NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pogubna politika Narodne banke

("Dinar bolji od evra", NIN br. 2695)

      Guverner Narodne banke, obraćajući se svakodnevno građanima, kako u zemlji, tako i u rasejanju, otpočeo je veliku kampanju za vrbovanje novih štediša, rasipajući uzalud novac, jer se poverenje u štednju ne može povratiti bez što bržeg obeštećenja takozvanih starih deviznih štediša. On je njih protivzakonito preimenovao u akcionare, nudeći im parcijalne godišnje obveznice sa prispećem za naplatu do 2016. godine, sa vrlo sugestivnom napomenom da štediše mogu preko berze odmah doći do "celokupne" svoje štednje, koja danas realno iznosi oko 50 odsto!
       Suvišno je ukazivati na svu štetnost i besmislenost ovakvog, ponavljam, protivzakonitog tretmana štediša, koji očigledno neće povratiti poverenje u banku i državu, što se naročito odnosi na naše građane na privremenom radu u inostranstvu, koji su svojevremeno i najveći iznos deviza deponovali na štednju u našu banku a koji danas po objektivnoj proceni drže na računima inostranih banaka preko 50 milijardi evra.
       Ta silna sredstva naših ljudi - juče, danas, sutra - razvijaju privredu stranih zemalja, na što se dobronamerni stranci čudom čude, pitajući se, čime se bave naši ekonomisti. Bez vraćanja poverenja u štednju, besmisleno je govoriti o oživljavanju privrede, ma koliko se vlada za to verbalno zalagala.
      
       DRAGOLJUB STEFANOVIĆ, dipl. inž.
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu