NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Radi se fasada

Očigledno je da Hram ima svoj autoritet i podstiče pregalaštvo, jer radnici građevinskog preduzeća "Trudbenik", kome se inače uplaćuju ugovorena sredstva, ne primaju plate po nekoliko meseci, zato što je njihova firma u stečaju

      Profesor dr Vojislav Milovanović, kao stručnjak za geodeziju, na gradilištu Hrama Svetog Save je od samog drugog početka, od 1985. godine. U aprilu 2000. postavljen je za protoneimara Hrama. A u međuvremenu, postao je i ministar vera u Vladi Republike Srbije.
      
       Gospodine Milovanoviću, otkad ste vi preuzeli poslove oko organizacije gradnje Hrama Svetog Save, kako napreduju radovi?
       - Imao sam čast da učestvujem u gradnji od samog početka, otkako je obnovljena 1985. godine. Za gradnju sam neposredno sam odgovoran, kao protoneimar, od aprila 2000. godine. Od tada je unutar Hrama sagrađena podzemna etaža, površine 1800 kvadratnih metara i dubine sedam metara, koja obuhvata višenamensku salu, riznicu i kriptu. Takođe, završeno je pokrivanje kupole i konhi (takoreći polu-kupola) bakarnim limom površine više od 2 000 kvadratnih metara, i započeta je izrada i montaže fasade.
       Izrada fasade sastoji se od izrade i montaže granitne profilisane sokle, i izrade i montaže mermernih ploča i mermernih profilisanih masiva - uglovi zidova, elementi prozora i vrata. Ukupna površina mermernih ploča biće više od 8 000 kvadratnih metara, a masivi imaju zapreminu od oko 300 kubnih metara. Za izradu elemenata sokle korišćeni su blokovi jablaničkog gabra, dopremljeni još uoči Drugog svetskog rata. Mermerni blokovi za pripremu elemenata fasade su iz grčkog majdana u Kavali.
      
       Želja predaka, inicijatora gradnje Hrama Svetog Save na Vračaru, bila je da to bude zavetni srpski hram, svesrpska zadužbina, a samim tim i saborni hram u suštinskom smislu te reči. Koliko su Srbi sabrani oko gradnje Hrama?
       - Srbi su gradili crkve i manastire kad god su im to prilike i najmanje dozvoljavale. Očigledno je da su više davali za crkve nego za svoje kuće i dvorove.
       Nastavak gradnje Hrama Svetog Save označio je i obnovu i gradnju manastira i crkava širom Srbije. Već u tome se očituje sabornost koju Hram sa Vračara zrači.
       Sudeći po pravoslavnim crkvama i manastirima, Srbi deluju kao veoma mudar i umeren narod. Nijedan drugi istorijski aspekt ih ne predstavlja tako uspešnim. Svi mi, graditelji Hrama, imamo uporište i uzor u tradiciji, koja nas istovremeno uči da sve što radimo, radimo u ime naroda.
      
       Gotovo svaki dan ste na gradilištu, iako obavljate i ministarsku dužnost. Stalno ste sa graditeljima Hrama, da li će uspeti da dovrše Hram na vreme?
       - Ozbiljni građevinski radovi podrazumevaju disciplinu i čvrstu hijerarhiju u upravljanju poslovima, ali istovremeno i zajedništvo, u kome je svako podjednako važan.
       Očigledno je da Hram ima svoj autoritet i podstiče pregalaštvo, jer radnici građevinskog preduzeća "Trudbenik", kome se inače uplaćuju ugovorena sredstva, ne primaju plate po nekoliko meseci, zato što je njihova firma u stečaju.
      
       Da li vas na neki sličan posao iz istorije podseća podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru? Možda na podizanje Hrama Svete Sofije u Konstantinopolju? Ili, možda, na ovovremeno podizanje Hrama Hrista Spasa u Moskvi?
       - Zidanje Hrama Svetog Save ima i univerzalnu i svoju posebnu simboliku. Ne nalazim sličnosti sa izgradnjom nekog drugog hrama, zbog sasvim različitih doživljaja koje imam o svemu drugom u odnosu na ono što radim na Hramu.
       Ono što bi možda trebalo izdvojiti kao poznat podatak, to je da Hram Svetog Save ima najveću zapreminu od svih pravoslavnih hramova koji su u funkciji.
      
       Ovde, na Vračaru, čoveku, ako hoće, zaista se otvaraju mnogi vidici. Pored Hrama čovek shvati koliko je mali, ali i koliko može biti blizu nebeskom tronu! Kakav je vaš osećaj?
       - Hram izaziva mnoge, često i suprotstavljene misli i osećanja. Moja je dužnost da se usredsredim na gradnju, a posebno da se što više posla, na što kvalitetniji način uradi sa što manje sredstava. Nisam dobar sagovornik jer po prirodi svog posla moram da se borim sa svojim utiscima, mislima i osećanjima, i da svu energiju usmeravam u gradnju. Čak i radost zbog onoga što je urađeno, mora se učiniti tihom i podsticajnom za dalji rad.
       Srpska pravoslavna crkva uporno i istrajno rukovodi gradnjom Hrama, i poziva svoje vernika da u skladu sa svojim mogućnostima tome doprinesu.
       Pre dve nedelje, povodom održavanja Treće skupštine Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, osnovanog 1895. godine i obnovljenog pre godinu dana pod visokim pokroviteljstvom Njegove svetosti patrijarha Pavla, premijer Đinđić, na čiju inicijativu je Društvo i obnovljeno, na pravi način je opisao delovanje ovog poduhvata. Naime, da "Hram Svetog Save, tj. njegova gradnja, izražava stanje nacionalne svesti naroda".
      
       INTERVJU: PROF. DR VOJISLAV MILOVANOVIĆ, PROTONEIMAR HRAMA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu