalje predviđa "skori pad bezbožničkih država, na čijem čelu je tiranska Amerika, koja je zgazila sve ljudske vrednosti". Islam online važi za umereni informativni sajt i nije povezan s Al kaidom, a rukopis su u njemu dobili, kažu, iz avganistanskog izvora koji tvrdi da se radi o "najnovijem pismu koje je napisao vođa Al kaide".
      
       D. K.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu