NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Peternek u užičkoj galeriji

Tomislav Peternek

      U Gradskoj galeriji u Užicu otvorena je izložba sedamdeset, uglavnom crno-belih fotografija, dugogodišnjeg urednika fotografije NIN-a Tomislava Peterneka. Među radovima koje je Peternek odabrao od onog što je izlagao na prethodnih tridesetak izložbi našlo se i dvanaest fotografija koje su bile naslovne strane NIN-a, još u ono vreme kada kompjuterska obrada slike nije ni postojala. Mnogi su se čudili što je ova izložba posle Pariza bila u galeriji "Prometej" u Novom Sadu, Banskim dvorima u Banjaluci, čak i u Laktašima ali ne i u Beogradu. Jednostavno, niko od beogradskih galerista nije smatrao za shodno da pozove Peterneka.
       "Nisu me zvali. Mislim da ja u ovim godinama ne moram da se nudim i moljakam galerije. G. Starčević me je pozvao i fotografije su se našle u Užicu", kaže Peternek i dodaje: "Dobro je da ovakve izložbe idu i po drugim, manjim gradovima. Ljudi su tamo željni sve da vide i zato sve više stvari i ide izvan Beograda."
       Posebno "poglavlje" na ovoj izložbi predstavljaju fotografije sa demonstracija 1961. za spasenje Patrisa Lumumbe, studentskih demonstracija 1968. i 5. oktobar 2000. godine. Iz ratnog "opusa" Peternek je odabrao dve fotografije "Tuga majke" (Republika Srpska) i "Na nultom kilometru - Banja Luka" zbeg Srba iz Krajine. Takođe u Užicu su se našle fotografije izbeglih Srba sa Kosova, kao i dve fotografije sa izložbe "45 paklenih noći Beograda" iz vremena NATO bombardovanja 1999. godine.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu