NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zlatiborske tišine

Šta je doneo ovogodišnji Međunarodni festival turističkog, ekološkog i sportskog filma?

      Redovni posetioci i učesnici MEFEST-a (Međunarodnog festivala turističkog, ekološkog i sportskog filma), u prilici su da svake godine zapaze nove turističke i sportske objekte koji se manje ili više uspešno uklapaju u zlatiborski ambijent. Međutim, postavlja se pitanje koliko može da se proširuje prostor, krče šume, zagrađuju proplanci, visokim zdanjima kvari vidik. Već u pozdravnom govoru počasnog predsednika Antonija Kontea izražena je zabrinutost zbog agresivne i masovne gradnje po padinama planine.
       Paradoksalno, jer upravo na festivalu su prikazani i filmovi koji se bave zaštitom prirode, nekoliko ih je direktno tematski vezano za Zlatibor ("Šarganska nostalgija", "Međaj-Gostilje", "Zlatibor", "Kratki film o letenju", "Povratna karta za Šargan"), a samo jedan kroz sjajno razvijenu metaforu ("Elegija", Vladimira Borisavljevića), pokazuje metamorfozu planinske livade u nakazne atrakcije Luna parka.
       Članovi Zavoda za zaštitu prirode iz Novog Sada su kroz temu "Ekoturizam Zlatiborskog okruga" na okruglom stolu u Sirogojnu neposredno izneli program razvoja i čuvanja regije, a u filmu Olivera Fojkara i Viktora Figurovskog "Molitva za goru" prikazana je drama koja se dešava na Fruškoj gori, seča šuma, uništavanje krajolika, ugrožavanje spomeničke i crkvene arhitekture. Najzad, Gran pri festivala, dobio je film "Zavičaj", Milutina Vučinića jer je najrečitije i filmski superiorno izrazio poražavajući osećaj čoveka koji sedi pored ruinirane kuće u kojoj je rođen i koju je ponovo video posle četrdeset godina, kad se voda ispred brane Kokin brod povukla i otkrila stravičan pejzaž.
       Ekspanzija turističkog filoma, dominantnog žanra jubilarnog MEFEST-a, nastavlja se uporedo sa izgradnjom novih turističkih kapaciteta. Više ih je namenskih. "Budva - kraljica Jadrana", V. Zolaka, "Čile - zemlja neobične prirode", "Angola: ambijent, to smo mi", "Dobro došli u Tursku", "Beograd - živeti sa šarmom", M. Petrovića, "Insbruk i njegova odmarališta", "Južna Češka", uglavnom manje ili više uspele razglednice, inventar ugostiteljskih ponuda i kapaciteta. Ali ima i izuzetno originalnih po pristupu i primeni filmskog izraza: nostalgični i nabijen emocijama "Carska Pulja", Italijana Adrija Testaguta (raznežio predsednika žirija Lordana Zafranovića) i "Raj na zemlji", Kineza Celija Pana, savršeno komponovana saga od baleta, maglenih šuma, zelenih jezera i blago nasmejanih lica, oba dobitnici Srebrnog bora za kategoriju turističkog filma.
       Jedan šarmantno zabavan film, "Nebojšini divlji konji", Zorana Milenkovića, budi želju za istinskim doživljajem divljine i slobode, onako kako nam je prenosi glavni junak, zaslužno je pobedio u kategoriji ekološkog filma i deli priznanje sa brižljivo i znalački urađenim filmom "Nedužne grabljivice", Slovaka Imriha Šlosera.
       Selektor festivala Branislava Džunov nije imala problema sa selekcionisanjem filmova u kategoriji sportskog filma, jednostavno nije ih ni bilo dovoljno. Svejedno, videli smo jedan izrazito autorski i jedno istinsko remek-delo. Prvi je "Ekstremi vertikla", Dušana Varde, autora koji se bukvalno (lično) sa kamerom zavlači u najstrašnije i najmračnije ponore, roni u divljoj reci (minus deset), pentra i klati okešan o liticu iznad uzavrelog buga; rečju, zastupa najnoviji trend avanTURIZAM, predstavljajući crnogorsku regiju kao idealnu za ekstremne sportove.
       Nezaobilazna stogodišnjakinja Leni Rifenštal pojavljuje se u nekoliko kadrova austrijskog filma Bela Buka, Volfganga Šepea i Florijana Bemea. Film je posvećen znamenitom snimatelju Arnoldu Fomanu, koji je tridesetih godina eksperimentisao crno-belom slikom snimajući šaljivu trku skijaša.
      
       DRAGOMIR ZUPANC


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu