NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Braća i po funkciji

Prvi čovek Studija B najpre će sebi smanjiti platu od 78 000 dinara, koliko je imao njegov prethodnik, mada upozorava da je mesto na koje je došao kratkotrajno kao i život vilinog konjica

      Arežina je, opet, direktor Studija B. Ovog puta, Jovan, a ne Slobodan, mlađi brat Jovanov koji je odlučio da ode sa Studija B pre onog slučaja "Miljuš-Arežina" kada je zabranio emisiju o balkanskoj duvanskoj mafiji. Kazao je da nije više mogao da pomogne toj kući "s podrškom koju je imao". Posle je došao Branimir Grulović. To je sve bilo za vreme onih 18 članova Upravnog odbora Studija B, a letos je izabran i novi Upravni odbor (devet članova).
       Prošle nedelje je Branimir Grulović podneo ostavku "iz samo njemu znanih razloga" (18. septembar). Na sednici gradske vlade je odlučeno da novi generalni direktor bude Jovan Arežina (20. septembar). I sve to, devet dana pred izbore.
       Na Drugom programu Radio Beograda Jovan Arežina je radio "sve moguće poslove od spoljnog saradnika do glavnog urednika" u proteklih 29 godina. Bio je "u početku, nekoliko meseci" član SPS-a "što mi se spočitava kao velika mrlja", kaže Jovan Arežina za NIN. A od 1994. je u Novoj demokratiji. Danas je i odbornik DOS-a u gradskoj skupštini. Od 6. oktobra 2000. kada je formiran Privremeni uređivački kolegijum Radio Beograda, pa do 6. avgusta 2001. bio je direktor Drugog programa Radio Beograda.
       - Onda je Rade Veljanovski, bez najave, došao na to mesto. Meni je ponuđeno da budem glavni i odgovorni urednik Drugog programa, prijavio sam se na konkurs, ali nisam izabran. Postao sam viši savetnik Radeta Veljanovskog.
      
       Sednica gradske vlade na kojoj je odlučeno da vi budete generalni direktor Studija B bila je 20. septembra, u petak. Kada ste vi obavešteni o tome?
       - Nekoliko dana pre, obavešten sam da postoje ideje o tome i bilo je nedoumica da li će gradska vlada prihvatiti taj predlog s obzirom na to da su sukobljene političke opcije i u samoj gradskoj vladi. Usred ove predizborne kampanje, kada se puca iz svih vrsta oružja, bilo je pitanje da li će i na ovom kadrovskom slučaju da dođe do toga. Međutim, moje imenovanje je jednoglasno prihvaćeno.
      
       Zašto ste prihvatili ovo mesto?
       - Godinu i po dana sam bio u prašnjavom budžaku u Radio Beogradu. Nisam imao ni stolicu. Nisam želeo da kao viši savetnik Radeta Veljanovskog za relativno pristojnu platu ispitujem po Radiju slučajeve kafe kuvarica i pijanih kurira. Čini mi se da je to, s obzirom na iskustvo koje imam, malkice ispod onog što mogu da uradim.
      
       Vi ste četvrti direktor studija B od 5. oktobra, a otkako kuća postoji, kroz nju je prošlo petnaestak direktora.
       - Znam gde sam došao. Ovde se smenjuju direktori vrlo brzo. To je život vilinskog konjica. On je lep i živi kratko. Prihvatam da budem vilin konjic ali trudiću se da ne ispadnem konj. Trudiću se da ne ponovim greške prethodnika. Od mene se očekuje da na zdrave noge postavim Studio B, da budem menadžment direktor, da Studio B počne da zarađuje, pored toga što dobija dotacije od Skupštine grada, da sam sebe finansira u jednom trenutku. Neću davati nerazumna obećanja i kratke rokove, jer taj teren je prava džungla.
      
       Zašto je došlo do kadrovske smene na vrhu Studija B? Grulović je podneo ostavku, a da nije, bio bi smenjen?
       - U političkoj praksi je uobičajeno da vas primoraju da podnesete ostavku, inače ćete biti smenjeni. Gospodina ne poznajem lično, niti želim da se bavim detaljima u vezi sa njegovim odlaskom iz Studija B. Očigledno je da zadatke koje su mu gradska vlada i Skupština, kao osnivači, svojevremeno ispostavile - nije ispunio. Nije uspeo da kuću finansijski postavi na zdrave noge. U ovom momentu Studio B ima 30 miliona duga. Potpuna je nepoznanica kakvi još postoje ugovori koji će nam doći na naplatu. Već sam čuo naučnofantastične priče o poslovanju u kojima se nekoj agenciji ustupa posao sa 90 odsto rabata. Nisam finansijski stručnjak (filolog, po obrazovanju, prim. Z.L.), ali imam toliko zdrave pameti da znam da je ustupiti nekome prostor ko će od toga što naplati da zaradi 90 odsto - daleko od normalnog poslovanja. Zatražio sam da Finansijska komisija Skupštine grada dođe i ispita poslovanje, sve ugovore i podvuče crtu. To je bio moj uslov da dođem ovde.
      
       Da li su ti dugovi i ugovori napravljeni u poslednjih sedam, osam meseci, za vreme Grulovićevo, ili su odranije?
       - Ne znam. Znam da je mladi kolega Slobodan Arežina ostavio Studio B na nekoj vrsti pozitivne nule.
      
       Vaš rođeni brat?
       - Da. Ne tvrdim da je Grulović pravio te ugovore. Sve će komisija ispitati. Nego, ima ono lepo pitanje: Šta ćete prvo učiniti kao direktor?
      
       Pa dobro, šta ćete učiniti?
       - Smanjiću platu generalnog direktora koja je bezobrazno visoka i iznosi 78 000 dinara. Spoljni saradnici imaju šest hiljada, a novinari u stalnom radnom odnosu 12 hiljada. Glavni i odgovorni urednik Dragana Milićević ima 20 000 dinara a ima i dozvolu za mesečni trošak za mobilni telefon od 2 000 dinara, a direktor turističke agencije StB Trevel pravi mesečni račun 40 hiljada. Agenciju ću pokušati da osamostalim, jer ona ne pripada osnovnoj delatnosti Studija B i pravi je balast koji ga opterećuje.
      
       Dragana Milićević, pretpostavljam, ostaje glavni i odgovorni urednik Studija B.
       - Ona je ostavila značajan kreativni pečat u Studiju B. Odmah smo uspostavili dobar kolegijalni odnos. S obzirom na to da sam 29 godina novinar, ne znam kako ću uspeti da se suzdržim da se malo ne umešam u njen posao. Kada rešimo probleme organizacije, finansija, kada se i uslovi rada podignu na viši nivo, voleo bih da pokucam na vrata glavnog urednika i zamolim za priliku da i ja nešto novinarski radim.
      
       ZORA LATINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu