NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lični Everest

Koliko su "Prisluškivanja" bila mekani dodir, upoznavanje sa emotivnim istomišljenicima, najbolji jugoslovenski pop album "Pop music" smatraju mnogi, lična ispovest natopljena ljubavlju, posveta sopstvenom identitetu, "Heart Core" izazov, hitična, "ogoljena" ponjer-pop struktura, toliko je "Everest" kruna jednog dela njihove karijere, završetak traženja, sazrevanja u, eto - tridesetim godinama članova benda

      U desetogodišnjoj karijeri "Eve Braun" snimljeno je svega četiri studijska albuma - ali i jedan koncertni unplugged, uspešna kolekcija prearanžiranih prepeva za probirljivo američko tržište, kao i neuobičajena kompilacija, prvi i (u tom trenutku) poslednji album na jednom nosaču zvuka. Uz dosta snimaka rađenih za specijalne prilike i jednu ozbiljnu personalnu rekonstrukciju sastava, ova bečejska grupa sigurno je zadovoljila sve javne/medijske kriterijume za ulazak u društvo najuspešnijih domaćih muzičara. Iako u Srbiji ta vrsta uspeha još nije dovoljno vidljiva, njihovo mesto sigurno i jeste među najboljima, jer... "Eva Braun" je naš jedini, brojem i slovima, zaista pravi, punokrvni pop-rok sastav. Dokaz za to je i nedavno objavljivanje albuma "Everest", (novog izdanja i za muzičku produkciju B92), koji predstavlja savršenu poslasticu za prilično natečene uši domaćeg slušaoca, ali i generalno za diskografiju ovih prostora. Kako decenijska nevolja ovde nije ubila umetničku kreativnost, pred nama je remek-delo pop muzike.
       Kao i svi albumi "Eve Braun", i novi se razlikuje od prethodnih. Izbegavajući zamke uspona i padova u karijeri (kritični drugi album, profesionalna razilaženja, teret slave...), grupa je napravila četiri snažna, sebi svojstvena, opet međusobno različita ostvarenja. Koliko su "Prisluškivanja" bila mekani dodir, upoznavanje s emotivnim istomišljenicima, najbolji jugoslovenski pop album "Pop music", smatraju mnogi, lična ispovest natopljena ljubavlju, posveta sopstvenom identitetu, "Heart Core" izazov, hitična, "ogoljena" ponjer-pop struktura, toliko je "Everest" kruna jednog dela njihove karijere, završetak traženja, sazrevanja u, eto - tridesetim godinama članova benda.
       - Imali smo sreću da u jednom periodu ostvarimo dečačke snove, da imamo bend, da sviramo. Ne želimo da se menjamo, zadovoljni smo postignutim i verovatno smo malo i lenji. Naš bend ne pravi skandale i bili smo zanimljivi samo zbog muzike, bar se nadam. A i fini smo, uz osmeh objašnjava Goran Vasović uspeh "Eve Braun", uprkos samo četiri albuma za sve ovo vreme, velike pauze u javnosti i relativno mali broj koncerata za sve ovo vreme.
       Materijal za ovu ploču je pripremljen pre skoro tri godine, a album je završen još prošlog septembra. Ipak, ploča koja je trebalo da se pojavi u protekloj godini, nije izašla zbog raznih poslovnih kalkulacija. Prvobitno, namera je bila da se zove "Vremenske zone", a sadašnji naziv zapravo je trebalo da bude ime albuma "Abbedž Road" Bitlsa. Umesto liverpulskom četvercu, "Everest" je lični vrhunac za bend poreklom iz Bečeja.
       Spot koji se vrti na televiziji, za pesmu "Meg Rdžan Blues", uradio je mladi reditelj Stefan Arsenijević.
       - Mnogi kažu da je to naš najbolji spot dosad, svi komentari su odlični, valjda zato što se mi ne pojavljujemo u njemu, šaljivo komentariše Vasović, ističući i omot Andreja Dolinke koji je, po njegovom mišljenju, najbolji koji je "Eva Braun" imala dosad na svojim albumima. Ilustracije u knjižici diska zapravo su reminiscencija na njihove omiljene filmove, muziku, knjige, upravo ono što predstavlja i sama muzika.
       Bogato isproducirana, od samog početka zvučna podloga puni sluh do maksimuma, gudači, duvači, sve je tu precizno smešteno, puno kao šibica, toliko da vođa grupe Goran Vasović Vaske smatra da je "Everest" čak preproduciran. "To je smirena, barokna, bogata ploča. Prvi put sam sto posto zadovoljan albumom", veli naš sagovornik, ističući da "ovo možda nije trenutno najbolje na domaćoj sceni, ali je svakako jedinstveno ostvarenje. Niko od sadašnjih bendova nije uradio nešto slično".
       - Ne volim ritual rok koncerta, u kući čak nemam nijedan "live" album, ali uradićemo ono što mora da se radi. Krajem novembra ili početkom decembra imaćemo nastup u Beogradu, najavio je Vasović.
      
       DAMIR JELISAVČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu