NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Gladno srce"

      U Kusturičin štab u hotelu "Jugopetrol" na Zlatiboru stigli smo kasno uveče, ali skoro svi su bili u akciji. Pripremao se sutrašnji dan snimanja. Gospođa Olja Varagić, direktorka filma, sve drži pod kontrolom. Tu je i maskota filma slepi pas Dragiša, ljubimac ekipe. Kusturica će ga posle snimanja odvesti sa sobom. Da na svetu bude bar malo pravde i sreće.
       Dok Dr Nele Karajlić i fotoreporter NIN-a Slobodan Potić glasno komentarišu lošu igru naših košarkaša protiv Španije u Indijanapolisu, gospođa Varagić nam piča o filmu, o ambicioznom projektu koji bi Kusturica trebalo da završi pre kraja godine.
       Sažeto: "U predvečerje ratnih sukoba u Bosni 1992. godine, glavni junak filma, inženjer Luka, pokušava da dovrši svoje životno delo: turističku prugu kojom će maleni bosanski gradić povezati sa Srbijom i Jadranskim morem. Ova pruga za Luku predstavlja vraćanje duga rodnom kraju i znak sećanja na pokojnog oca, komunističkog heroja iz Drugog svetskog rata. Izgradnju pruge ometaju političko-mafijaški sukobi lokalnih moćnika izraslih na ruševinama komunističkog sistema. Porodica sa Lukom ne deli njegov stvaralački entuzijazam. Njegova žena mašta o povratku u veliki grad i nastavku umetničke karijere. Sin Miloš trenira fudbal i gaji ambicije da dres lokalnog kluba zameni bojama velike 'Crvene zvezde'.
       A onda počne rat... Umesto u 'Crvenu zvezdu', Miloš dobija poziv u vojsku. Supruga Jadranka s nekim muzičarem beži u Srbiju. Luka ostaje sam u ratnom košmaru s radnom obavezom da čuva i održava izgrađeni deo pruge. Lukin život se sveo na preživljavanje, brigu za sina, prugu i teške trenutke očaja zbog žene koja ga je napustila... Biće još gore kad stigne vest da je sin Miloš zarobljen u nekoj borbi. Luka čini sve što je u njegovoj moći da oslobodi sina, ali regularnim putem to ide tako sporo.
       Savetuju ga da nađe svog ličnog zarobljenika i da podzemnim kanalima ratnih profitera obavi razmenu za svog sina. Luka u početku odbija tu ideju, ali igrom slučaja nađe se u situaciji da ima svog zarobljenika. Reč je o devojci, medicinskoj sestri, Muslimanki...
       Čekajući trenutak razmene, strahujući za život sina, tugujući za ženom koja ga je ostavila, Luki se sasvim nenadano dešava ljubav sa "zarobljenicom". Obostrana ljubav!
       Luka je pred nerešivom dilemom: osloboditi sina ili sačuvati ljubav. I dok okolnosti za regularno oslobađanje sina postaju povoljnije, situaciju dodatno komplikuje povratak Lukine žene... Luka sređuje račune s lokalnim mafijaško-političkim krugom, sačeka da vidi živog sina i pristaje na bekstvo s mladom Muslimankom van prostora zahvaćenih mržnjom i ratom... Trasom nedovršene pruge..."
       Gospođa Varagić nas obaveštava da sutra budemo spremni u 8 ujutru (i slovima u osam). Ekipa je na lokaciji već oko sedam. Kaže da će sve učiniti da dobijemo intervju od Kusturice.
       Filmski radnik opšte prakse (glumac, pevač i vozač) Đani nas vratolomno vozi na Mokru goru gde se snima film. Ne bilo kakvu Mokru goru, već kako reče Đani, slobodarsku Mokru goru.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu