NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Indijanapolis

      Indijanapolis je grad u kom je dokazano da nema nepobedivih. U tom gradu američkog Srednjeg zapada na takmičenju za prvaka sveta u košarci nema tima koji nije izgubio bar jednu utakmicu. Argentinci umalo nisu ispali izuzetak. Odlučile su sekunde. A dream team (tim snova), reprezentacija SAD, preimenovan je u nightmare-team (tim noćnih mora).
       Indijanapolis je sagrađen po urbanističkom planu 1821. godine (zrakastom kao i Vašington), da već 1825. godine postane glavni grad savezne države Indijane. Indijana je dobila ime po starosedeocima Novog kontinenta Indijancima. (Indijanci, lokalni crvenokošci su nazvani Indijancima, jer su moreplovci otkrivajući Ameriku u 15. veku mislili da su dospeli do Indije, prvi put ploveći zapadnim smerom.)
       Krajem 19. veka u blizini Indijanapolisa pronađeni su izvori nafte što je dalo polet industriji. Jedan je od najvećih gradova na svetu među gradovima koji nije na nekoj plovnoj reci ili jezeru. Čuven je po automobilskim trkama "Indijanapolis 500" (brojka označava milje, oko 800 km). Održavaju se još od 1911. godine poslednje subote maja sa budžetom u iznosu od preko milion dolara, najvećim za tu svrhu na svetu.
       Glavni grad Indijane je veliko tržište žitarica, ali ima i više univerziteta, muzeja i kulturnih centara.
       Indijana je postala devetnaesta savezna država tek početkom 19. veka. Prvi su Indijanu počeli da istražuju i polažu na nju pravo Francuzi, koji su je predali Britancima 1763. godine. Americi pripada od 1783. godine. Ima nadimak Hoosier State, država geaka, propaliteta, što danas na engleskom ne zvuči uvredljivo, ali je jasno ko je nekada nastanjivao Srednji zapad. Izraz hoosier (od španskog glagola juzgado, suđen) u slengu pretprošlog veka je upotrebljavan za zatvorenike, u zatvoru ili posle zatvora.
       Najslavniji Amerikanci rođeni u Indijani su književnik Teodor Drajzer, pisac "Američke tragedije", kompozitor mjuzikla Kol Porter i filmska legenda Džems Din, a među živima pop-zvezda Majkl Džekson.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu