NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Na talasima muzike

Sajt www.recfd.com pravo je odredište ukoliko želite da saznate kako se igra ruska trojka, ličko kolo ili druge igre s naših prostora

      Sajt http://www.mts.net/~jinks/fd/index.htm poseduje opis preko 70 tradicionalnih plesova različitih naroda koji su, vremenom, postali deo međunarodne kulturne baštine. Sem toga, na njemu možete naći i obiman rečnik pojmova iz oblasti plesa (na engleskom, naravno), s kratkim opisom kako se svaki od njih pleše. Narodnim igrama posvećen je još jedan sajt, čiji je autor pojedinac - entuzijasta i zaljubljenik u njih. U pitanju je svetski poznati Bob Šapiro, koji je tokom godina sakupio zavidnu bazu narodnih i internacionalnih igara i prezentovao ih preko Interneta u formi koja je prijemčiva i apsolutnim početnicima. Sajt http://www.recfd.com/folknote.htm jeste, dakle, pravo odredište ukoliko želite da saznate kako se pleše ruska trojka ili ličko kolo, na primer. Ne možemo a da ne primetimo da je zastupljenost igara sa prostora Balkana ogromna u odnosu na njihov ukupni broj, a g. Šapiro je bio vrlo minuciozan, te je svaku igru na sajtu katalogizovao po abecednom redosledu i svaku pravilno napisao, koristeći čak i naša (latinična) slova. Ukoliko vam je lakše da materiju upoznate prema zemljama porekla, uputite se ka http://www.nortropic.com/lis341/rshapiro/danccoun.html.
       Ako odlično znate engleski jezik, a potreban vam je obiman rečnik pojmova iz domena plesa, adresa http://www.geocities.com/vienna/4160/index.html pravi je izbor. Iako originalno pravljena za osobe iz Australije koje se bave folklornim plesom, ona sadrži nekoliko stotina objašnjenja za pojedine korake, figure, plesne formacije i muzičku podlogu. Kao takva, pokazuje se kao nezamenljivi resurs ne samo za znatiželjnike, već i za profesionalce. Manje je poznato da je Australija, inače, poznata kao zemlja u kojoj se internacionalni folklorni plesovi rado i mnogo igraju. O tome svedoči i magazin na lokaciji http://www.geocities.com/folkda, koji može poslužiti i drugima kao uzor kako se može napraviti ne mnogo komplikovan (i skup), a vrlo funkcionalan sajt.
       Iako nisu usamljena mišljenja da bavljenje "folklorom", u smislu koji taj termin ima kod nas, a u vezi sa nekad sveprisutnim kulturno-umetničkim društvima, zamire (http://www.dance.demon.co.uk/AGC/Articles/IsIFDDead.html), bogatstvo sadržaja na vebu to demantuje. Dovoljno je da odete na stranicu na adresi http://users.rcn.com/neffa/Top/Folk_Dancing/index.shtml i uvidite koliko je virtuelnog prostora tome posvećeno i koliko ljudi uživa u narodnim i klasičnim plesovima. S druge strane, tradicije mnogobrojnih naroda pružaju nemerljivu raznovrsnost među njihovim plesovima. Retko koji od njih se diči sa manje od desetak igara, a mnogi od njih su uspeli da postanu globalno poznati i prepoznatljivi (srpsko kolo, mađarski čardaš, argentinski tango, poljska mazurka, grčki sirtaki i drugi). Njihov ovlašni, ali ne i mali spisak naći ćete na adresi http://www.cam.ac.uk/societies/round/dances/danceidx.htm.
       Većina naroda ima tu "sreću" da se podaci o njihovoj tradicionalnoj muzici i plesovima nalaze u izobilju na svetskoj Mreži. Tako se o prijateljskoj Grčkoj i njenoj muzici možete raspitati na američko-grčkom sajtu http://www.emoreiro.com/GAFS, ili na sjajnom sajtu na francuskom jeziku, posvećenom sirtakiju - http://www.apmevent.com/html/presentation/pagedetail/musical/musigrec.htm.
       Igra koja je pre više od dvesta godina potekla iz srca srednje Evrope i koja je zapalila svet, a koju mnogi smatraju "tangom istoka" - čardaš (http://www.c3.hu/~dancebp/csardas.htm), nacionalni ples je kako Mađara, tako i Slovaka. Kod ovih naroda, čardaš je snažno doprineo stvaranju nacije (poput mazurke, polke ili valcera), ali se danas dosta razlikuje s obzirom na to da li se igra u Slovačkoj, pojedinim delovima Mađarske, Vojvodini ili rumunskojaTransilvaniji/Erdeljua(http://csardas.org/facts.php).
       Reč "valcer" staronemačkog je porekla i označava okretanje. Ovaj, možda, najpoznatiji ples na svetu ima donekle nejasno poreklo sa teritorije Beča, Bavarske i/ili Austrije. Pretpostavlja se da je nastao početkom XVII veka, a njegov uspon vezan je za raskošne balske dvorane dinastije Habzburg. Nekad smatran za ples koji predstavlja "kapiju za razvrat", on se danas pleše u dve osnovne varijante - kao moderni i bečki ili brzi valcer (http://www.geocities.com/pj4hire/waltz.htm). Više o istoriji valcera možete pročitati na http://home.att.net/~kellens/jan99.html i http://web.singnet.com.sg/~telemati/dance/ballroom/waltz.txt. Opis plesnih koraka, zajedno sa primerenim ilustracijama položaja stopala partnera nalazi se na stranicama http://www.centralhome.com/ballroomcountry/waltz_steps-1.htm i http://www.centralhome.com/ballroomcountry/waltz_steps-2.htm, kao i na http://www.staff.mcs.uts.edu.au/~don/steps/waltz.html.
       Ples koji je, po svemu sudeći, najprisutniji na vebu je - tango. Erotičan, senzualan i provokativan, tango danas često asocira na glamur visokog društva, na dame u večernjim haljinama i muškarci u smokinzima i s leptir-mašnama oko vrata. Međutim, ovaj ples nastao je daleko od glamura, u Argentini na prelasku iz XIX u XX vek. Siromašni imigrantski puk, doseljen u Buenos Ajres, tražio je priliku da uz nekoliko čaša pića i strasni ples od kojeg krv ključa, zaboravi na svoju bedu i jade. Muzikološki, tango je nastao kao mešavina tradicionalnih muzika više podneblja, naroda i kultura - južnoameričkih starosedelaca, doseljenika iz Španije i iz Afrike.
       Kao svojevrstan presek triju rasa, ne čudi činjenica da je malo koji kutak planete ostao ravnodušan prema njemu (http://www.forevertango.com/history.html, http://www.todotango.com/history-of-Tango.htm, http://www.geocities.com/Nashville/Stage/6952/index11.html, http://www.af.lu.se/~hogh/2.htm). Korake tanga možete upoznati na sajtovima http://members.tripod.com/edance/tango/movies/stepindx.htm, i http://64.33.34.112/.DANCE/tango.html.
      
       DUŠAN KATILOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu