NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Hoćemo zakone!
       Udruženje nezavisnih elektronskih medija (UNEM) najavilo je 19. septembra da će u ponedeljak, 23. septembra, početi kampanju za primenu novih medijskih zakona odmah posle parlamentarnih izbora, a ne od 1. maja, kako je Skupština Crne Gore odlučila. "U znak protesta radio i televizijske stanice će svakodnevno prekidati emitovanje programa, i na svaki sat vremena emitovati spotove u kojima se izražava nezadovoljstvo zbog odluke parlamenta da se medijski zakoni počnu primenjivati tek od 1. maja, a ne posle izbora koji su zakazani za 20. oktobar", kazao je koordinator UNEM-a Ranko Vujović na konferenciji za novinare.
      
       Na kratkim talasima
       Radio Jugoslavija ponovo je počeo 17. septembra da emituje program na kratkim talasima za inostranstvo, posle višemesečne pauze tokom koje je objavljivala vesti za svet samo putem Interneta. Obnavljanje emitovanja programa omogućeno je posle potpisivanja Sporazuma između SRJ i Saveta ministarsta BiH, na osnovu kojeg je Centralna regulatorna agencija dala dozvolu jugoslovenskoj državnoj stanici da emituje program sa svog predajnika u Bijeljini u BiH, saopštenje je Radija Jugoslavija. Radio Jugoslavija, koja je osnovana 1936. godine, emituje program za inostranstvo na 12 stranih jezika i srpskom jeziku za dijasporu.
      
       Otpor cenzuri
       Mediji u Sarajevu oštro su reagovali 16. septembra na izjavu ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da, posle opštih izbora u BiH, neki mediji, koje je optužio za iznošenje neistina, "više neće izlaziti". Glavni i odgovorni urednik sarajevskog lista "Valter" Enver Čaušević pozvao je 17. septembra sve novinare na demokratske metode otpora, a međunarodne organizacije i institucije da stanu u zaštitu slobode medija i pomognu da lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija, koji je i šef diplomatije BiH, bude skinut sa izborne liste zbog najava gušenja medija.
      
       Bačka TV
       Predsednik Skupštine opštine Vrbas Rafail Ruskovski najavio je 18. septembra da će krajem oktobra u Vrbasu biti otvorena regionalna TV stanica za Bački okrug. Prema njegovim rečima, za tu stanicu, koja će raditi u okviru Informativnog centra Vrbasa, već je obezbeđena digitalna oprema u vrednosti 128 000 evra, dok će jačina predajnika iznositi 500 vati. Televizija će se sama finansirati, a očekuje se da će ulaganja vratiti za oko tri godine.
      
       Autorska prava
       Jugoslovenska antipiratska organizacija (JAPA) i Poslovno udruženje filmskih distributera Jugoslavije (FDJ) podneli su Opštinskom tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu protiv televizijskih stanica "Banker", "Jumbo", "Nišava" i "Puls", zbog kršenja autorskih prava nezakonitim prikazivanjem filmova. JAPA i FDJ najavili su 19. septembra da će nastaviti da podnose krivične prijave protiv svih stanica koje krše autorska prava domaćih preduzeća koja se bave filmskom, video/DVD i televizijskom distribucijom filmova.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu