NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Vašington

      Vašington je država na severozapadu i na istoku elegantni grad na reci Potomak, glavni grad Sjedinjenih Američkih Država. Amerikanci ga izgovaraju Vošington, a mi onako kako su Srbi mislili da se izgovara kada se kod nas malo znao engleski.
       U Vašingtonu se odlučuje da li će svrgnuti Sadama Huseina; u Vašingtonu je najveća biblioteka na svetu, Kongresna; u Vašingtonu se odlučuje da li će SR Jugoslaviji normalne trgovinske veze uslovljavati Hagom i Mladićem; u Vašingtonu je jedna od najveličanstvenijih slika El Greka "Laokoon" koja je, zahvaljujući knezu Pavlu, bila u Beogradu; u Vašingtonu se odlučuje da li će se od Izraela tražiti da prestane da razara Arafatov glavni stan, u Vašingtonu ima više Afroamerikanaca nego igde u velikim gradovima, jer je u tom gradu crncima bilo lakše nego drugde u SAD, jer se upravo tu donosio zakon protiv segregacije; u Vašingtonu se odlučuje o sudbini mnogih malih država sveta za koje velika većina Amerikanaca ne zna ni gde se nalaze, a katkada ni kandidat za tamošnjeg predsednika; Vašington je mesto pentagonalne zgrade, centra najmoćnije vojne sile koja je ikada postojala na svetu, ali i mesto gde je prvi put razoren deo jedne tako moćne mete; Vašington je grad najelegantnijeg lokalnog stanovništva, najsličniji Evropi i zato kažu Vašington nije Amerika. Tipična nije, tipičan je Teksas odakle je pozorišni genije Bob Vilson. Ali za Ameriku je atipičnost veoma tipična.
       Vašington je mlad grad kome je godine 1791. posebna komisija dala ime po prvom predsedniku SAD Džordžu Vašingtonu (1732 - 1799, predsednik 1789 - 1797), zadužena da se izgradi glavni grad federacije. Mesto za izgradnju grada izabrao je sam Vašington godinu dana ranije. Uz ime grada uvek se piše skraćenica DC, da bi se razlikovao od istoimene države. Znači District of Columbia (po Kristoferu Kolumbu), na čijoj teritoriji se nalazi i živi u pravnoj koegzistenciji.
       Prezime Vašington sastoji se od staroengleske reči njath, lov i sige, pobeda, što bi moglo da se prevede kao dobar ulov.
       Naziv reke Potomak nema veze sa našom reči potomak. Nastala je zabunom engleskog istraživača Džona Smita koji je mislio da se pleme na koje je tu na reci naišao, tako zove. Reč Patanjomeck tamošnji Indijanci upotrebili su da bi mu objasnili da je to "mesto za razmenu dobara".
       Nema dana kada grad Vašington nije u nekoj od udarnih vesti.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu